Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stranci u Hrvatskoj

'U Hrvatskoj vam je super, a vi samo kukate'

Stranci u Hrvatskoj
Foto: Pixsell
1/6
24.01.2015.
u 08:56

Iz Hrvatske se godišnje iseli 25.000 ljudi, a ovaj Sirijac, Nijemac, Australka i Japanac su u njoj našli dom.

I dok mnogi Hrvati odlaze iz Hrvatske u potrazi za boljim životom, neki stranci su bolji život pronašli upravo unutar naših granica.

Sirijac, Nijemac, Australka i Japanac pronašli su dom u Hrvatskoj. 

Radwan Joukhadar (64) u Hrvatsku je došao kao student iako ni riječi nije znao prozboriti.

. No smatra da ga je sam Bog poslao ovamo jer je se Hrvatska za njega pokazala savršenom za osnivanje obitelji i poslovni uspjeh. 

- Bila je to sudbina. Bog me poslao ovdje, rekao je za 24 sata Radwan. Osim supruge Jasenke, koju je upoznao još za vrijeme studija, danas ima treću po veličinu farmaceutsku tvrtku za promet lijekova i medicinskih proizvoda u Hrvatskoj, lanac od 35 ljekarni i tvrtku za proizvodnju te sveukupno zapošljava 585 radnika.

Nedavno je u Vukovaru otvorio tvornicu lijekova, dijetetskih i kozmetičkih proizvoda u kojoj radi 15-ak ljudi. No, put do uspjeha nije bio lagan. Radwan skromno kaže da sva mudrost leži u poštivanju ljudskih i Božjih zakona te upornosti.

'Živim na hrvatskom prosjeku'

- S plaćom koju sam imao u New Yorku ili Tokiju mogao sam si bez problema na godinu kupiti dva srednja stana u Zagrebu. Sad živim na hrvatskom prosjeku, ispričao je svoju priču Shin Ayukava (33), Japanac koji već dvije godine ima zagrebačku adresu. U Palmotićevoj ulici, zajedno s bivšim novinarom Antonijem Jerkovićem (44), vodi Destinatio Tokyo, trgovinu s japanskim delicijama.

Shin je rođen u Tokiju, studirao je u Philadelphiji, a u New Yorku je izgradio karijeru u investicijskom bankarstvu. U New Yorku je upoznao i Antonija Jerkovića, koji ga je pozvao da dođe vidjeti Hrvatsku. Dva tjedna bila su dovoljna da se Shin odluči na još jednu drastičnu promjenu u životu.

'Ostavio direktorski posao'

- Dao sam otkaz na mjesto direktora banke u Burgstädtu u Njemačkoj kako bih se mogao preseliti u Slavoniju i živjeti svoj san - priča Dirk Guhl (41).

Dirk se u Kutjevo preselio u studenom 2013. godine te u centru grada unajmio stan. Zaljubio se, dodaje, u tradicionalnu slavonsku glazbu, hranu, piće i običaje, a najviše mu se sviđa mentalitet Slavonaca. Trenutačno je u potrazi za kućom, koju bi htio kupiti kako bi mu se mogla pridružiti i supruga Simone, koja je ostala raditi u Njemačkoj.

Cijeli članak pročitajte na portalu 24 sata.

>>Otišla s obitelji u Irsku: Voljena zemlja me iskoristila, ispljunula, pregazila i ismijala

>>'Minus su rajčice kao ping-pong loptice, a plus povoljni letovi'

>>Posao se nudi na svakom koraku, ali nema biranja. A kasnije “kopate” bolji

Komentara 159

DD
ddh
13:55 24.01.2015.

Takvih prica ce biti iz dana u dan sve vise. Izbornu je godina pa su crvene udarne kolone dobili zadatak,da se dobro pise o Hrvatskoj. I tako ce malo po malo biti postignut dojam, da Hrvatska nemoze bez crvenih Iblerovaca. Leko je vec otkrio, da se i on u Domovinskom ratu borio za slobodu i demokraciju. Nitko nezna gdje ili kako. Ali on se eto borio. Josipovic je izvlacio hrvatske zarobljenike iz srpskih logora kaze "pravednik", njegovi mediji prenose. Ali je valjda zaboravio i imena srpskih logora i imena "od njega spasenih", jer nitko osim njega to dosad nije znao. A i Milanovic je za vrijeme Domovinskog rata bio na najtezoj bojisnici u Brüsselu pa je cak i za spas Hrvatske postao kako sam kaze skoro Brüsselac. Pa kad se jos k tim pisanim medijima prikljuce i Jutelovci sa Munizabom, Drobcem ili Severicom, Hrvatska ce u jesen stajati i to sigurno bolje nego Svicarska.

JH
juraj.havrda
09:14 24.01.2015.

Radwan ima farmaceutsku kuću, Dirk ima dovoljno para da razmišlja o tome gdje si u HR kupiti kuću. Dajmo Radwanu da radi kao teta u Konzumu i hrda za 1900 kn minimalca, a Dirka obvežimo kreditom za kuću na 30 frickin godina i veselju i ljubavi za Lijepom našom doći će kraj.

TH
than
09:48 24.01.2015.

Mogli smo tu staviti i primjer amerikanaca, gdje Bill Gates (primjer) kaze pa super je u SAD-u, a vi sto skupljate stare limenke i zivite na ulici samo kukate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije