Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPA BEZ GRIPE

U Hrvatskoj nije zabilježen niti jedan slučaj gripe, dr. Šostar objasnio zašto

Zagreb: Unatoč novim mjerama centrom grada kreće se dosta ljudi
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
14.12.2020.
u 11:28

- Očekivali smo da gripa ove sezone neće biti tako snažna kao inače, što zbog velikog odaziva građana na cijepljenje koje se trenutno privodi kraju, što zbog provođenja zaštite od Covida-19 - kazao je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar

Prema službenim podacima u Hrvatskoj još nema gripe, odnosno laboratorijski nije potvrđen ni jedan slučaj, premda je lani u ovo vrijeme već krenula ta sezonska infekcija te su bila potvrđena 134 slučaja.

Svake godine sezona gripe krene sredinom studenog, a završava tek u ožujku ili travnju. Do kraja prošle sezone te svakogodišnje respiratorne bolesti registrirano je 59.725 slučajeva, što je u razini hrvatskog prosjeka, koji se povremeno povećava ili pak smanjuje, što ovisi o odazivu na cijepljenje, ali ova bi godina mogla ozbiljno "podbaciti" jer ju je smijenio Covid-19, piše Jutarnji list

- Mi u Zagrebu, primjerice, nemamo dosad ni jedan slučaj gripe, što baš nije bilo uobičajeno u prošlim sezonama, a po svemu sudeći rezultat je to nošenja maski i dugih epidemiološkim mjera zbog covida-19 koje ujedno štite i od drugih kapljičnih infekcija -objašnjava dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar.

Dijelom se smanjeni broj potvrđenih slučajeva gripe u svijetu tumači i mogućom okupacijom mikrobioloških laboratorija covidom-19 pa onda, kažu stručnjaci, vjerojatno ima manje vremena za drugu vrstu dijagnostike. No, Šostar kaže da se, primjerice, u Zagrebu radi i druga vrsta dijagnostike koja uključuje i potvrdu gripe u dostavljenim uzorcima.

>> VIDEO Hrvati o cijepljenju protiv koronavirusa

- Očekivali smo da gripa ove sezone neće biti tako snažna kao inače, što zbog velikog odaziva građana na cijepljenje koje se trenutno privodi kraju, što zbog provođenja zaštite od Covida-19 - dodaje dr. Šostar.

Prema podacima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), još nije zabilježena ni jedna hospitalizacija zbog gripe u 55 zemalja Europe koje se prate u toj organizaciji, a 30 zemlja prijavilo je aktivnosti u početnoj fazi, pet izvještava o niskom intenzitetu, a 29 zemalja nije prijavilo nikakvu aktivnost gripe.

 

Ključne riječi

Komentara 12

SI
sisavac
12:52 14.12.2020.

gripa je u stvari korona, samo smo je prije drugačije zvali. da smo prije testirali ljude na gripu, mjerili temperaturu, znali bi puno više o gripi nego što sada znamo.

MA
Maux
11:48 14.12.2020.

SUPER! Kada je riječ o gripi onda epidemiološke mjere su doprinijele da je nama ... čudo samo kako te iste mjere ne djeluju tako i na kovid ... govorimo naravno o dvije respiratorne bolesti koje se respiratorno i prenose ... LOL HAHAHAH Predobri su!!! Tko još vjeruje o ova s****?? LOL HAHAHAHAH

Avatar _Darkwood_
_Darkwood_
13:36 14.12.2020.

Rezultat toga što nema gripe je taj što je gripa RE-dijagnosticirana u "covid 19" sve smrti od gripe i ostalih respiratornih infekcija koje u ovom dijelu godine/sezone uobičajene jesu su pripisane covidu kao što je u ovo doba i povečan broj ljudi na respiratorima a pošto je PCR lažni test koji ne dijagnosticira infekcije nego samo traži RNA bilo koje vrste corone onda svaku smrt od bilo čega rak,srčani,moždani,spesa... možeš prikazat kao covid! NADALJE .... Da vaše sr....nje o tome kako nema gripe radi maski i distance ima imalo pameti onda nebi bilo ni " covid 19" pLAandemije jer bi onda maske i distance i od toga štitile, za to zaključit možeš biti i id...ot, netreba ti pameti! !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije