Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

U Hrvatskoj ove godine infekcija HIV-om dijagnosticirana kod 58 osoba

Zagreb: Konferencija za medije povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a.
Sandra Simunovic/PIXSELL
01.12.2021.
u 08:43

Posljednjih se godina u Hrvatskoj prosječno godišnje bilježi stotinjak novodijagnosticiranih slučajeva infekcije HIV-om, a stopa od oko 2,3 na 100.000 stanovnika Hrvatsku svrstava među zemlje s niskom učestalošću infekcije

Od 1985. godine, kad su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om, do studenoga ove godine u Hrvatskoj je zabilježeno 1886 osoba kojima je dijagnosticirana infekcija. Radi se o 1679 muškaraca i 206 žena, dok za jednu osobu spol nije upisan. Od AIDS-a je oboljelo 590 osoba, a preminulo ih je 240. Ukupno je 326 preminulih od HIV-a i AIDS-a, objavio je jučer HZJZ.

– Tijekom prvih deset mjeseci ove godine zabilježeno je 58 osoba kojima je dijagnosticirana infekcija HIV-om (uključujući AIDS), što je malo manje nego što je u to vrijeme bilo prošle godine (69). Među osobama koje su dijagnosticirane i ušle u skrb tijekom 2021. godine (58), 18 ih je oboljelo od AIDS-a, a 12 zaraženih HIV-om je umrlo, od čega tri od AIDS-a – navode u HZJZ-u.

Od 58 novooboljelih od HIV-a ili AIDS-a u prvih deset mjeseci bilo je 53 muškaraca, što je 91 posto. Prema putu prijenosa kod 47 osoba vjerojatni put prijenosa bio je spolni odnos između muškaraca, u devet slučajeva spolni odnos između muškarca i žene, a u dva slučaja put prijenosa nije poznat. Posljednjih se godina u Hrvatskoj prosječno godišnje bilježi stotinjak novodijagnosticiranih slučajeva infekcije HIV-om, a stopa od oko 2,3 na 100.000 stanovnika Hrvatsku svrstava među zemlje s niskom učestalošću infekcije.

Ključne riječi

Komentara 1

AK
AK47
09:03 01.12.2021.

A zašto mi plaćamo to liječenje? Dovoljno je bilo da se pridržavaju mjera i nose "maskicu". Riječima zadrtih vaxera, neka sami plaćaju svoje liječenje, kad se nisu pazili!!! .... i još nam kažu "Moja stvar"! Ma kako, ako su našaa tijela Capakova i Beroševa!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije