Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLOBALNI RAZMJERI

Koronavirus: U Americi prva smrt, a u Francuskoj 100 oboljelih

Koronavirus
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
29.02.2020.
u 19:48

Ako imate pitanja o koronavirusu pošaljite nam ih na mail dojavi@vecernji.net. Postavit ćemo ih uglednim stručnjacima

U Hrvatskoj je zabilježeno šest slučajeva zaraze koronavirusom. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) podignula je rizik vezan uz koronavirus na "vrlo visok".

Tijek događanja:

22:40 - U Francuskoj je ukupno 100 osoba zaraženo novim koronavirusom, od kojih je 86 trenutačno hospitalizirano, objavio je čelnik Agencije za javno zdravstvo Francuske Jerome Salomon.

20:20 - Kako je otkrio Donald Trump na press konferenciji, prva žrtva koronavirusa u Americi je žena u kasnim pedesetim godinama koja je bila ozbiljno bolesna. 

19:40 - Koronavirus uzeo je prvu žrtvu u Sjedinjenim Državama. Od te bolesti preminula je jedna osoba u saveznoj državi Washington, javlja CNN.

19:30 - Prema podacima WHO-a u Kini je registrirano 427 novih slučajeva zaraze, u Iranu 593, u Južnoj Koreji 813, u Japanu više od 700 slučajeva, u Norveškoj 15, u Francuskoj 16, u Velikoj Britaniji 23, u Pakistanu dva slučaja. Ekvador, Brazil i Katar potvrdili su prvi slučaj zaraze koronavirusom. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije koji se stalno nadopunjuju, koronavirusom je zaraženo 85.919 osoba

19:20 - Službeno je potvrđeno da je u Italiji zbog zaraze koronavirusom umrlo 29 osoba, a zabilježeno je ukupno 1128 slučajeva zaraze. Od koronavirusa se oporavilo 50 ljudi. U nekim dijelovima Italije otvaraju se škole.

18:30 -  Nakon konferencije iz Stožera civilne zaštite apeliraju na sve koji su bili na područjima zahvaćenim koronavirusom da, u interesu javnog zdravstva, ne dolaze na javna okupljanja. Također, vozačima u tranzitu nužna je zaštitna oprema. Isto tako, svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu unazad 14 dana bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Talijanskoj Republici ne trebaju se javljati epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine. Osobe koje su boravile na navedenim područjima obvezne su se javiti epidemiolozima radi daljnjih uputa. 

17:37 - U Škotskoj je testirano dosad 630 ljudi. Zasad nema potvrđenih slučajeva koronavirusa.

16:47 - Zadnjih dvoje Slovenaca s Diamond Princessa stigli u domovinu, zdravi su 

16:25 - U Španjolskoj je u subotu zabilježen 50. slučaj koronavirusa no španjolsko ministarstvo zdravstva je priopćilo kako 'nema velike transmisije na nacionalnoj razini' pa u zemlji neće biti otkazan niti jedan masovni događaj.

16:10 -  Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite RH ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je još jedna osoba oboljela od koronavirusa, a riječ je o bliskoj osobi prethodno oboljele u Rijeci. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako svi županijski stožeri rade kako im je rečeno te da sve funkcionira kako je bilo planirano. Dodao je i kako će nakon sastanka izaći pismeno priopćenje. 

'Nema brige, policija efikasno štiti granicu', dodao je. Božinović je rekao kako su kontakti sa susjednim zemljama redovni, dodavši kako nema vidljivih znakova podizanja granice sa Srbijom. 

Ravnateljica klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić rekla je kako su dobili informaciju prije pola sata da je bliski kućni kontakt pozitivan na koronavirus u Rijeci.  

'Osoba se osjeća dobro, ima blage simptome. Nema razloga za zabrinutost. Preostalo dvoje pozitivnih u Rijeci također je dobro', dodala je. 

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako su obavili 176 testiranja, a dva nalaza još se čekaju. 

'U ovom trenutku ne mogu ništa reći ispred ministarstva' rekao je Vili Beroš te dodao kako će struka obaviti svoje. 

16:00 - Potvrđen je šesti oboljeli od koronavirusa u Hrvatskoj, a riječ je o pacijentu u riječkoj bolnici.

15:20 - Europske zemlje nastavljaju izvještavati o novim slučajevima zaraze koronavirusom, među kojima je četvero zaražene djece u zapadnoj Njemačkoj i zdravstveni djelatnik u Danskoj. Sva djeca pohađala su vrtić u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, saveznoj njemačkoj državi, teško pogođenoj epidemijom Covida-19. Predškolski centar pohađa više od stotinu djece. Vjeruje se da je virus u centar 'donio' odgojitelj predškolske ustanove koja se nalazi blizu nizozemske granice u okrugu Heinsberg, a bio je zaražen virusom. Djeca se dobro oporavljaju, rekli su dužnosnici Heinsberga.

I u Bonnu, koji se također nalazi u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, već dva tjedna zatvoren je vrtić nakon što je potvrđeno da je jedan od zaposlenika zaražen virusom. Sada se 185 djece, polaznika vrtića testira na virus, kazala je šefica gradskoga Odjela za zdravstvo. 

Austrijske su vlasti priopćile da je u zemlji već potvrđeno devet slučajeva zaraze. 

Video - Znanstvenik Igor Rudan o koronavirusu

 

Danska je prijavila treći slučaj koronavirusa u zemlji, pojasnivši da je muškarac zaposlen u Sveučilišnoj bolnici Aarhus vjerojatno zaražen tijekom posjeta Njemačkoj. Radio je u klinici za kožne i spolne bolesti te je boravio na konferenciji u Muenchenu, gdje je bio u kontaktu talijanskim državljaninom za kojega se ustanovilo da je zaražen.

I Finska je evidentirala tri slučaja zaraze. Najnoviji slučaj je žena koja je posjetila sjevernu Italiju, epicentar europske epidemije. Ona je trenutačno u kućnoj izolaciji.

Francuski ministar zdravstva u subotu je izvijestio da je broj potvrđenih slučajeva u toj zemlji porastao na 73 te objavio da su u Francuskoj zabranjena sva javna okupljanja više od 5000 ljudi. 

Talijanske vlasti izvijestile su da se zbog koronavirusa otkazuje nastava u svim školskim ustanovama u Lombardiji, Venetu i Emiliji i Romanji još sedam dana. U toj zemlji preminula je ukupno 21 osoba, a zaraženo je 889.

14:51 - U Hrvatskoj nema novi zaraženih od koronavirusa. Doznajemo da je 120 bliskih kontakata oboljelih pod nadzorom.

1151 osoba je pod epidemiološkim nadzorom. Njih su detektirali na granicama i oni moraju biti dostupni epidemiološkoj službi.

14:40 - U Iranu su od posljedica koronavirusa umrle 43 osobe, što je najveći broj izvan Kine, a ukupan broj zaraženih u Iranu porastao je na 593, objavili su u nedjelju iranski zdravstveni djelatnici.  Nekoliko je bliskoistočnih država prijavilo slučajeve osoba zaraženih koronavirusom koje su stigle iz Irana, što znači da je ta zemlja epicentra zaraze u regiji, piše dpa.

Video: Alemka Markotić u studiju Večernjeg lista odgovarala na pitanja čitatelja o koronavirusu

Prvi slučaj ove zarazne bolesti prijavio je u subotu i Katar, koji tako postaje posljednja država Zaljeva u kojoj je zabilježen slučaj potencijalno smrtonosne bolesti, prenosi Reuters. Zaražen je 36-godišnji stanovnik Katara koji je nedavno doputovao iz Irana, izvijestila je katarska novinska agencija, pozivajući se na informacije Ministarstva zdravstva. 

U međuvremenu je službeni Teheran izdao naredbu o zatvaranju škola do utorka, a vlada je produljila odluku o zatvaranju sveučilišta te zabranu održavanja koncerata i sportskih događaja u idućih tjedan dana. 

13:07 - Jutros je u Općoj bolnici Dubrovnik hospitaliziran pacijent radi potencijalne sumnje na koronavirus te je stavljen u izolaciju. Kako je kazao ravnatelj OB Dubrovnik, Marijo Bekić, riječ je o muškarcu koji je nedavno boravio na sjeveru Italije, javlja Dubrovački Vjesnik.

- Epidemiološka služba postupila je sukladno smjernicama koje smo dobili od stožera Ministarstva zdravstva, kratko je kazao ravnatelj. Uzorci su poslani na analizu u Zagreb, a više će se znati nakon analize.

11:35 - Kako piše Independent preminuo  je iranski parlamentarni zastupnik Mohammad Ali Ramazani Dastak koji je obolio od koronavirusa, javlja državna novinska agencija.

11:05 - Crnogorske zdravstvene vlasti od subote su, radi sprečavanja širenja koronavirusa, privremeno zabranile letove iz Crne Gore prema sjeveru Italije. "Zbog trenutne epidemiološke situacije koja vlada na sjeveru Italije Ministarstvo zdravlja je donijelo odluku o privremenoj zabrani putovanja iz Crne Gore ka sjeveru Italije i obrnuto. Naredba se donosi radi sprečavanja unošenja zaraznih bolesti u Crnu Goru, suzbijanja i prenošenja u druge zemlje", priopćeno je iz ministarstva.

Video: U Tomislavovom domu na Sljemenu pripreme za karantenu

Radi se o letovima za Bolognu i Milano za koje iz podgoričke zračne luke redovito lete dvije niskobudžetne kompanije, WizzAir i Ryanair. Navodi se da se radi o preventivnoj mjeri koja je donesena na prijedlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, koje je procijenilo da zrakoplovima iz Bologne i Milana "dolazi veliki broj putnika i mogućnost unosa virusa u Crnu Goru je velika“.

9:52 - Južna Koreja savjetovala je građanima da ne napuštaju svoje domove te je upozoreno da se u jeku borbe s koronavirusom radi o “kritičnom trenutku”, nakon što je zabilježen najveći dnevni porast zaraženih, s 594 nova slučaja. Južna Koreja koja sada ima 2931 slučaj zaraze bori se s najvećim širenjem virusa izvan Kine. Broj umrlih popeo se na 17. Od novih slučajeva 476 je iz jugoistočnog grada Daegua, gdje je crkva iz koje se bolest počela širiti, a 60 iz susjedne provincije Sjeverni Gyeongsang, rekao je Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

9:25 - Nakon što su radnici zagrebačkog ZET-a zatražili zaštitu radnika od koronavirusa, uslijedila je reakcija poslodavca.

"Na svim terminalima postavljeni su dozatori s tekućim sapunom i sredstvom za dezinfekciju ruku, a u TP Dubrava naše vrijedne čistačice iz tramvajskog servisa obavljaju dezinfekciju svih tramvaja koji se vraćaju iz prometa i pripremaju za izlaz u promet", napisali su iz Sindikata vozača i prometnih radnika ZET - Zagreb na Facebooku.

 

 

7:20 - U kontinentalnoj Kini u petak je potvrđeno novih 427 osoba zaraženih koronavirusom, što je više nego dan ranije kada ih je bilo 327, izvijestile su u subotu kineske zdravstvene vlasti. Više pročitajte OVDJE.

Podsjetimo u splitsku Kliniku za infektologiju u petak navečer je sanitetskim prijevozom prevezen Hvaranin za kojeg sumnjaju da je zaražen korona virusom. Tri dana ima povišenu temperaturu, a nedavno je bio na putovanju kroz sjeverni dio Italije i stajao na benzinskim postajama, javila je Slobodna Dalmacija.

Koronavirus
1/10

Ministri zdravstva EU sastat će se u Bruxellesu sljedećeg petka ujutro kako bi razgovarali o mjerama borbe protiv koronavirusa, napisao je u petak jedan glasnogovornik Europskog vijeća na Twitteru. Ministri su se već sastali 13. veljače i angažirali da će koordinirati snage u borbi protiv epidemije.

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu iznosi 84.117 od kojih je 2870 umrlo u 59 zemalja i teritorija, objavila je agencija France presse na temelju službenih izvora do 18 sati u petak. 

Ranije u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) podignula je rizik vezan uz koronavirus na "vrlo visok", što je najviša moguća razina, pošto je zaraza potvrđena kod oko 79.000 ljudi u Kini i više od 5000 u ostatku svijeta.

Tema: Koronavirus

Ako imate pitanja o koronavirusu pošaljite nam ih na mail dojavi@vecernji.net. Postavit ćemo ih uglednim stručnjacima

Ključne riječi

Komentara 25

RO
romobil
10:05 29.02.2020.

Bandidos otporan na svaku dezinfekciju...😦

5S
505.scrtom
12:39 29.02.2020.

ovdje u mome gradu gdje živim još nemamo slučaja zaraze ali regali za dezinfekciju totalno prazni samo zato što su na televiziji rekli da treba prati ruke i a prije toga nikog živog nije zanimalo iako se zna kako se i obična gripa prenosi i fa se treba držati higijene kao da su se sada tek razbudili ,za ne vjerovat..

Avatar Psychlist
Psychlist
15:48 29.02.2020.

Sad je pravo vrijeme za putovanje, ne daj bože da propadnu karte. Haha čitaš i ne vjeruješ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije