Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RODNA NEJEDNAKOST

'U Hrvatskoj je 90 posto veza takvih da u njima glača isključivo ili pretežno žena'

glačanje, kućanski poslovi (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
02.10.2017.
u 15:54

Rezultati istraživanja "Utjecaj rodne podjele obiteljskih obaveza i kućanskih poslova na profesionalni život zaposlenih žena" predstavljeni su u ponedjeljak na konferenciji

U Hrvatskoj još uvijek postoji izrazita rodna neravnopravnost u obavljanju kućanskih poslova i brzi za djecu, što ostavlja negativne posljedice na privatan i profesionalan život žena, pokazalo je istraživanje provedeno u okviru EU projekta "Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života".

Rezultati istraživanja "Utjecaj rodne podjele obiteljskih obaveza i kućanskih poslova na profesionalni život zaposlenih žena" predstavljeni su u ponedjeljak na konferenciji na kojoj se govorilo o osvješćivanju i uklanjanju rodnih stereotipa. Istraživanje je provedeno u veljači i ožujku 2017. među 600 zaposlenih žena u Hrvatskoj koje žive s partnerima barem godinu dana.

Pranje, glačanje i kuhanje samo za žene

Rezultati su pokazali da rutinske kućanske poslove, poput pranja, glačanja, kuhanja i pospremanja, gotovo u potpunosti u Hrvatskoj obavljaju žene, rekla je Ksenija Klasnić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

"U Hrvatskoj je 90 posto veza takvih da u njima glača isključivo ili pretežno žena, a žene većinom i čiste, peru rublje, podove i ostalo", kazala je.

Kada je riječ o brizi za djecu i starije članove obitelji, to su također većinom ženski poslovi. Primjerice, kupovinu odjeće i obuće djeci te uzimanje bolovanja zbog bolesti djece u najvećoj mjeri u Hrvatskoj obavljaju majke, dodala je.

S druge strane, tipično muški kućanski poslovi u Hrvatskoj su povremeni rutinski poslovi poput održavanja stana, automobila i uređenje vrta, dok je briga o kućnim ljubimcima, kao i kupovanje namirnica, ravnopravno raspoređeno između muškaraca i žena.

Iz rezultata je očito, naglašava Klasnić, da zaposlene žene zaista obavljaju drugu smjenu kod kuće, što ostavlja negativne posljedice na njihov privatan i profesionalan život.

"Ženama za takozvanu treću smjenu, koja uključuje slobodno vrijeme, hobije i razonodu, ostaje tjedno 26 sati, dvostruko manje nego muškarcima, kojima ostaje 50 sati", ističe.

Na jednodnevnoj konferenciji, koja se održala u sklopu projekta financiranim REC (Rights, Equality and Citizenship) programom Europske komisije koji se bavi ekonomskim osnaživanjem žena, govorilo se i o problemima s kojima se žene sreću na tržištu rada, opterećenosti u privatnoj sferi zbog koje vrlo često trpe njihove karijere, te potencijalnim preduvjetima za pomirenje profesionalnog i obiteljskog života.

Ustaljeni način percepcije rodnih uloga neodrživ

Zamjenik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Goran Selanec naglasio je da se napredak društva u cjelini oslanja na bogatstvo različitosti, a to uključuje i sudjelovanje žena i njihovog potencijala, znanja i vještina na svim razinama.

"Ustaljeni način percepcije rodnih uloga u privatnom i poslovnom svijetu koji trenutno imamo u Hrvatskoj, ali i Europskoj uniji općenito, više nije održiv. Stoga ravnopravnija raspodjela obveza vezanih uz obitelj postaje naša zajednička odgovornost", kazao je.

Projekt EU -a o ravnopravnosti muškaraca i žena počeo je 1. siječnja 2016. godine, a završava s početkom 2018. godine, te osim radionica i seminara uključuje kazališne predstave za srednjoškolce o važnosti rodne ravnopravnosti i jednakim mogućnostima za djevojke i dječake.

Nositeljica projekta je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a njegova vrijednost 437.000 eura, s time da Europska unija sudjeluje s 350.000 eura. Partneri u projektu su Hrvatsko narodno kazalište Split, udruga Riječi/Prave/Predstave, te MAMFORCE (Spona code).

Komentara 6

Avatar davcro
davcro
16:15 02.10.2017.

Da i šta je sad tu čudno

NA
navijeke
09:22 03.10.2017.

Jednostavno obožavam istraživanja koja to nisu. "Istraživanje je provedeno u veljači i ožujku 2017. među 600 zaposlenih žena u Hrvatskoj koje žive s partnerima barem godinu dana." Pitam se, koliko vremena prije tog "istraživanja" je bilo potrebno kako bi ljut/i/e "istraživači/ce" uspjel/i/e pronaći šest stotina mladih dama koje uopće znaju značenje izraza 'kućanski poslovi'. Ili one koje znaju da se do mlijeka ne dolazi mužnjom tetrapaka i da se podgrijavanje gotovog jela u mikrovalki ne može zvati kuhanjem. Vratite ljudi dragi "domaćinstvo" u pučke škole, kako bi djeca bar u školi naučila štogod skuhati, (kad im već roditelji za to "nemaju vremena") prišiti otpali gumb i 'odraditi' pokoji manji popravak/zamjenu nečeg dotrajalog. Radite li od djece (doduše, samo u vašim očima) prinčeve i princeze kojima je ispod časti raditi bilo što korisno, zbog čega se čudite što se tako ponašaju i onda kad bi već morala biti odrasla?!

DU
Deleted user
20:23 02.10.2017.

ma peglaju žene kartice i te kako i ništa se ne bune

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije