Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladi znanstvenici

U Hrvatskoj možemo više raditi ono što volimo

Zagreb: Ministrica Blaženka Divjak posjetila Institut Ruđer Bošković
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
06.06.2020.
u 18:50

Na sveučilištima i institutima u dvije je godine u Hrvatskoj zaposleno 13 povratnika

Od kolovoza 2018. do lipnja 2020., slijedom Odluke o kriterijima za odobravanje radnih mjesta znanstvenika-povratnika na javnim sveučilištima i javnim znanstvenim institutima, odobreno je zapošljavanje 13 zaposlenika na znanstvenim radnim mjestima. Riječ je o devet zaposlenika na Institutu Ruđer Bošković, po jedan na Ekonomskom institutu, Institutu za fiziku, Hrvatskom geološkom institutu te Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša. Još je 14 zaposlenih na znanstveno-nastavnim radnim mjestima na javnim sveučilištima, četiri na Sveučilištu u Splitu, sedam na Sveučilištu u Rijeci te po jedan na Sveučilištima u Zagrebu, Puli i Osijeku. Bio je to povod za posjet ministrice Blaženke Divjak Institutu Ruđer Bošković.

Na IRB s antidopinga

Gosti su se susreli s dr. sc. Moranom Jaganjac se na IRB vratila iz Katra gdje je radila kao voditeljica Odjela za proizvodnju metabolita u Laboratoriju za antidoping u Dohi. Danas radi na IRB-u kao znanstvena savjetnica u Laboratoriju za oksidacijski stres (LabOS), te je počasni predavač na Sveučilišnom koledžu u Londonu.

- Povratkom na IRB nastavila sam suradnju s aktualnim partnerima s vodećih sveučilišta u svijetu, kao što su Sveučilišni koledž u Londonu i Sveučilište u Groningenu. Vjerujem da će ove suradnje uz prijenos stečenih znanja i tehnologije značajno doprinijeti unapređivanju znanstvene metodologije i sadašnjim istraživanjima koja se provode u Zavodu za molekularnu medicinu, posebice u LabOS-u. Povrh toga, trenutno radim na više aktualnih zajedničkih projekata vezanih uz onkologiju, metabolomiku, istraživanje mitohondrija te imunokemiju, rekla je dr. Jaganjac.

Dr. sc. Ignacija Vlašić se na IRB vratila s pozicije gostujuće znanstvenice u Njemačkom centru za istraživanje svemira DLR.

- Ova mjera omogućila mi je ponovni rad u domovini jer mi je bila velika želja raditi u okruženju u kojem sam započela svoju znanstvenu karijeru. Cijeli postupak od prijave do realizacije zaposlenja trajao je unutar godine dana čime smatram da MZO i IRB nadilaze tri njemačke institucije na kojima sam radila sedam godina – zaključila je dr. Vlašić.

Dr. sc. Anja Barešić završila je na Sveučilištu u Zagrebu molekularnu biologiju, nakon čega je otišla u inozemstvo te doktorirala bioinformatiku. Nakon doktorata radila je u laboratoriju poznatog našeg znanstvenika prof. dr. sc. Borisa Lenharda na Imperial College of London, jednom od vodećih britanskih fakulteta, gdje je, uostalom, i doktorirala.

Vodeći britanski fakultet

– Uspjeli smo razviti metodu kojom se s pomoću računala mogu povezati neki od gena s određenim bolestima, primjerice shizofrenijom. Povratkom na Institut Ruđer Bošković moje se istraživanje nastavlja, proširuje se i na druge bolesti. U inozemstvo sam otišla jer sam se nakon molekularne biologije željela orijentirati u tom smjeru, a upravo sam željela doktorirati na Imperial College of London, koji je vrhunska institucija za takvu znanost, s potrebnim iskustvom. Život u Hrvatskoj ima brojnih prednosti, puno je, recimo, sporiji pa vam ostane više vremena za bolje raspoređivanje prioriteta i kvalitetnije bavljenje znanošću. Dolazak na ovu instituciju i u ovu atmosferu omogućuje mi da se potpuno posvetim svojoj znanosti – kaže dr. Barešić.

Komentara 1

JA
JackieHorvat
23:08 06.06.2020.

Ne znam kud ce sa ovima koji ce vratiti u narednih 3 do 5 god

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije