Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Privatna zabava mladih u Kutini novo žarište, ukupno 9 novozaraženih

Koronavirus
Foto: PIXSELL
1/3
07.07.2020.
u 15:52

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 3220 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 113 preminulo, a 2210 se oporavilo

Stožer je jučer izvijestio da je zabilježeno 69 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj trenutačno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u ponedjeljak bio 897. Ukupno je testirano 85.997 osoba.

15:51 U Karlovačkoj je županiji ukupno testirano 3184 osoba. Pristigli su svi rezultati testiranja iz Ogulina i rezultati većine uzoraka iz grada Karlovca, čeka se tek nekoliko nalaza. Iz Ogulina su pristigli svi negativni nalazi, a iz grada Karlovca 1 pozitivan. Riječ je o mlađoj muškoj osobi, koja se već nalazila u samoizolaciji kao kontakt ranije oboljele osobe, zbog čega nije potrebno naknadno utvrđivanje njezinih kontakata - kažu u Stožeru civilne zaštite Karlovačke županije.

Zaražena osoba s područja Slunja od ranije se nalazi na liječenju u Zagrebu, obzirom da je hospitalizirana iz drugih razloga,  te će se tamo i nastaviti liječiti. Međutim s obzirom na prebivalište u gradu Slunju, vodi se kao oboljela osoba s područja Karlovačke županije.

Trenutno je u Karlovačkoj županiji zato 20 aktivnih slučajeva zaraze od kojih se dvije osobe liječe u Općoj bolnici Karlovac. U samoizolaciji se trenutno nalazi 171 osoba.

15:32 Još je sedam novooboljelih od koronavirusa na području Sisačko-moslavačke županije, što je s jutrošnjih dvoje ukupno 9 danas. Od tih devet osam ih je s područja Kutine te jedan iz Martinske Vesi. Kako saznajemo žarište je jedna privatna zabava u Kutini na kojoj je sudjelovalo puno mladih, među kojima su bili i rukometaši Moslavine, ali i gosti i Zagreba, Rijeke i drugih gradova. Mnogo je osoba u samoizolaciji, a čekaju se i nalazi dodatnih testova.

14:28 - Stožer civilne zaštite Međimurske županije izvijestio je da je u protekla 24 sata obavljeno 29 testiranja na koronavirus i da su svi rezultati negativni. Od 25. veljače, kad je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, u Međimurskoj županiji testirano je ukupno 1394 osoba. Stožer CZ Međimurske županije poziva na dosljedno poštivanje svih propisanih mjera, posebno održavanje osobne higijene ruku i držanje propisane distance. - Sve djelatnosti kojima je dozvoljen rad moraju se u svom radu pridržavati preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo - kažu u Stožeru.

14:00 - Stožer je objavio da je u posljednja 24 sata zabilježeno 52 nova slučaja zaraze. Više pročitajte OVDJE.

13:37 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su 3 nove pozitivne osobe na COVID-19, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare županijskog Stožera Civilne zaštite. Kako je rečeno radi se o 2 osobe iz Ivankova 1 iz Vinkovaca. Prema riječima načelnika Stožera Zdravka Kelića ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 79 od kojih je 41 osoba izliječena.

- Trenutno je u županiji 1 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti. U samoizolaciji na području županije nalazi se 249 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji,  pozitivna su 2 zdravstvena radnika (2 medicinske sestre/tehničari). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 37 radnika (3 liječnika, 27 medicinskih sestara/tehničara i 7 nezdravstvenih radnika), rekao je Kelić.

Istakao je kako svi trebamo biti svjesni da je virus među nama te da su išli prema nacionalnom Stožeru s određenim prijedlozima koji se prije svega tiču skraćivanja radnog vremena noćnih klubova.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Kata Krešić kazala je kako je zadnja zaražena osoba u „prvom“ valu bila 19. svibnja, a da je prva oboljela u ovom sada valu zabilježena 24. lipnja.

- Svi zaraženi u tom „prvom“ valu, njih 41, je izliječen. Sada u „drugom“ valu, u dva tjedna, imamo 38 novozaraženih osoba. Interesantna je i dobna skupina zaraženih. Tako je u „prvom“ valu prosjek godina zaraženih iznosio 45,6 godina, dok je sada prosječna dob oboljelih 35 godina. To nas upućuje na činjenicu da je virus dostupniji mlađim dobnim skupinama koje se više kreću na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, rekla je Krešić.

Govoreći o novozaraženim osobama kazala je kako je njih 20 u 7 obitelji te da ima obitelji gdje su svi članovi zaraženi. Međutim, ima i slučajeva za koje se ne zna gdje su se zarazili i to je ono, kako je rekla Krešić, što nije dobro,

Načelnik PU Vukovarsko – srijemske Fabijan Kapular ukazao je prekogranični promet, odnosno činjenicu da županija ima 8 graničnih prijelaza prema BiH i Srbiji.

- U prvih 6 mjeseci 2019. godine imali smo 6,5 milijuna putnika preko tih prijelaza dok tijekom prvih 6 mjeseci ove godine imamo 3,5 milijuna kuna. U tjedan dana ovoga mjeseca zabilježili smo 116.000 prelazaka državne granice u odnosu na 200.000 prošle godine, rekao je Kapular.

Dodao je i da načelno, kao policija, nemaju ništa protiv da se mjere na granici pooštre ali i da je to mjera koju donosi Nacionalni stožer.

12:02 - Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji dvije su osobe novooboljele od zarazne bolesti COVID-19, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Obje osobe su s područja grada Kutine. Na području Sisačko-moslavačke županije 20 je aktivnih slučajeva, a polovina od toga je iz Kutine. 

11:55 - Prema izvješću NZJZ-a splitsko-dalmatinske županije od ukupno 166 obrađenih testova sa područja Splitsko dalmatinske županije danas je 14 novooboljelih osoba pozitivnih na COVID infekciju i to  10 osoba iz Splita i po jedna iz Dugopolja, Podstrane, Trogira i  Makarske. Više pročitajte OVDJE.

11:48 – U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije još je jedna osoba pozitivna na COVID-19. Riječ je o mladoj muškoj osobi iz Vodica koja je kontakt poznate oboljele osobe i nalazi se na Odjelu infektologije OB-a Šibensko-kninske županije.
 
U ovom trenutku 17 je aktivnih slučajeva oboljenja na području županije, od kojih je devet u Kninu, tri na području Vodica, tri u Šibeniku i po jedna osoba u Tisnome i Drnišu.
 
Do ovog trenutka pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije nalazi se 118 osoba, od kojih je 98 kontakata s COVID-19 pozitivnom osobom. U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije zaprimljena ni jedna dojava o kršenju mjere samoizolacije, pa tako ni kršenja te mjere. Od jučer je testirano 109 osoba.

11:35 – Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata obrađeno je ukupno 104 uzoraka, od kojih su četiri bila pozitivna na koronavirus (2 Đakovo, 1 Čepin, 1 Osijek). Svi novooboljeli kontakti su već evidentiranih pozitivnih osoba, a ukupan broj aktivno pozitivnih osoba trenutačno je 251. U Kliničkom bolničkom centru Osijek ukupno je hospitalizirana 21 osoba, dvije manje nego dan ranije, s tim da je jedna osoba i dalje na respiratoru. Samoizolacija je u zadnja 24 sata određena za četiri kontakta novooboljelih, a pod tom mjerom na području županije trenutačno su ukupno 834 osobe. Policija nije zaprimila dojave građana o kršenju samoizolacije, a prilikom 68 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

11:10 – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Zagrebačke županije do utorka, 7. srpnja 2020. do 11 sati evidentirano je 187 osoba kojima je potvrđena bolest prouzročena novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, riječ je o jednoj novooboljeloj osobi više, dok su četiri osobe izliječene. Na području Zagrebačke županije trenutačno je aktivan 51 slučaj.

11:03 – U Zagrebu je 13 novooboljelih od COVID-19. U 24 sata testirane su 352 osobe. Od 13 pozitivnih, jedna osoba strani je državljanin iz Švicarske, sedam su kontakti već zaraženih, a za pet osoba ne zna se gdje su se zarazili, što znači da je riječ o lokalnoj transmisiji.

10:47 – U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije pet je novih osoba pozitivnih na koronavirus. Kako se navodi u priopćenju županijskog Stožera civilne zaštite, četiri pozitivne osobe kontakti su sudionika jednog privatnog okupljanja (svadba) izvan područja Brodsko-posavske županije na kojemu je već ranije potvrđeno više zaraženih osoba iz više hrvatskih županija.

Jedna pozitivna osoba povezana je s javnim okupljanjem (Čobanijada) koje je održano u naselju Podcrkavlje 27. lipnja. S obzirom na to da je već nekoliko pozitivnih osoba povezano s navedenim događanjem na kojemu je bilo mnogo sudionika, molimo sve osobe koje su bile na tom događanju da se, ako imaju određene respiratorne simptome, jave svojim liječnicima obiteljske medicine s kojima će se dogovoriti o daljnjoj proceduri. O ovom je događanju obaviješten i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 83, dok je broj aktivnih slučajeva 38.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Brodsko-posavske županije, Stožer CZ Brodsko-posavske županije poziva sve organizatore javnih i društvenih događanja i okupljanja da se suzdrže od njihove organizacije i održavanja ili da se održavaju uz maksimalno poštivanje i provođenje preporuka HZJZ-a za sprečavanje zaraze.

10:36 – PGŽ danas broji sedam novozaraženih, od kojih je jedna liječnica iz KBC-a Rijeka, koja se pridržavala svih epidemioloških mjera na radnome mjestu. Tri osobe povezane su s jednom maturalnom zabavom. Obrađuju se svi kontakti. Trenutačno stanje u brojkama u ovoj županiji je 31 zaražena osoba i 74 izliječenih – potvrđeno je iz PG stožera, javljaju 24sata.

10:32 – U Zagorskim Selima jedna je osoba oboljela od koronavirusa, priopćio je Stožer civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije u kojoj je sada pet aktivnih slučajeva zaraze.

10:22 – U Vrhovinama je utvrđen jedan slučaj Covida-19, riječ je o 83-godišnjoj žene koja je prevezena  u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, dobro je i nije na respiratoru, doznaje u utorak Hina u Općini Vrhovine.

Načelnik Vrhovina u Ličko-senjskoj županiji, Milorad Delić, rekao je za Hinu da je baka bila u posjetu kod kćeri u Ogulinu, u Karlovačko-županiji gdje je oboljela i odakle je prevezena na liječenje u zagrebačku Infektivnu kliniku.

„Ovaj slučaj smatramo potpuno izoliranim; vjerujem da se baka zarazila u Ogulinu i da nema opasnosti da bi se zbog toga pojavio još koji slučaj zaraze u Vrhovinama“, dodao je Delić.

I Stožer Civilne zaštite Ličko-senjskoj županije danas je priopćio kako je poznat izvor zaraze pacijentice iz Vrhovina, odnosno da je riječ o kontaktu iz druge županije (Karlovačke), i da nije povezano s ranije oboljelim osobama u Ličko-senjske županiji, tj. s Otočcem.

Ukupno je do sada u Ličko-senjskoj županiji oboljelo 29 osoba, sedam je aktivnih slučajeva,  21 osoba je izliječena, a jedna je osoba umrla.

Od sedam oboljelih dvije su osobe na liječenju u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti, dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja.
U posljednja 24 sata u županiji je provedeno  21 testiranje na koronavirus, u samoizolaciji je 46 osoba, te nije utvrđeno kršenje te mjere.

9:35 – Tijekom protekla 24 sata u sklopu epidemiološke obrade kontakata, obavljeno je terensko uzorkovanje briseva, a dio uzoraka dostavljen je iz Opće bolnice Pula. Ukupno je u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije analizirano 195 uzoraka briseva na COVID-19 te je potvrđen jedan pozitivan. Radi se o uvezenom slučaju, koji je bliski kontakt s pozitivnom osobom u Zagrebu.

9:30 – U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novooboljelih.

9:15 – Na području Zadarske županije jedna je novooboljela osoba. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi koja je imala kontakt sa zaraženom osobom u obitelji.  U samoizolaciji je 178 osoba, a s današnjim danom imamo pet novoozdravljenih. Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 142 uzorka. Na odjelu za COVID OB-a Zadar smještene su dvije osobe, a jedna je na respiratoru na COVID JIL-u.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su četiri kršenja mjere samoizolacije.

9:07 – U studiju 4 HRT-a gostovao je znanstvenik Gordan Lauc. "Nije bilo nikakve sumnje da će se, pogotovo u Hrvatsku, priča vratiti jer smo imali mali broj slučajeva. Još uvijek imamo mali broj", rekao je Lauc.

Što se tiče lijekova, nema velikog napretka, ali liječnici su naučili bolje upravljati tom bolesti pa je situacija bolja nego prije. To što smo kupili ovih nekoliko mjeseci znači jako puno, jer kada se vrati pandemija na jesen, bit ćemo puno bolje pripremljeni i moći ćemo se lakše s njom nositi, ističe.

"Moramo smanjiti brzinu kojom se virus širi, jer ako se svi zarazimo, imat ćemo kolaps zdravstvenog sustava. Iako virus neće ubiti mnogo nas, treba rasporediti broj ljudi koji će se razboljeti na što dulje vrijeme", kazao je.

Što će se dogoditi na jesen, kaže kako to još uvijek nitko ne zna. Karantenu kakvu smo imali, to je sigurno, više nećemo vidjeti. Možda samo u nekim manjim regijama ako se situacija pogorša, ali bit će zabrane velikih okupljanja, obavezne uporabe maski i bit će problematični zatvoreni prostori.

"Za određen broj ljudi ova bolest uopće nije benigna i moramo se svi ponašati odgovorno.Ovdje govorimo o nečemu što ne vidimo, moramo shvatiti kako se virus ponaša. Sigurno znamo da će sve više i više ljudi doći s virusom u kontakt, a ono što možemo napraviti jest da se potrudimo da se širi sporije i da vodimo računa o zdravlju da se lakše može podnijeti virus", navodi Lauc.

8:33 – Prema podacima Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata na području Virovitičko-podravske županije testirano je pet osoba. Njihovi nalazi su negativni. Do sada su obrađena ukupno 1452 uzorka. Od početka pandemije COVID-19, na području Virovitičko-podravske županije 11 osoba je zaraženo koronavirusom. Od toga ih se osam oporavilo, dvije osobe su i nadalje zaražene, a jedan muškarac je preminuo, izvijestili su iz Stožera.

7:16 – Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je pooštravanje mjera zbog koronavirusa, govoreći ponajprije o zabrani obiteljskih okupljanja i vjenčanja.

"Trenutačno smo evidentirali da su obiteljska okupljanja problem, kao što smo prije deset dana evidentirali noćne klubove i tada poduzeli mjere koje su dale rezultate. Razmišljamo o mjerama, ali to još u ovom trenutku 'nije na tapeti' iako smo na Stožeru ujutro dugo razgovarali o koronakrizi. Mnoge su mjere na stolu, primijenit ćemo ih kao i do sada, u trenutku za koji smatramo da je optimalan", rekao je Beroš za Vijesti.hr.

"Kada bi se svi pridržavali preporuka – fizički razmak, provođenje higijene – ne bismo o mjerama razgovarali."

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 3220 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 113 preminulo, a 2210 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutačno 4850 osoba.

Ključne riječi

Komentara 38

DU
Deleted user
12:53 07.07.2020.

mi gradjani smo krivi za sve,ne nosimo maske,ne drzimo se 1,5 metra,sjedimo u kaficu ko sardinice,obozavamo nocne klubove,svadbe itd itd...udri po stoki sitnog zuba. e,mili moji odgovorni za ovo,da ste vi na vrijeme zatvorili nasu jugoistocnu granicu sa Srbijom i BiH,nebi mi danas bili tako gdje smo bili prije 3 mjeseca.zatvorili ste ju prema BiH i brze-bolje opet otvorili,i to usprkos negativne preporuke EU. znate vi to vrlo dobro,znate...

BA
Barbasmora
08:30 07.07.2020.

Mnoge mjere su na stolu i tamo ostaju do kraja turist sezone...

VR
Vrac666
08:34 07.07.2020.

“Virus je mutirao. Najlakše i najbrže se prenosi s televizije na ovce”.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije