Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUSTOLOVI PRED VRATIMA Agencije optužuju državu:

U Hrvatskoj nema legalnog raftinga

raft-txt.jpg
import
22.08.2008.
u 20:25

Inspektori su proteklih dana zatvorili nekoliko tvrtki koje su organizirale rafting po Cetini, no jučer je u Radmanovim mlinicama, izletištu nedaleko od Omiša, bilo živo kao i svakog dana. Čamci s rafterima, kanui, kajaci, izletnici, kupači, vrvjelo je još od jutra premda Štefan Barbarić, voditelj sportskog Rafting kluba Cetina i vlasnik tvrtke koja organizira rafting ture po Cetini, tvrdi da je gostiju sve manje jer se sezona bliži kraju.

Stižu stroža pravila
Bilo bi dobro kada bi nas zatvorili sve u Hrvatskoj koji se bavimo raftingom jer nitko ne udovoljava zakonskim propisima. Stvari bi se tada dovele u red  smatra Barbarić, koji je u poslu s raftingom  već 11 godina.

Problem je nastao, kaže on, prošle godine, s donošenjem novog Zakona o turizmu koji je propisao da za davanje usluga pustolovnog turizma vodiči moraju biti stručno osposobljeni, no Ministarstvo nije izradilo pravilnik po kojemu bi se edukacija obavljala.

 Nije propisano tko ih treba obučiti, kakve sposobnosti voditelj raftinga treba imati, kakav ispit treba položiti i tko mu treba izdati potvrdu. Zato su svi naši voditelji bez papira, bez obzira na to kakve kvalifikacije imali, i nitko se u ovoj državi ne bavi legalno raftingom jer ne može udovoljiti zakonskim uvjetima. Nije rješenje niti osposobiti voditelja u inozemstvu jer nije propisano da se te kvalifikacije priznaju  objašnjava Barbarić pat-poziciju raftingaša.

Iako službenog očitovanja Državnog inspektorata jučer nije bilo, doznaje se da su agencije zatvorene zato što nisu bile registrirane za bavljenje raftingom i canyoningom, a ne zato što im pratitelji grupa nisu imali licenciju i sl. U takvim bi slučajevima, naime, pratiteljima bio zabranjen rad, a ne bi se zatvarala agencija. U svakom slučaju, ovaj inspekcijski udar aktualizirao je temu nedovoljno reguliranog pustolovnog turizma.

Istina, od lani, otkako je na snazi Zakon o pružanju usluga u turizmu, gosti na pustolovnim putovanjima nešto su zaštićeniji; agencije ih moraju osigurati od nesretnih slučajeva, maloljetne osobe ne mogu sudjelovati ako nemaju suglasnost roditelja. No, nema pravilnika koji bi se dalje, slijedom Zakona, bavio pustolovnim turizmom. Ministarstvo turizma izradilo ih je propisanih 13, no nije isključeno da će sada uslijediti i taj 14.
 
S obzirom na novonastalu situaciju s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, koju smatramo najkompetentnijom, razmotrit ćemo pooštravanje uvjeta za voditelje pustolovnih programa, a po potrebi sve propisati i pravilnikom  kaže pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić.

Obuka GSS-a
U Zakonu o gorskoj službi spašavanja zapisano je da je ona dužna provoditi obuku za organiziranje turističkih aktivnosti u nepristupačnim područjima. To se, u suradnji sa Sekcijom za pustolovni turizam pri HGK, i odvija. Čini se da to ipak ili nije dovoljno ili nije u pravoj mjeri i na način kako modernom turizmu treba. Puno je dvojbi, inače, i u drugim zemljama.
 
Jesenas je istraživanje u zemljama EU pokazalo da su samo Španjolska i Portugal ozbiljno uredile taj segment  kaže Maja Stanić, direktorica UHPA-e.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije