Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Sve više nepoznatih izvora zaraze u Varaždinskoj županiji, u vinkovačkim školama nastavlja se online nastava

U Zagrebu je 161 novi slučaj, ukupno u Hrvatskoj 457 novozaraženih
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/9
10.10.2020.
u 14:37

Ukupno su zabilježene 19.932 osobe zaražene​​​​​​​ novim koronavirusom, od kojih je 317 preminulo

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno su zabilježene 19.932 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 317 preminulo, ukupno se oporavilo 16.953 osoba. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno je 2.662, a testirano je 353.526 osoba.

Lista se strelicama na dnu:

14:36 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 7 je novooboljelih osoba od COVID-19. Šest oboljelih osoba je s područja Gospića te jedna s područja Otočca.

14:33 - Prema trenutno dostupnim informacija, s područja Virovitičko-podravske županije, čak je 28 novo zaraženih osoba u posljednja 24 sata, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Testiran je 101 uzorak, 71 je bio negativan, tri su još u obradi, a 27 ih je bilo pozitivnih. Pozitivna je još jedna osoba iz Virovitičko-podravske županije, koja je testirana prvi povratku u Njemačku, te je time ukupna brojka 28. Samo u zadnja dva dana, pozitivnih je 48. Trenutno, ostali podaci vezani za novo zaražene virusom SARS-CoV-2, još nisu dostupni jer se epidemiološki moraju utvrditi sve činjenice, dijagnosticirano inficiranih i njihovih kontakata.

U Općoj bolnici Virovitica je sedam COVID-19 pacijenta. S područja Virovitičko-podravske županije u KBC-u Osijek je dvoje pacijenata (obje osobe nalaze se na Klinici za infektologiju).

14:32 - U Karlovačkoj je županiji u posljednja 24 sata evidentirano 18 novih slučajeva zaraze viruaom SARS-COV-2; devet muškaraca i devet žena. Od toga broja, njih 12 ima prebivalište na području grada Karlovca, dvije su osobe iz Duge Rese, dvije iz Ozlja, te po jedna osoba iz Slunja i Ogulina. Epidemiološka obrada kontakata svih zaraženih je u tijeku. Do sada su u Karlovačkoj županiji 462 osobe oboljele, a u samoizolaciji su 483 osobe.

Danas je održan i sastanak članova Stožera civilne zaštite Karlovačke županije i predstavnika zdravstvenih ustanova.

- Dogovorena je pomoć i organizacija rada u Domu za starije i nemoćne na ozaljskom području gdje se pojavio koronavirus za preostale štićenike koji su negativni, ali su u samoizolaciji. Također, zbog dostupnosti COVID odjela u Općoj bolnici Karlovac za ostale obiljele od bolesti COVID 19 koji imaju srednje tešku i tešku kliničku sliku, dogovoreno je premiještanje dijela korisnika Doma koji su pozitivni i asimptomatski u Opću bolnicu Ogulin. Riječ je o 10 pacijenata koji će tijekom dana iz karlovačke biti premješteni u Opću bolnicu Ogulin - kazala je Vesna Hajsan - Dolinar, zamjenica župana i načelnica Stožera civilne zaštite županije.

13:29 - U protekla 24 sata je na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano 16 novih osoba pozitivnih na koronavirus, sa prebivalištima na području Grada Krapina (4), Grada Donja Stubica (1), Grada Zabok (1), Grada Zlatar (1), Općine Bedekovčina (1), Općine Hum na Sutli (1), Općine Lobor (2), Općine Marija Bistrica (1), Općine Krapinske Toplice (1), Općine Mihovljan (1), Općine Sveti Križ Začretje (1) i Općine Zlatar Bistrica (1) U istom razdoblju ozdravilo je 13 osoba te je pristiglo i 27 negativnih nalaza, dok se još čekaju rezultati za 74 uzorka, izvijestio je Stožer civilne zaštite Krapinsko - zagorske županije.

13:17 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U 11 slučajeva radi se o obiteljskim i bliskim kontaktima prethodno zaraženih osoba, dok je za tri osobe izvor zaraze nepoznat.

- Posljednjih nekoliko dana značajno nam se povećao broj slučajeva kod kojih je izvor zaraze nepoznat. Zbog nepridavanja pozornosti na osobe s kojima se dolazi u bliski kontakt događa se da se u slučaju potrebe ti isti kontakti ne mogu poloviti i staviti u mjeru samoizolacije, što dovodi do toga da se virus nesmetano prenosi u druga okruženja i kolektive. Povećala se i pojavnost i prijenos virusa kod mlađe populacije. Stoga još jednom upozoravamo na važnost pridavanja pozornosti na osobe s kojima ste u bliskom kontaktu, odnosno duže vremena na maloj udaljenosti, te da taj broj pokušavate svesti samo na najnužniji – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Zbog pozitivnih osoba u mjeru samoizolacije stavljeni su razredi u novim dvjema srednjoškolskim ustanovama i jednoj novoj osnovnoškolskoj ustanovi na području Varaždinske županije, i za njih će se nastava održavati online.

12:52 - Danas do 11 sati u Međimurskoj županiji testirano je 170 osoba, 15 nalaza je negativno, a ostali su u obradi. Od jučer uzetih neobrađenih 111 uzoraka, 13 nalaza je pozitivno. Još jedna osoba, testirana u Zagrebu s prebivalištem u Međimurskoj županiji pozitivna je na COVID 19 virus.

Trenutno je 101 aktivni slučaj pozitivnih na COVID 19 virus, 11 osoba se oporavilo, 25 osoba nepoznate epidemiološke anamneze, 1 osoba sa svadbene svečanosti, 1 osoba kontakt s oboljelima koji su prisustvovali svadbi (sekundarni i tercijalni slučajevi oboljevanja), 73 osobe koje su kontakti s ranije potvrđenim kontaktim, 1 osoba strani državljan koji radi na području Međimurske županije. Do sada je ukupno testirano 8416 osoba. Trenutno je 746 osoba u samoizolaciji (pozitivni na COVID 19 virus i njihovi kontakti).

12:28 - U zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježena su dva nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Zaražene su osobe koje imaju prebivalište na području grada Slavonskog Broda i općine Sibinj.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 667, dok je broj aktivnih slučajeva 25 (tri manje nego prethodni dan). Hospitalizirano je sedam osoba (isto kao i prethodni dan) od čega je jedna hospitalizirana osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 262 osobe (dvije više nego prethodni dan).

VIDEO Velike gužve ispred Andrije Štampara zbog povećanog broja testiranja na koronavirus

12:20 - Na području Zadarske županije šest je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u najvećoj mjeri riječ je o kontaktima zaraženih osoba. Četiri su novooboljele osobe s područja grada Zadra, a po jedna iz Nina i Sukošana. 

11:55 - Nastava u vinkovačkim srednjim školama i višim razredima osnovnih škola i narednih sedam dana održavat će se online, odlučio je Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije pravdajući tu odluku pogoršanim epidemiološkim stanjem u gradu Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

U osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića nastava u četvrtim razredima nastavlja se redovno u školi od 12. listopada, izvijestili su iz Stožera dodajući kako će se nakon sedam dana analizirati donijete odluke.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji zadnjih petnaestak dana redovito se bilježi povećan broj oboljelih od koronavirusa, a posebice u gradu Vinkovcima što je i jedan od razloga za produženje ove Odluke. U posljednjih 24 sata po prvi put, poslije više dana, nema niti novozaražene osobe iz Vinkovaca. Po podacima županijskog Stožera u posljednja 24 sata u Vukovarsko-srijemskoj županiji novooboljelo je 11 osoba dok se u samoizolaciji nalaze 847 osoba. U samoizolaciji se nalazi 13 nastavnika i 318 učenika. 

11:06 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 65 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 54 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 353 osobe, a ukupno je testirano 10072 osobe. U prethodna 24 sata utvrđeno je 6 novih pozitivnih osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Posjete i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne, do daljnjega su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.

11:00 - U posljednja 24 sata u Splitsko-dalmatinskoj županiji potvrđena su 63 nova slučaja zaraze koronavirusom, od kojih su 33 osobe kontakti prethodno oboljelih, a ostali se epidemiološki obrađuju, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Po izvješću županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo obrađen je 671 test, a od 63 novooboljele osobe iz Splita ih je 25, Omiša 12, Sinja šest, Podstrane pet, Makarske četiri, po troje iz Muća i Trilja, te po jedna osoba iz Dugog Rata, Kaštela, Podbablja, Trogira i Vrlike.

Ukupno se 1288 osoba nalazi u samoizolaciji, na bolničkom liječenju su 32 osobe dok se dvoje pacijenata nalazi na respiratoru, navode u priopćenju.

10:55 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije pet je osoba oboljelo od COVID-19 infekcije; dvije s prebivalištem  u Šibeniku i po jedna iz Kistanja, Primoštena i Bilica.

Trenutno je 11 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Tri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovana su 140 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno  je 59 osoba.

VIDEO Hrvatska vojska postavila šatore ispred Rebra

10:29 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

10:17 - U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 8 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Riječ je o 4 osobe s područja grada Bjelovara i po jednoj osobi s područja gradova Čazme i Daruvara te općina Nova Rača i Končanica. Među novooboljelim osobama dvoje je učenika, a njihova škola trenutno radi po online modelu.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije tako je trenutno zaražena 61 osoba koronavirusom.

10:14 - Danas zabilježeno 14 novopozitivnih u Osječko-baranjskoj županiji. U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ obrađeno je ukupno 255 uzoraka od kojih je 14 bilo pozitivno na koronavirus. Sedam novopozitivnih osoba ima boravište na području grada Osijeka, a po jedna osoba je s područja gradova Đakovo, Beli Manastir i Donji Miholjac te općina Čepin, Šodolovci, Semeljci i Vladislavci.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 35 pacijenata oboljelih od COVID-19, od kojih su šest na respiratoru. 

Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 168 novih kontakata oboljelih osoba, pa se trenutno na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi 939 osoba.

Policija je obavila 73 samoinicijativne provjere osoba u samoizolaciji i svi su zatečeni na prijavljenoj adresi. 

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske na prijedlog Županijskog stožera 9. listopada 2020. godine donio je Odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Osječko-baranjske županije kojom se zabranjuje posjete korisnicima domova za starije i nemoćne, osim u iznimnim slučajevima kada je ovlaštena osoba obvezna napraviti procjenu rizika, zatim o obvezi strogih kontrola prilikom ulaska i izlaska iz domova te o mogućnosti prijema korisnika domova uz poštivanje uputa epidemiologa. Ovom Odlukom stožeri jedinica lokalne samouprave zadužuju se za pojačani nadzor pridržavanja propisanih epidemioloških mjera na svom području. Odluka je stupila na snagu danom njenog donošenja.

10:10 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do subote, 10.10.2020. do 10:00 sati evidentirano je 1030 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 618 osoba, a 19 ih je preminulo. Trenutno je aktivno 393 slučajeva.

U odnosu na podatke od jučer oboljela je 41 osoba (2 Grad Samobor, 6 Grad Zaprešić, 4 Grad Jastrebarsko, 12 Grad Velika Gorica, 2 Grad Dugo Selo, 3 Grad Vrbovec, 1 Općina Bistra, 2 Općina Klinča Sela, 1 Općina Stupnik, 2 Općina Križ, 6 Općina Rugvica), izliječeno je 5 osoba, a preminule su 2 osobe (Rugvica, 6.10.2020. i Jastrebarsko, 8.10.2020.).

Od 41 novooboljele osobe 22 su kontakti prethodno oboljelih, 1 slučaj je povezan s boravkom u inozemstvu, dok je za 18 slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 230 osoba.

Zbog pozitivnog nastavnika u samoizolaciji su učenici pet razreda jedne osnovne škole u Velikoj Gorici.

10:00 - Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je o 486 novih slučajeva zaraze. Više pročitajte ovdje

VIDEO Capak: Ugostitelji traže rigoroznije provjere, bit će više kontrola i nadzora

09:42 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 11 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (2 osobe iz Vukovara, 1 iz Tompojevaca, 1 iz Iloka, 1 iz Bošnjaka, 1 iz Otoka, 1 iz Županje, 1 iz  Đeletovaca, 1 iz Petrovaca, 1 iz Lovasa i 1 iz Posavskih Podgajaca). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 1041,  od kojih je 868 osoba izliječeno, a ukupno je 18 preminulih osoba. Trenutno je u županiji  17 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 168 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 13114. U samoizolaciji na području županije je 847 osoba.  

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 17 radnika iz sustava zdravstva (4 liječnika, 10 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 42 radnika (3 liječnika, 29 medicinskih sestara/tehničara, 6 drugih zdravstvenih radnika i 4 nezdravstvena radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 3 nastavnika i 26 učenika. U samoizolaciji se nalazi 13 nastavnika i 318 učenika.

09:40 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je dvadeset i osam novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o deset osoba s područja grada Siska, sedam osoba s područja grada Kutine, devet osoba s područja grada Popovače, jednoj osoba s područja grada Gline te jednoj osoba s područja općine Dvor.

09:15 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijesti je kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus potvrđen jedan novi slučaja bolesti COVID-19. Riječ je o osobi srednje životne dobi iz opće populacije s koprivničkog područja, bliskom kontaktu ranije pozitivne osobe.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno  48 slučaja,  jedna osoba je oporavljena od bolesti COVID-19,  a na bolničkom liječenju je ukupno 26 osoba.

Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 269  slučajeva bolesti COVID-19,  a u samoizolaciji se trenutno nalazi 147  osoba.

09:12 - U Primorsko-goranskoj županiji 16 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj aktivnih slučajeva na području PGŽ-a trenutno je 122.

09:10 - Tijekom posljednjih 24 sata u Istarskoj županiji novooboljela je jedna osoba. U istarskom Zavodu za javno zdravstvo ispitano je 182 uzorka briseva

08:45 - U Zagrebu je potvrđeno čak 199 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u subotu Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" (NZJZ). Više pročitajte ovdje.

08:15 - Iako Stožer službeno tek mora objaviti koje nove mjere stupaju na snagu, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak jučer je za Večernji list potvrdio mjere o kojima se već neko vrijeme govori.

– Od sljedećeg ćemo tjedna ograničiti broj osoba na okupljanjima, a bit će obavezno i nošenje maske u zatvorenim prostorima, kao i na otvorenim gdje se ne može držati fizička distanca. To su osnovne mjere koje će biti donesene, a s ugostiteljima već razgovaramo i dodatnim mjerama – rekao je Capak.

Komentara 9

KE
Kentucky
08:53 10.10.2020.

Sostar ocekivao 200+,pa ni to nisi pogodio!!

NE
Neo001
12:42 11.10.2020.

Treba kažnjavati novčano sve one koji se ne pridržavahu mjera, pa ćete vidjeti znatno manje zaraženih. Uz to treba donjeti zakon da nepridržavanje mjera ugrožava živote ljudi, a one koji su to počinili kazniti za pokušaj ubojstva iz nehata.

PV
prcko.vita
15:51 10.10.2020.

Ovo je izmaklo kontroli, prestanite više govoriti da se narod treba pridržavati mjera, očigledno da se ne pridržavaju. Treba uvesti stroge kazne i kontrole, druge metode nema. Inače će biti još gore. Samo naredba može uspjeti, sve drugo je ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije