Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sezona u špici

U Hrvatskoj šestotinjak tisuća turista, živnuo i jug obale

Murter: Plaža Slanica puna je kupača kao u jeku sezone na kakvu smo navikli
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/5
23.07.2020.
u 16:02

Mnogi su nam rekli da bi odustali od dolaska da nije bilo naših informacija, a spasili smo i neka vjenčanja, priča Krešo Macan koji je s Britancem Paulom Paulom Bradburyjem vodi informativnu Viber zajednicu za strance.

Broj turista iz vikenda u vikend raste, u samo tijekom proteklog u zemlju je stiglo novih 300.000 gostiju i sada ih se kod nas odmara ukupno šestotinjak tisuća. Istina, prije godinu u ovo vrijeme bilo ih je milijun. Velika većina jadranskih gostiju su stranci, domaćih je svega 96.000.

Najviše posla imaju istarski domaćini, ali ni jug više nije avetinjski prazan. Sezona je ušla u špicu, pred nama su dva udarna vikenda koja će obilježiti dolasci i inače najbrojnih jadranskih gostiju Nijemaca. Špica će biti kratka, svega mjesec dana, ali malo tko se nadao kad je korona krenula da će turizmu uspjeti i ovoliko. Spašava ga relativno slabilna korona-situacija kod nas, ali, uz službenu promociju, i brojni poznati i nepoznati koji su se našli u ulozi informatora hrvatskog turizma.

- Nitko me ne zove zbog posla, samo me pitaju kako je s koronom u Hrvatskoj  - reći će jedan naš čovjek čiji posao u Njemačkoj nema nikakve veze s turizmom.

 Viber zajednica Total Croatia News Travel Info također je jedan od kanala, nastao ad hoc, iz čistog entuzijazma, kroz koji je od polovice svibnja, praktički u realnom vremenu, podijeljeno bezbroj informacija strancima. 

- Hrvatska je otvorila granice 15. svibnja, a Paul (Britanac koji se doselio u Hrvatsku i ima portal Total Croatia News, op.a.) i ja smo već 17. svibnja bili na granici. Vidjeli smo da gosti kreću, a njemu su istodobno počeli stizati upiti o detaljima situacije u Hrvatskoj. Naravno da je privatno odgovarao, ali obratili smo se Ministarstvu turizma i HTZ-u da se napravi posebna službena stranica s dnevnim informacijama o turizmu i koronavirusu. Nije bilo reakcije, a informacije su u tom trenutku bile nasušno potrebne. Na stranici HTZ-a, kako se našalio Paul aludirajući na turistički slogan, bilo je puno života, ali ne i informacija. Već 19. svibnja smo otvorili Viber zajednicu. I, odmah eksplozija interesa - prisjeća se komunikacijski stručnjak Krešo Macan kako je sve počelo.  

Već u prvim danima zajednica je narasla na 500 članova. Sad ih je oko 5.000, a u dva mjeseca bilo je više od 150.000 otvaranja. Skočili su i pregledi na Total Croatia News, gdje se sve važne putne informacije mogu naći na čak 24 jezika. U međuvremenu su u zajednicu ušli i mnogi jadranski domaćni, pa je postala i mjesto last minute ponude te rezervacije smještaja.

- Pokazali smo kako napraviti državni buking portal - šali se Macan podsjećajući na jedno d HDZ-ovih predizbornih obećanja.

- U početku su najviše pitalii Mađari, Slovenci i Nijemci, početkom srpnja Britanci, a sada je najviše pitanja Amerikanaca. Mnogi su nam rekli da bi odustali od dolaska da nije bilo nas, a spasili smo čak i neka vjenčanja. Moramo istaknuti i sjajnu suradnju s MUP-om, zahvaljujući čemu smo u svakom trenutku imali službenu potvrdu informacija - veseli Macana što je dvomjesečni trud mnogima bio na korist i kojeg ovih dana u znak zahvalnosti s Jadrana zasipaju - pozivi na piće. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije