Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

U Hrvatskoj su zabilježena dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem

Gužve na testiranje ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
27.02.2021.
u 09:37

Bilježi se i porast broja zaraženih britanskim sojem virusa

U Hrvatskoj su zabilježena dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa. Bilježi se i veliki porast broja zaraženih britanskim sojem virusa.

U Novom danu N1 televizije gostuje epidemiologinja Goranka Petrović.

“Jučer smo dobili rezultate sekvencioniranja onih uzoraka koje smo poslali u Europski centar za kontrolu bolesti. Od 300 uzoraka čiji su rezultati pristigli, 60 je bilo  pozitivno na britanski soj što je 20% pozitivnih uzoraka. To je prilično veliki postotak. Također je potvrđena i južnoafrička varijanta u dvije osobe koje su se vratile iz Afrika iz Zanzibara”, pojasnila je Petrović.

Dodala je i kako bi, prema postojećim podacima, rekla da se britanska varijanta brže širi.

"Kažu i do 50 posto. Kod te varijante nije potvrđeno da u toj mjeri izbjegava imunološki odgovor što je pak slučaj kod južnoafričke varijante. Naime, kod južnoafričke varijante uočeno je da postoje neke mutacije koje povećavaju vjerojatnost da izbjegnu imunološki odgovor, bilo da se učinkovitost smanji parcijalno ili značajnije na cijepljenje ili da osobe koje su jednom preboljele koronu sad zapravo mogu biti podložne reinfekciji”, istaknula je epdemiloginja Petrović.

Proizvođači cjepiva, ističe, pažljivo prate pojavu novih varijanti koronavirusa.

“Rezultati istraživanja pokazali su da i Pfizerovo i Modernino cjepivo, a pogotovo AstraZenecino imaju slabiju učinkovitost na južnoafričku varijantu i oni razmišljaju u kojem smjeru modificirati svoja cjepiva. Za pretpostaviti je da bi to trebao biti relativno lagan način prilagodbe, ali to zahtijeva i promjenu u proizvodnji”, kazala je Petrović.

Video: Što sve znamo o britanskom novom soju koronavirusa koji je zabilježen i u Hrvatskoj

Ključne riječi

Komentara 6

AC
acer7
09:51 27.02.2021.

Čista laž, riječ je o južnoistočnoafričkom soju.

FE
ferreyra
10:16 27.02.2021.

Istarski soj je puno opasniji i manifestira se atrofijom prstiju tako da se ne može otvorit novčanik

Avatar svinjski_biser
svinjski_biser
10:04 27.02.2021.

laž!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije