Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U RH

U Splitu preminule dvije ženske osobe, bile su štićenice Doma za starije i nemoćne

Evakuacija štićenika
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/14
27.04.2020.
u 13:53

Od danas se odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite popušta dio mjera zaštite od pandemije koronavirusa radi djelomičnog pokretanja gospodarstva

U Hrvatskoj je 2.039 slučajeva koronavirusa, od čega je od jučer devet novooboljelih. Preminulo je 59 osoba, u posljednja 24 sata četvero osoba.

Lista se strelicama na dnu

15:50 - Ministar turizma Gari Cappelli kazao je da na razini EU-a mora postojati zajednički plan izlaska iz krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, a on bi između ostalog uključivao donošenje zajedničkog protokola putovanja i svojevrsnu "putovnicu Covid-19".

15:20 - Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata nisu evidentirane novooboljele osobe od COVID-19.  

- U 9.20 sati zaprimljeno je 45 negativnih nalaza. Dosad je uzet 1.434 bris – rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek-Jambrek na današnjoj konferenciji za medije. 

S obzirom na to da je u protekla tri dana na području županije evidentiran samo jedan oboljeli, od Nacionalnog stožera civilne zaštite zatraženo je da se ukinu propusnice između Krapinsko-zagorske županije te Grada Zagreba i Zagrebačke županije. 

- Odluku još nismo dobili, no nadam se da će ona stići barem do kraja radnog vremena u Zagrebu, kako bi poslodavci i radnici znali kako se sutra ponašati – rekao je župan Željko Kolar najavivši da će u slučaju nastavka povoljne epidemiološke situacije nakon 1. svibnja predati i zahtjev za ukidanjem propusnica prema Varaždinskoj županiji.

Kolar je izvijestio i da je županija zagorskim obrtnicima donirala 10.000 kirurških maski, 10.000 rukavica, 100 zaštitnih vizira i 100 litara dezinfekcijskog sredstva, kako bi im pomogli da nakon otvaranja radnji imaju dovoljno početne opreme za sebe i kupce. Sljedeći ponedjeljak isporučit će im novu količinu zaštitnih sredstava. 

Županija će obrtnicima pomoći i subvencioniranjem kamata na kredite, a jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od po 5000 kuna dobit će svi tradicijski obrti  koji su bili zatvoreni odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite. 

Voditelj epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije dr. Ivan Lipovac kazao je da je na području županije trenutno 101 osoba oboljela od koronavirusa. Njih 95 se liječi kod kuće, a šestero je na bolničkom liječenju. Iz bolnice u Zaboku preko vikenda je puštena 81-godišnja pacijentica koja se izliječila od COVID-19.

13:52 - Prema izvješću KBC-a Split pristiglog nakon poslanog priopćenja medijima tijekom prijepodneva 27.4.2020. preminula su dvije ženske osobe starije životne dobi (jedna 89 godina starosti, a druga 97 godina starosti). Preminule osobe su bile korisnice Doma za starije i nemoćne Split smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici. Uz nekoliko kroničnih bolesti osoba su bile pozitivne i na covid infekciju.

13:45 - Na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih osoba, objavio je županijski Stožer.

U izolacijskoj jedinici Opće bolnice ''Dr. Ivo Pedišić'' u Sisku smješteno je troje pacijenata, a ostali su na kućnom liječenju. Od ukupno 32 dosad potvrđenih slučajeva zaraze, na području te županije još je 15 oboljelih od koronavirusa.

13:40 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nije zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Ukupan broj do sada oboljelih je 46, a ukupan broj ozdravljenih je 30.

U protekla 24 sata testirane su 27 osobe, ukupno 1210. Pod mjerom samoizolacije i dalje se nalazi više od 1200 osoba. PU varaždinska je zabilježila dva slučaja kršenja mjere samoizolacije i devet slučajeva kretanja bez potrebne e-propusnice.

13:20 - U Karlovačkoj županiji jedna je osoba novooboljela od koronavirusa. Na virus je pozitivna osoba koja se nalazi u samoizolaciji i osjeća se dobro, dok je prestalih 30 jučer uzetih uzoraka negativno.

Do sada je u Općoj bolnici Karlovac na COVID-19 testirano 1.278 osoba. Četiri oboljelih nalazi se u OB Karlovac, 14 ih je u kućnoj izolaciji, jedan je u Zagrebu i 11 ih je izliječeno. U bolnici se trenutno nalazi 169 ležećih pacijenta što znači da je bolnica na nešto više od 50 posto popunjenosti kapaciteta, kazao je ravnatelj OB Karlovac dr. Ervin Jančić na tiskovnooj konferenciji Stožera kojem je proteklog vikenda kao i ostalim članovima Stožera CZ Karlovačke županije istekla 14-dnevna samoizolacija nakon što je kod jednog člana bio potvrđen COVID-19.

13:00 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do ponedjeljka je evidentirano 128 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o jednoj osobi više, a dvije osobe više su izliječene. Do sada je ukupno izliječeno 47 osoba, a tri su preminule.

12:58 - Župan Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Rijeci da Primorsko-goranska županija "u tjedan relaksacije mjera ulazi s optimizmom" jer nema novooboljelih od koronavirusa, a broj izliječenih i zaraženih se izjednačio.

No, kako je rekao, nužno je i dalje pridržavati se sigurnosnih mjera - nositi zaštitnu opremu i držati razmak. Život se vraća koliko zasad može, a na snazi je društvena samozaštita, dodao je. 

Načelnik primorsko-goranske Policijske uprave Tomislav Dizdar izvijestio je da je proteklog vikenda bilo samo 25 kršenja mjera vezanih uz pandemiju koronavirusa, što je bitno manje u odnosu prema 272 kršenja vikend prije.

12:53 - Na području Zagreba nema novih osoba pozitivnih na koronavirus, objavio je Stožer civilne zaštite Grada Zagreba. Napomenuto je i kako je do sada u glavnom gradu potvrđeno ukupno 462 slučajeva, od čega je ozdravilo 286 osoba. Psihološku pomoć zatražilo je preko vikenda 107 osoba. Više pročitajte ovdje

12:44 - U Međimurskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa, i to 13. dan zaredom.

- Međimurska županija i dalje je na dnu ljestvice hrvatskih županija po broju oboljelih koronavirusom. Danas je krenula prva faza popuštanja mjera te odgovornim ponašanjem i poštivanjem mjera svi zajedno možemo omogućiti nastavak povoljnog stanja - kažu u Stožeru CZ-a. 

VIDEO Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kada bi mogla završiti pandemija

12:09 - Prema izvješću NZJA–a Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 93 obrađena testa s područja Splitsko-dalmatinske županije 4 su novooboljele osobe zaražene koronavirusom i to iz Splita 3 i Podstrane 1.

U odnosu na jučerašnji dan još 27 osoba izliječeno. Do sada je ukupno izliječeno 177 osoba. Nitko od novooboljelih osoba nije korisnik niti djelatnik domova za starije i nemoćne osobe. Među novooboljelim osobama 3 su zdravstvena djelatnika. Ukupno 112 osoba je hospitalizirano od kojih 9 su na respiratoru.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježen 471 slučaj zaraze koronavirusom.

11:54 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji već deveti dan nema novozaraženih koronavirusom, nakon što su sva 23 uzorka poslana u nedjelju imala negativan rezultat, pa je ukupni broj pozitivnih i dalje 110, priopćio je u ponedjeljak županijski stožer civilne zaštite.

Od početka pandemije na analizu je iz Dubrovačko-neretvanske županije u Zagreb poslano je 1633 uzoraka.

11:47 Jedna je osoba preminula u Općoj bolnici u Koprivnici od posljedice zaraze koronavirusom, priopćio je u ponedjeljak predsjednik Županijskog stožera Ratimir Ljubić. To je prva umrla od te bolesti na području županije.

Ravnatelj Opće bolnice dr. Mato Devčić otkrio je kako je ženska osoba (82) rano jutros umrla na COVID odjelu intenzivne skrbi. Imala je više kroničnih bolesti i nije korisnica Doma za starije u Koprivnici.

Dvije su osobe novozaražene, pa ih je dosad ukupno 65. Dvije nove osobe su obiteljski kontakti pozitivne osobe, i to kroz više tjedana. Ta osoba pozitivna je čak 39. dan od pojave zaraze, kaže ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla. Od nje su se vjerojatno zarazile dvije osobe, njezini obiteljski kontakti.

11:12 - Nakon dva dana bez nobozaraženih, od 49 testiranih u Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata, jedan je uzorak bio pozitivan na koronavirus. Hospitaliziranih je ukupno 17. Novih je petero pacijenata ozdravilo, što čini ukupnu brojku od 65 oporvaljenih.

11:09 - Zagrebački Gradski ured za zdravstvo izvijestio je u ponedjeljak o novom radnom vremenu izdvojenih ambulanti za pregled bolesnika sa sumnjom na koronavirus, koje sada rade od 8 do 20 sati, a ne više puna 24 sata. 

Tzv. COVID ambulante organizirane su od 16. ožujka kao dodatne lokacije za pregled građana u sva tri zagrebačka doma zdravlja, a zbog povoljnije epidemiološke situacije ministar zdravstva Vili Beroš predložio je ukidanje noćne smjene u tim ambulantama.

Ambulante pri Domu zdravlja Zagreb-Centar nalaze se na lokacijama Laginjina 16 i Avenija. V. Holjevca 22, pri Domu zdravlja Zagreb-Istok u Hirćevoj 1 i Griižanskoj 4, a pri Domu zdravlja Zagreb-Zapad na adresama Prilaz baruna Filipovića 11 i Park stara Trešnjevka 3.

10:53 - Na području Šibensko-kninske županije nema novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19, tako da je broj zaraženih osoba i dalje 86, a oporavilo se 37 osoba.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 5 pacijenata od kojih je jedna osoba i dalje na respiratoru. Dva pacijenta iz šibenske bolnice se i dalje nalaze na respiratoru u KBC Split. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 91 osoba, od čega je 60 kontakt s oboljelim od COVID-19. U protekla 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj nije bilo dojava o kršenju mjera samoizolacije.

10:48 - Istarska policija je tijekom vikenda zatekla osam osoba u kršenju mjera samoizolacije, na porečkom području Poreča pet, a troje na i na području Umaga, Buzeta i Pule, izvijestila je u ponedjeljak policija.

"Protiv svih prekršitelja, koji su usprkos strogim zabranama izašli iz svog doma i ostvarili kontakt s drugim osoba, čime su ugrozili zdravlje drugih ljudi, policija je dostavila obavijesti državnom inspektoratu radi poduzimanja daljnjih mjera i izricanja odgovarajućih sankcija" - istaknula je za Hinu glasnogovornica istarske policije Nataša Vitasović.

Podsjetila je koliko je od iznimne važnosti za zdravlje cijele zajednice da se građani kojima je određena mjera samoizolacije bez iznimki pridržavaju mjere i ne izlaze iz svojih domova i ne ostvaruju socijalne kontakte.

10:17 - Na području Zadarske županije nema novozaraženih osoba pa je ukupan broj zaraženih koronavirusom od početka epidemije  i dalje 85. S današnjim danom izliječenih je 37. 
 
U Općoj bolnici u Zadru na COVID odjelu nalazi se 4 osoba od kojih je jedna na JIL-u, a u bolnici u Biogradu liječi se 7 lakših pacijenata. Nitko nije na respiratoru.

10:15 - U Brodsko-posavskoj županiji nema novooboljelih osoba 11. dan zaredom

U proteklom periodu od kada su na snazi mjere protiv širenja zaraze koronavirusom na području Brodsko-posavskoe županije je zabilježeno ukupno 20 pozitivnih slučajeva od čega je 16 aktivnih te 3 osobe koje su ozdravile i 1 preminula osoba.

10:12 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 27. dan bez novooboljelih osoba te od 22. travnja u županiji nema ni jedne potvrđene pozitivne osobe.

U samoizolaciji se trenutno nalazi 264 osobe te je ukupno testirano 313 osoba.

10:10 - U Ličko-senjskoj županiji deveti dan zaredom nema novooboljelih. U posljednja 24 sata uzeta su dodatna 2 uzorka. Čekaju se rezultati testiranja za 3 uzeta uzoraka.

Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega su 3 osobe izliječene.Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad ukupno 302 osobe. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 147 osoba.

U protekla 24 sata policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera opreza samoizolacije „COVID 19“ nad 78 osoba na području Ličko-senjske županije kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera samoizolacije.

VIDEO Prof. dr. sc. Nenad Ban savjetuje čega bi se građani trebali držati i nakon opuštanja mjera

10:08 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema pozitivnih osoba na COVID-19 tako da broju ukupno oboljelih osoba stoji na 39. Prema podacima županijskog stožera civilne zaštite trenutno u županiji nema hospitaliziranih osoba zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata još 2 osobe su izliječene tako da je do sada ukupno 10 osoba izliječeno u Vukovarsko – srijemskoj županiji. U protekla 24 sata su testirane 34 osobe, što je 925 ukupno testiranih do sada na području županije. 

U samoizolaciji na području županije nalazi se 269 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 11 zdravstvenih radnika, a od toga 2 liječnika, 5 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena i 1 nezdravstveni radnik. Zdravstvenih radnika u samoizolaciji nema.

09:30 - Iz Stožera civilne zaštite Istarske županije obavještavaju da je unutar 24 sata ispitano 11 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19). Nema novooboljelih.

Izliječen je 1 pacijent, što čini ukupno 82 izliječenih od koronavirusa (COVID-19) u Istarskoj županiji.

09:00 - Dvanaesti dan na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novozaraženih osoba COVIDOM 19.

Do sada je na području Bjelovarsko-bilogorske županije na koronavirus testirano 315 osoba. Od početka zaraze koronavirusom u županiji je potvrđeno 10 oboljelih od kojih je u međuvremenu 6 ozdravilo.

Broj osoba u samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije trenutno je 364, a u posljednja 24 sata nije bilo kršenja mjera samoizolacije. Policijski djelatnici do sada su izvršili provjeru mjera samoizolacije 2988 puta.

08:50 - Na području Virovitičko-podravske županije, šesti dan zaredom nema novooboljelih. U posljednja 24 sata, testirano je sedam osoba. I dalje je na području županije šestero zaraženih od kojih dvije osobe imaju klinički slabe simptome bolesti COVID 19, ostalih četvero ih nemaju.

Od početka trajanja koronavirusa, na području VPŽ jedna osoba se oporavila i ozdravila od bolesti COVID 19. Na području županije, ukupno je testirano 452 osoba.

7:30 – U ponedjeljak se odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite popušta dio mjera zaštite od pandemije koronavirusa radi djelomičnog pokretanja gospodarstva. Od ponedjeljka se omogućuje rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara.

Radno vrijeme prodavaonica, skladišta, tržnica na veliko, tržnica na malo i drugih oblika prodaje robe izvan prodavaonice određuje se sukladno članku 57. Zakona o trgovini, kao i prije proglašene epidemije bolesti COVID-19, izuzev nedjelje, blagdana i neradnih dana, kada se ne radi.

U objektima u kojima je radno vrijeme duže od 10 sati, obavezno je organiziranje dvokratnog radnog vremena, a prekid rada ne može biti kraći od jednog sata kako bi se prodavaonica adekvatno očistila i dezinficirala te da se zamijene radnici. Nedjeljom, blagdanima i neradnim danima iznimno je dopušten rad kioscima, pekarnicama, trgovinama kruhom i pekarskim proizvodima i trgovinama na benzinskim postajama. Sve prodavaonice i prodajni objekti dužni su se pridržavati svih općih protuepidemijskih mjera i preporuka HZJZ-a, poslodavci o tome moraju educirati svoje zaposlenike, a mjera se moraju držati i kupci.

VIDEO U Zagrebu su ponovno u prometu sve redovite autobusne linije ZET-a

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar NiceGuy
NiceGuy
10:40 27.04.2020.

To su rezultati upornosti, discipline i svijesti o sebi . HR na pravom putu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije