Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Markotić: Treba vidjeti gdje se i zbog čega se pojavio veći broj. Dvije stvari smo identificirali

Koronavirus
Foto: PIXSELL
1/5
01.04.2020.
u 21:14

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je rast broja zaraženih i dalje linearan

U Hrvatskoj novooboljelih je 96, što čini ukupnu brojku od 963 zaraženih. Na respiratorima se nalazi 34 pacijenta , a testirano je 7683 osoba.

21.14 - Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević", Alemka Markotić, poručila je kako nije potrebna panika s obzirom na to da smo u 24 sata zabilježili 96 novozaraženih u Hrvatskoj.

- Panika je nešto negativno, ali treba biti razuman. Treba vidjeti gdje se i zbog čega se pojavio taj veći broj. Dvije stvari smo identificirali. Putovanje u Tursku i porast na jugu Hrvatske - kazala je Markotić, piše portal Vijesti.hr.

Markotić je ponovila molbu građanima, posebno onima na jugu, da se pridržavaju mjera zaštite.

- Drugačije ne možemo štititi ovaj sustav koji smo svi zajedno jako dobro štitili dosad - rekla je Markotić i dodala da se veliki broj ljudi 'vrlo pametno i dobro' pridržava mjera.

17:23 – Iz regionalnog skladišta Civilne zašite u Bizovcu za potrebe bolnica u Vinkovcima i Vukovaru te za domove zdravlja u ta dva grada i Županji u srijedu je stigla zaštitna oprema, izvijestili su iz vukovarsko-srijemskoga Županijskog stožera Civilne zaštite.

Zaštitna oprema bit će proslijeđena i županijskim zavodima za hitnu medicinu i za javno zdravstvo te za potrebe operativnih snaga sustava Civilne zaštite. U opremi je 1240 zaštitnih ogrtača, 21.300 kirurških rukavica, 40.000 zaštitnih maski, 510 zaštitnih odjela, 640 zaštitinih naočala i 200 litara dezinficijensa.

16:40 – Nakon što je u srijedu potvrđen i drugi slučaj zaraze koronavirusom u Virovitičko-podravskoj županiji, iz tamošnje policijske uprave najavljuju i dodatnu kontrolu kretanja unutar županije, a građane mole za pomoć u utvrđivanju kontakata zaraženih.

"Razlog tomu su prve zaražene osobe za koje ne znamo kako su se zarazile i prvi slučaj krivotvorenja propusnice za kretanje izvan mjesta prebivališta“, rekao je voditelj službe policije PU virovitičko-podravske Mario Župan. Zamolio je građane na suradnju i pozvao ih da obavijeste zdravstvene djelatnike iznaju li za kontakte zaraženog bračnog para, kako bi ih se izoliralo i eventualno testiralo na virus.  

"Napomenuo bih da iznošenje neistina i prešućivanje činjenica može uzrokovati nekontrolirano širenje virusa“, poručio je Župan.

Policija je u utorak kod Pitomače na blokadnom punktu zaustavila teretnjak koji je vozio 47-godišnjak, a za kojega je provjerom utvrđeno da je za svoga suvozača i zaposlenika krivotvorio propusnicu za napuštanje mjesta prebivališta ili boravišta. Župan stoga od četvrtka najavljuje pojačane policijske kontrole na cestama.

"Do sada smo kontrole vršili samo na blokadnim punktovima prilikom ulaska u Virovitičko-podravsku županiju. U prosjeku dnevno smo tako prekontrolirali oko tri tisuće osoba“, rekao je.  Naveo je i da je jedan policajac u samoizolaciji.

16:00 – Muškarac (32) kazneno je prijavljen zbog poticanja na širenje i prenošenje zarazne bolesti, priopćila je PU istarska. Sumnjiči ga se da je u posljednja tri dana na društvenoj mreži moderirao objave jedne grupe koja je osnovana s ciljem da potiče građane na neposluh. Više ovdje.

VIDEO Nastavni zavod za javno zdravstvo uveo drive in stanicu za testiranje na koronavirus

14:47 - U Makarskoj je u srijedu službeno potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom u gradu, a nakon Brela, to je drugi slučaj na Makarskom primorju. Pozitivan je nalaz djelatnika jedne javne gradske tvrtke, koji se odmah pri pojavljivanju prvih simptoma prošlog tjedna povukao u samoizolaciju.

Nakon što je obavijestio poslodavca, u samoizolaciji je od toga dana još 15 zaposlenika te tvrtke s kojima je zaraženi bio u kontaktu. Prostorije gradske tvrtke su dezinficirane.

Osoba se osjeća dobro, nema nikakvih težih simptoma te se nadamo da ga čeka brz oporavak, rekao je na današnjemu redovitom sastanku načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Makarske Dražen Nemčić.

Pozivajući sve građane Makarske da ne stvaraju paniku te da i dalje slijede upute Nacionalnog stožera Civilne zaštite i ne izlaze i svojih domova osim u krajnjoj nuždi, Nemčić ih je zamolio da najozbiljnije shvate mjere socijalnog distanciranja i da u slučaju pojave blagih simptoma, poput kašlja ili glavobolje, ne idu u Dom zdravlja, nego da obavijeste svojeg obiteljskog liječnika, koji će im dati daljnje upute.

14:31 - U Ličko-senjskoj županiji sve tri osobe zaražene koronavirusom dobrog su općeg stanja, a u protekla 24 sata policijski službenici nisu na području županije utvrdili kršenje mjera koje su na snazi protiv širenja zaraze, priopćio je Županijski stožer Civilne zaštite. Od dosad testiranih 26 osoba 22 su negativne, tri pozitivne, a na jedan se nalaz čeka, priopćio je u srijedu Županijski stožer Civilne zaštite.

Pod mjerom samoizolacije je 507 osoba, od kojih je pod aktivnim nadzorom njih 110, i nije utvrđeno da je itko u protekla 24 sata tu mjeru prekršio.

14:28 - U Karlovačkoj županiji jedna novooboljela osoba u srijedu bliski je kontakt već oboljele osoba, te je već neko vrijeme bila u samoizolaciji, tako da nije ostvarila nove kontakte, rečeno je na tiskovnoj Stožera civilne zaštite Karlovačke županije. Više pročitajte OVDJE.

13:47 -  Za novih 29 osoba potvrđena je zaraza koronavirusom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je zasad ukupno zaraženo 128 ljudi, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.  Iz Stožera navode kako je među novozaraženima četrnaest osoba iz Splita, šest iz Solina, tri iz Dugopolja te po jedna iz Marine, Hrvaca, Dugog Rata, Makarske, Imotskog i Kaštela.

Dodaju da se uglavnom radi o osobama koje su bile u samoizolaciji nakon kontakata s ranije zaraženima. U samoizolaciji na području županije ukupno je 2430 osobe. Od ukupnog broja oboljelih 33 su zdravstveni djelatnici.

Od njih je sedam sa Zavoda za hitnu medicinu, pet iz KBC-a Split, tri iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, po jedan iz Doma zdravlja i privatnih ljekarni, 15 privatnih stomatologa i jedna osoba iz privatne specijalističke ordinacije.

Ukupno se 146 djelatnika nalazi u samoizolaciji, dok je u karanteni hotela "Zagreb" trenutno osam osoba. U Stožeru ističu da su svi oboljeli dobrog općeg zdravstvenog stanja.

13:34 - Po podacima Zavoda za javno zdravstvo, na području Zagrebačke županije do srijede u 11 sati evidentirano je 75 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o 10 osoba više. Izliječeno je 8 osoba, a preminula je jedna osoba još 29. ožujka, priopćeno je iz Zagrebačke županije.

13:32 - U Varaždinskoj županiji u posljednja 24 sata nije bilo novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa ih je i dalje ukupno 24, rekao je Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije. Izliječeno je šestero osoba, a 18 ih je na liječenju u OB Varaždin. Svi su dobrog općeg stanja. Testirano je ukupno 366 osoba, a 2120 građana je pod mjerom samoizolacije. U dva dana nije zabilježen ni jedan novi slučaj oboljenja.

13:28 -  Načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek izvijestio je danas da je pet novozaraženih osoba koronavirusom, pa ih je u toj županiji ukupno 65.

- Prema općinama i gradovima je trenutno sljedeće stanje: 30 pozitivnih osoba na području Grada Pregrade, 14 osoba na području Grada Krapine, osam osoba na području Općine Hum na Sutli, četiri osobe na području Grada Zaboka, tri osobe na području Grada Oroslavja, dvije osobe na području Grada Donja Stubica, i po jedna osoba na području Općine Jesenje i Općine Radoboj - rekao je. 

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina istaknu  je da je cjelokupna klinička slika 65 oboljelih osoba vrlo zadovoljavajuća. - Većina pacijenata imala je povišenu temperaturu i kašalj te općenito blage simptome. Troje je pacijenata bilo teških do srednje teških, a dvoje ili troje je pokazivalo znakove obostrane upale pluća koja se uspješno dovodi kraju. U izolacijskim prostorima zabočke bolnice trenutno se nalazi 10 pacijenata s lakšim i srednjim simptomima, dodatna tri u prostorima za trijažu čekaju nalaz brisa, dok su u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević premještena tri pacijenta - rekao je Vančina.

13:25 - Za još dvije osobe u srijedu je potvrđena zaraza koronavorisom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u kojoj  je zasad oboljela 41 osoba, objavio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako je obrada kontakata zaraženih u tijeku, a za jučer potvrđenih pet slučajeva utvrđeno je osam kontakata i svi su u samoizolaciji. Naglasio je kako je u toj obradi vrlo važno reći istinu o svim kontaktima, jer ne postoji drugi način kako doznati krug kontaktiranih osoba, ponovno apelirajući na građane da zbog javnog zdravlja izbjegavaju druženja na kavama i "ćakuli".

Lakić je najavio skoru uspostavu 'drive through' testiranja na virus, pa djelatnici Doma zdravlja Dubrovnik već obavljaju obuku, a u tijeku su dogovori i s domovima zdravlja u Korčuli i Metkoviću.

 "Tako bismo olakšali cijeli postupak, jer se zasad uzorci uzimaju jedino u dubrovačkoj bolnici“, pojasnio je i napomenuo kako osobe starije dobi, pogotovo oni s više kroničnih nezaraznih bolesti, moraju biti u samoizolaciji bez obzira je li im to službeno propisano.

Video: Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija

13:19 U Općoj bolnici „dr. Ivo Pedišić“ Sisak, u izolacijskoj jedinici smještena su i dalje tri pacijenta oboljela od koronavirusa, a deset pacijenata je na kućnom liječenju. Trenutačno je na području Sisačko-moslavačke županije 13 dokazano pozitivnih pacijenata dok je još dvoje ozdravilo.

Voditeljica Službe za epidemiologiju Sonja Pajtlar, dr. med., spec. epidemiologije jučer je zbog dva ranije oboljela policajca od bolesti COVID-19 obavila epidemiološki izvid u Top Termama Topusko, gdje su policajci bili smješteni. Utvrđeno je da su oboljela dva policajca iz tzv. „koridora“ kao policijske formacije i radila su na nadzoru granice i spriječavanju nelegalne migracije, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

12:46 Četiri nova slučaja zaraze zabilježena su na području Koprivničko-križevačke županije. Sad ih je ukupno 12. Otkriveno je da je žarište zaraze bila jedna proslava rođendana. Više pročitajte ovdje.

12:11 - Iz Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije oglasili su se danas priopćenjem za javnost u kojem stoji da su nalazi briseva svih testiranih osoba na COVID-19 pristigli tijekom jutra bili negativni. U Brodsko-posavskoj županiji je do sada zabilježeno osam slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je jedna osoba ranije preminula, tako da se u izdvojenim jedinicama brodske Opće bolnice nalazi sedam pozitivnih osoba na liječenju.

- Glavna aktivnost tijekom današnjeg dana usmjerena je na preuzimanje i distribuciju zaštitne opreme za zdravstvene i socijalne ustanove i ostale dionike u sustavu civilne zaštite - ističe načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković.
U karantenskom objektu do sada je smješteno u samoizolaciju 12 osoba, od čega su dvije osobe napustile karantenski objekt po isteku 14 dana samoizolacije. Trenutno se u karantenskom objektu nalazi 10 osoba, od čega je njih šest došlo iz Njemačke, a po jedan iz Francuske, Češke, Austrije i Španjolske.

Načelnik Stožera CZ Brodsko-posavske županije izvijestio je Lovački i Športsko-ribolovni savez Brodsko-posavske županije o zabrani lova i sportskog ribolova u rekreativne i sportske svrhe te zatražio provedbu i poštovanje zabrane u suradnji sa lovačkim i ribolovnim udrugama

11:48 - U Vukovarsko – srijemskoj županiji od jučer zabilježen je još jedan slučaj zaraze korona virusom tako da je do sada, od 24. ožujka kada je zabilježen prvi slučaj zaraze, od ove bolesti oboljelo ukupno 14 osoba. Taj najnoviji slučaj zaražene osobe je liječnik iz vinkovačke bolnice. Više pročitajte OVDJE.

11:32 - Trenutno je 63 pozitivne osobe u Osječko-baranjskoj županiji, porast nije velik, za 6 osoba, ali 5 ih je bilo u samoizolaciji. I ta svega jedna osoba koja nije bila u izolaciji je pod nadzorom i njezini su kontakti već obrađeni. Trenutno je 497 osoba u samoizolaciji. Više pročitajte OVDJE.

11.10 - U Karlovačkoj županiji, nakon dva dana bez novooboljelih, danas registriran jedan novi slučaj oboljevanja od koronavirusa. No, nema lokalne transmisije, već je riječ o bliskom kontaktu već bolesne osobe koja je već neko vrijeme u samoizolaciji, dakle nije imala nikakvih dodatnih kontakata. Tako je trenutno u Karlovačkoj županiji 21 oboljela osoba.

10.48 - Za nove tri osobe potvrđena je zaraza koronavirusom u Primorsko-goranskoj županiji u kojoj je ukupno oboljelo 49 osoba, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. U Stožeru navode da su sve tri novooboljele osobe kontakti unutar obitelji, a bile su u samoizolaciji. Od ukupno 49 oboljelih dvije osobe su ozdravile. Epidemiolozi u županiji zasad nemaju nijedan slučaj zaražene osobe za koju ne znaju izvor zaraze.

10:41 - U Šibensko-kninskoj županiji registrirano je još 5 osoba oboljelih od COVID-19 od kojih je četiri iz Murtera. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji potvrđeno ukupno 30 oboljelih, od kojih je prvo oboljela osoba bila s područja grada Zagreba i ne vodi se u evidenciji oboljelih u našoj županiji, što znači da je na području Šibensko-kninske županije ukupno 29 osoba oboljelo od  COVID-19. Od ukupnog broja zaraženih dvadeset je iz Murtera. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 12 pacijenata oboljelih od koronavirusa, a tri pacijenta su na respiratoru u KBC Split. Šest osoba je u karanteni od kojih su četiri državljani Republike Hrvatske i dvoje stranaca- istakli su iz stožera šibensko kninske županije

Video: Vojni epidemiolog brigadir Mario Gjurić o koronavirusu

10:32 - U Istarskoj županiji u srijedu, drugi dan zaredom, nijednoj novoj osobi nije potvrđena zaraza koronavirusom, pa se broj zaraženih u županiji zadržao na 72 osobe. Županijski Stožer civilne zaštite priopćio je da se negativnima pokazalo svih 16 uzoraka brisa koji su u ponedjeljak uzeti na testiranje.

"Nema novooboljelih, a još jedna osoba je u međuvremenu izliječena", ističu u Stožeru. Dodaju da su zbog sumnje na zarazu jučer na testiranje uzeta 63 nova uzorka.  Do sada je u Istarskoj županiji zaraza koronavirusom potvrđena za 72 osobe, od kojih su četiri ozdravile i otpuštene su iz pulske Opće bolnice.

10:00 - "Imamo četvero novooboljelih u Zadarskoj županiji, 37 ukupno plus dva koji su testirani u našoj županiji, a koji su iz Ličko-senjske županije", kazali su iz Stožera. "656 ljudi su u samozolaciji. Do 19 godina nema oboljelih. U dobi od 20 do 30 godina imamo šest oboljelih, od 30 do 40 godina tri oboljela, od 50 do 60 godina 15 oboljelih, iznad 65 do 80 šest oboljelih, od 80 do 100 ima pet oboljelih. 74 posto oboljelih spadaju oni u starijoj dobnoj skupini. Čekamo još 21 nalaz. 17 pacijenata je hospitalizirano, a jedna pacijentica je u teškom stanju. Dva liječnika su pozitivna. Ukupno je 28 liječnika u samoizolaciji", kazali su iz Stožera. 

U protekla 24 sata zabilježeno je samo jedno kršenje mjere samoizolacija. S kontrolonih punktova vraćeno je 67 osoba zbog neposjedovanja valjane propusnice.

9:26 - "Vrlo sam zadovoljan načinom na koji radimo. Nećemo prekidati sjednicu. Danas i sutra radimo sukladno najavama. U petak bi mjere raspravili u Saboru, a popodne bi se glasalo o setu mjera. Bit će oko 30 točaka. Ako bi se produžilo, glasovalo bi se u utorak ujutro ali bi našli možda i neki veći prostor", kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 

"Nastavljamo sjednicu 15. travnja poslije Uskrsa", kazao je.

9:04 - "Tjelesna aktivnost i boravak na zraku jest važno za naše zdravlje, no jedini način za zaustavljanje infekcije je da nemamo socijalne kontakte. Zbunjujuće je jer se stalno šalje poruka ostanite doma, ali ako želite boraviti u prirodi ili idete prošetati budite sami ili držite distancu od dva metra. To je konačna preporuka"  kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u emisiji 'Dobro jutro Hrvatska'. Više pročitajte OVDJE.

8:51 - "Što budemo efikasniji u provedbi mjera onda ćemo se početi vraćati nekim normalnijim ritmovima života. Dok to nije, moramo činiti sve kako bi zaštitili ljude", kazao je jutros ministar Davor Božinović u emisiji 'A sada Vlada' na HRT-u. Više pročitajte OVDJE.

7:00 - Ministar uprave Ivan Malenica predstavit će u srijedu uslugu „e-Propusnica“ u sklopu Centra dijeljenih usluga, koja povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite. 

Uslugom e-Propusnica omogućit će se jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama, čime će se smanjiti mogućnost zlouporabe te učinkovitiji sustav kontrole izdanih propusnica, priopćeno je iz Ministarstva uprave.

Također, omogućit će i pomaganje u identifikaciji osoba koje krše mjere samoizolacije, dodaje se. Ministar Malenica "e-Propusnicu" predstavit će na konferenciji za novinare u Vladi.

6:45 - Ako se epidemijski rizik relativno brzo završi, udar na hrvatsko gospodarstvo bit će slabiji, ali ako potraje, bit će jači, a moguć je i pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 10-ak posto, kazao je u utorak Danijel Nestić, ekonomist sa zagrebačkog Ekonomskog instituta u emisiji RTL Direkt. Više pročitajte OVDJE.

6:20 -  Vjernicima teško padaju mjere donesene protiv pandemije, ali sve i da se nisu odnosile na vjerska okupljanja mi bismo ih zbog vjere i ljubavi prema bližnjemu trebali sami sebi nametnuti, kaže dubrovački biskup Mato Uzinić odgovarajući na pitanja Hine o posljedicama tih mjera na duhovni život vjernika.

Socijalnu izolaciju koja je došla kao dio mjera za preživljavanja krize trebamo prihvatiti kao nešto nužno zbog nas i zbog drugih i njihova dobra, jer o našem odgovornom ponašanju u ovo teško vrijeme ovisi održivost sustava, kazao je biskup koji s vjernicima komunicira i preko bloga.

6:10 -  Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je u utorak da je koronavirusom trenutno zaraženo 17 djece do devet godina života, 24 od deset do 19 godina, dakle ukupno 41 oboljeli mlađi od 20 godina od kojih nitko nije teže bolestan.

Pomoć pogođenima potresom u Zagrebu te zaraženima koronavirusom

"Zajedno za Zagreb"

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

"Hrvatska protiv koronavirusa"

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

 

Ključne riječi

Komentara 28

Avatar StevoHorvat
StevoHorvat
21:39 01.04.2020.

Ove što su putovali u Tursku usred svjetske pandemije i turske prijetnje puštanja imigranata u Europu treba liječiti u psihijatrijskim ustanovama, a ne na infektivnim odjelima.

AN
anthropos
21:41 01.04.2020.

Što više zabrane to gore, bolje zdrava pamet, ne vidim razloga zabrane napuštanja mjesta prebivanja ako se poštuju pravila zaštite

PL
Playmaker
00:32 02.04.2020.

Wc Papir kupuju na tone 😎😎😎😎 Usrao se Narod od Corone !!!!!😎😎😎

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije