Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKTIVNO VIŠE OD 2000 SLUČAJEVA

Turisti, čak i Britanci, i dalje stižu, nudi im se i besplatan test

Britanci odlaze iz Hrvatske - cijene avionskih karata drastično povećane
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/6
22.08.2020.
u 19:29

Prema eVisitoru, u zemlji je jučer bilo 670.000 turista, među njima i 12 tisuća Austrijanaca, 70 tisuća Slovenaca i 15.500 Britanaca.

U Dubrovnik je u dva zrakoplova u petak stiglo 120 britanskih državljana, unatoč tome što je Velika Britanija Hrvatsku uvrstila na crvenu listu, dajući svojim državljanima kratki rok da se do subote do 4 sata vrate kući žele li izbjeći karantenu.

– Ohrabruje što unatoč toj odluci Britanci ipak dolaze u Dubrovnik. Jedan od razloga je to što mnogi rade od kuće pa im karantena ne smeta. Nadam se da ćemo s Engleskom idućih dana uspjeti dogovoriti da umjesto karantene uvjet bude negativan test na COVID-19. Londonski aerodrom može dnevno testirati 16.000 ljudi, pa bi Grad Dubrovnik pokrio trošak testiranja koji ondje iznosi 50 funti – kaže nam dubrovački gradonačelnik Mato Franković, koji posljednjih dana vodi pojačanu kampanju za goste iz Velike Britanije kako bi se zadržali letovi.

Tvrdi da Britanci ne “bježe” iz grada. Iz Dubrovnika je u petak otišlo 400 Engleza, no većina ih je, dodaje, otišla jer su im završili praznici. Uglavnom su to obitelji s djecom jer ondje počinje škola.

Kolone na ulazu i izlazu

– Britanci su nam tržište broj jedan. Prije dva dana došli smo na 40 posto prosječne popunjenosti, a rujan i listopad trebali su nam biti izvanredni – napominje Franković.

– Nismo primijetili da je nešto strašno odskočilo u posljednja dva dana. Imamo očekivani, ali blagi odljev – komentirali su u Ministarstvu turizma i sporta.

Prema prvim rezultatima eVisitora, u zemlji je jučer bilo 670.000 turista, od čega oko 120.000 domaćih. Glavna inozemna tržišta su Njemačka (170.000), Poljska (76.000), Slovenija (70.000), Češka (48.000) i Mađarska (31.000). Austrijanaca je u Hrvatskoj jučer bilo 12.000, a Britanaca 15.500. Najviše gostiju je u Istarskoj županiji, na Kvarneru, u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji. U 24 sata iz sustava eVisitor odjavilo se više od 10.000 turista. No, prema okvirnim, neslužbenim podacima, u jednom danu kući se vratilo oko 6000 Nijemaca, 5000 Slovenaca, 3000 Austrijanaca i oko 1500 Britanaca. Usporedbe radi, 19. kolovoza prošle godine u Hrvatskoj je ljetovalo 66.800 Austrijanaca i 129.500 Talijana. U petak je Talijana bilo samo 26.000.

– U gradu ima turista, nismo primijetili masovniji odlazak zbog crvenih lista – kažu nam u zadarskoj Turističkoj zajednici.

Pokušali smo u još nekim turističkim zajednicama doznati kakva je situacija s odlascima turista, no od pet njih koje smo nazvali, u četiri se nitko nije javljao na telefon! HAK je izvijestio o pojačanom prometu na većini cesta prema moru. Oko 11 sati počele su se stvarati kolone i na ulazu i na izlazu iz Hrvatske. Na graničnim prijelazima sa Slovenijom znalo se čekati oko jedan sat, a na ulazu iz Mađarske u Hrvatsku od pola sata do sat. Pred naplatom Lučko i naplatom Demerje u smjeru Zagreba oko 14 sati kolona je bila duga oko dva kilometra, a u smjeru mora nije bilo duljih čekanja.

Najavljene su gužve na izlazu iz Hrvatske nakon što je Slovenija Hrvatsku uvrstila na crvenu listu, pa će se Slovenci koji žele izbjeći obveznu karantenu morati vratiti najkasnije u ponedjeljak. Neki hoteli odlučili su austrijskim i talijanskim turistima ponuditi besplatno testiranje na koronavirus ili pokriće dijela cijene, ovisno o tome koliko ostaju i koliko troše. U Hrvatskoj je jučer ponovno oboren rekord u broju novozaraženih – čak 306! Aktivnih je slučajeva 2052. Na bolničkom liječenju su 143 pacijenta, 12 na respiratoru. U samoizolaciji je 6868 osoba. Preminula je jedna žena stara 82 godine koja je bila na respiratoru.

Najviše novozaraženih jučer je bilo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje su od 755 obrađenih testova 83 bila pozitivna na koronavirus. Među njima i devet stranih državljana. U toj je županiji u samoizolaciji 1200 ljudi. U Varaždinskoj županiji raste broj zaraženih sa svadbe protekli vikend u ivanečkom kraju. Zabilježeno je 15 novozaraženih, a pet ih je povezano sa svadbom s koje je stotinjak uzvanika završilo u samoizolaciji. Navodno je zaražen i mladenac.

Zaraza sa svadbi, ali i utakmica

– Može se očekivati da će se sljedećih dana broj zaraženih povezanih s tom svadbom povećati. Svi sa svadbe se trenutačno liječe kod kuće, a riječ je o blažim kliničkim slikama – kaže Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite, i dodaje da je epidemiološka situacija narušena i više je ne mogu smatrati zadovoljavajućom.

U Koprivničko-križevačkoj županiji šestero je novozaraženih. Zaraza je krenula s malonogometnog turnira u Đurđevcu. Nacionalni stožer civilne zaštite produljio je do 7. rujna odluku da ugostiteljski objekti iz kategorije barovi smiju biti otvoreni samo do ponoći. U Imotskoj krajini sutra na snagu stupaju nove mjere koje će trajati dva tjedna. Ondje na svadbama smije biti najviše 50 osoba, ostale privatne svečanosti i proslave mogu se organizirati samo u krugu obitelji s najviše 20 osoba, a ugostiteljski objekti poput barova i bistroa goste mogu usluživati samo na otvorenim dijelovima.

Komentara 10

DU
Deleted user
19:48 22.08.2020.

Jedini koji su za nas važni jesu Nijemci.S njima treba održat granicu otvorenu - na neki način. Hrvatska životno ovisi o njemačkom tržištu rada i njemačkim turistima. 15 tisuća Brita je kap u moru.Došli ili ne došli - kog briga.Istoo je i što se tiče putovanja u Englesku. Znate nekog da ide tamo radit?

DU
Deleted user
20:12 22.08.2020.

Nevjerojatno jedni odlaze a drugi dolaze čujem danas englezi se vraćaju u Dubrovnik zasto neki rade kod kuce i njima je svejedno što se tiče karantene drugi su umirovljenici a treći čitaju da Dubrovnik Grad je corona free.

AN
androandro
09:20 23.08.2020.

A tko kaže, da je to tacno? Gradonacelnici, ministri, politicari,.... Svi lazu od prvih dana, samo da izvuku jos koju krvavu kunu ili euro. Šampion tog laganja dolazi iz Zrca. A blizu su mu I drugi. Kaže, ljudi ne beze,, nego im zavrsio odmor. Ma koga lažeš? Nas ili sebe? Normalno, da je nekima stvarno zavrsio. Ali največji broj biježi. Kakva bi ti bila slucajnost, da svima zavrsi odmor bas zadnji dan pred uvođenjem kar antene? Moraš biti bolestan, da povjerujes u to. A steza se pravi I dalje. I to steta na ugledu Hrvatske. Nitko vise u Europi ne veruje u objavljene brojeve. Čitam opet se zelilo manipulirati sa brojem okuženih, koji su se iz Hrvatske u Sloveniju. Hrvatska priča o samo jednom dijelu, koji je bilo prijavljen, a stvarni podaci su 3 puta visi. A Hrvatska to zna, Al nece da prizna. I sad koja je nova velika opasnost. Pošto Hrvatska u Europi nema vise nikakav kredibilitet može se desiti, da stranke zemlje nece priznati Hrvatske testov na covid. Kad se u svakom slučaju želi lagati I manipulirati ne bi me čudilo, da testovi stranaca nisu uopste napravljeni, nego se samo dalo odgovor, da test nije pozitivan. Kad se sistematički laže, u cilju do vesti jos koju ovcu iz Europe, ni to nije nemoguce. Isto kao sto se culo, da se u Istri nije zelilo testirati ljudje sa očitnim znakovima zaraze, samo da im je statistika boljša. Tako ti je to u zemlji, gdje je laž sastavni dio vanjske politike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije