Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je još jedna oboljela osoba od koronavirusa

Koronavirus
Foto: PIXSELL
1/7
30.03.2020.
u 23:33

Krunoslav Capak rekao je da je nezahvalna svaka procjena situacije vezane uz epidemiju koronavirusa, ali da bi ona mogla biti bolja početkom lipnja ako izdržimo sa strogim mjerama

U Hrvatskoj je zabilježeno 713 ljudi koji su zaraženi koronavirusom. Izliječene su 52 osobe, a 26 osoba nalazi se na respiratoru. U nedjelju ujutro u KB Dubrava preminuo je muškarac koji je bio teško bolestan, to je šesta žrtva koronavirusa u Hrvatskoj. Ulazimo u najkritičniju fazu epidemije pa stoga svi apeliraju na građane da ostanu kod kuće.

21:45 - Alemka Markotić, ravnateljica Klinike dr. Fran Mihaljević, u Dnevniku Nove TV je rekla da je Hrvatska još uvijek u nekakvom standardu zemalja u kojima oko 80 posto inficiranih koronavirusom ima blaže simptome bolesti. 

 

21:00 - Sindikat policije Hrvatske u ponedjeljak je, dan nakon incidenta na splitskim Bačvicama, pozvao građane da poslušaju upute policajaca na otvorenom prostoru u slučaju da od njih zatraže razilaženje i da izbjegavaju konfrontacije jer se time može pogodovati prenošenju zaraze. Više o tome možete pročitati ovdje.

20:27 - Glavni državni inspektor Andrija Mikulić izjavio je u ponedjeljak da je Državni inspektorat, koji je od preko 800 policijskih prijava zbog kršenja mjere samoizolacije zasad odradio njih više od 600, do ovog trenutka naplatio kazne u ukupnom iznosu oko 130.00 kuna.

20:15 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji je još jedna oboljela osoba od koronavirusa, a ukupno je do sada jedanaestero zaraženih, izvijestio je u ponedjeljak Županijski stožer Civilne zaštite.

20:00 - Pet osoba iz Virovitičko-podravske županije prijavljeno je zbog širenja lažnih vijesti o epidemiji koronavirusa na društvenim mrežama, potvrdio je danas Hini načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Marijo Klement. Više o tome pročitajte ovdje

19:20 - Ustavni sudac Andrej Abramović uputio je, u članku koji je napisao za pravni portal isinfo.hr, ozbiljne kritike na način na koji se u Hrvatskoj donose odluke vezane uz krizu s koronavirusom. Tvrdi da se u Hrvatskoj krše ljudska pravav od strane Stožera civilne zaštite. Više o tome pročitajte ovdje.

 

17:35 - U Stožer civilne zaštite Karlovačke županije, nakon što je Josip Ribar, načelnik Stožera i najavio, danas je stigla prva pošiljka medicinske opreme koja će biti podijeljena zdravstvenim ustanovama diljem županije; do bolnica do domova zdravlja. Stiglo je ukupno 43.000 kirurških maski, 7.500 maski FFP2, 1.300 ogrtača, 520 komada zaštitnih naočala, 2.000 rukavica, 4.000 litara alkohola. Po riječima Josipa Ribara, oprema će redovito stizati od strane Nacionalnog stožera, pa smatra da će svega biti dovoljno.

17:16 - Od 12:00 do 17:00 potvrđeno je još 10 novo zaraženih koronavirusom u Splitsko-dalmatinskoj županiji tako da je tijekom današnjeg dana broj povećan za 20.

16:40 - Virovitičko-podravska županija još nema pozitivnih na koronavirus. Do danas je napravljeno 38 testova, 33 testa su bila negativna, a za pet se čekaju rezultati, izvijestio je danas Županijski stožer civilne zaštite, ističući da će se dodatno pooštriti ulazak u krug virovitičke bolnice.

15:39 - Prema posljednjim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupno su dva nova pozitivna nalaza na koronavirus pa je broj zaraženih 34. Hospitalizirano je devet pozitivnih pacijenata, jedna pacijentica je tijekom današnjeg dana prebačena u respiratorni centar KBC-a Split. Tijekom vikenda su dvije osobe stavljene na respirator i također prebačene u Split, a dobra vijest je što su dvije osobe su izliječene. Ukupno je poslano 258 uzorka na analizu, od čega 20 u ponedjeljak.

U samoizolaciji je 20 osoba. U posljednja 24 sata utvrđeno je jedno kršenje samoizolacije, a od početka pandemije to je ukupno 14 slučajeva kršenja mjere samoizolacije.

Prema podacima lučkih uprava nije bilo uplovljavanja velikih brodova sa stranim putnicima. U Zračnoj luci Dubrovnik i dalje radi samo nužno osoblje.

15:17 - Šibenski AluTech izrađuje maske za šibensku bolnicu 3D tehnologijom. Više pročitajte ovdje.

14:14 U samoizolaciji je dobar dio kriznog stožera Zagrebačke županije, jer su bili u kontaktu s ravnateljem Doma zdravlja Zagrebačke županije dr. Većeslavom Bermanom koji je pozitivan na koronavirus.  U sličnim problemima je i područje Vinkovaca, gdje je čak deset obiteljskih liječnika u samoizolaciji, piše 24sata. 

Zbog neodgovornog zaraženog pacijenta koji je dolazio u zdravstvenu stanicu, izvan pogona su svi liječnici i medicinske sestre Zdravstvena stanica Križ nadomak Ivanića. To znači da je ta općina ostala bez primarne zdravstvene skrbi. 

14:00 - U Hrvatskoj je 77 novih slučajeva, ukupno je 790 zaraženo. 64 osoba je izliječeno. Veseli nas što građani poštuju i zato je naša linija linearna", kazao je ministar Vili Beroš.

 

13.57 - Tri su osobe u pulskoj Općoj bolnici ozdravile od koronavirusa, od kojih je jedna otpuštena jučer, a dvije - jedna žena i jedan muškarac - bit će otpuštene u ponedjeljak, potvrdila je na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić. 

13.55 - Oporbeni vijećnici u Skupštini Sisačko-moslavačke županije odlučili su tromjesečne vijećničke naknade donirati sisačkoj bolnici. “Klubovi županijskih vijećnika HSS-HSP i MOST NL su odlučili dati doprinos borbi protiv nedaća koje su snašle naše građane i gospodarstvo i to na način da tri svoje vijećničke naknade doniraju za potrebe Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku čiji djelatnici podnose veliki teret borbe s COVID-19 u našoj županiji uz stalne probleme oko nedostatka zaštitne opreme." - kazuje Milan Brigljević iz MOST-a pozvavši ostale klubove i vijećnike, predsjednicu Skupštine i dopredsjednike da se pridruže i da se odreknu tri svoje naknade u korist bolnice u Sisku ili drugih županijskih medicinskih institucija i liječnika primarne zdravstvene zaštite.

"Također pozivamo župana Ivu Žinića i dožupane da slijede primjer svoje vlade i odreknu se jedne plaće u svrhu potpore saniranju stanja koje teško pogađa županiju s trenutnim i još većim odgođenim posljedicama koje tek slijede. Pozivamo i članove upravnih vijeća i nadzornih odbora županijskih institucija i firmi da slijede naš primjer." - dodaje Brigljević najavivši i konkretne prijedloge doprinosa županije u rasterećenju gospodarstvenika i poljoprivrednika.

13:44 - Na području Sisačko-moslavačke županije danas je potvrđen još jedan slučaj zaraze od koronavirusa, te je ukupni broj zaraženih 12. Istovremeno je ozdravio i drugi pacijent te je otupušten iz sisačke bolnice. Ukupno je, dakle, do sada u žuaniji bilo 14 zaraženih osoba od kojih je dvoje ozdravilo. Novi pozitivni pacijent ostvario je 15-ak bliskih kontakata te su oni odmah stavljaju pod zdravstveni nadzor tipa samoizolacije u kući.  Djelatnici Službe za epidemiologije provest će dezinfekciju objekata. 

Apelira se na sve stanovnike Sisačko-moslavačke županije da se striktno drže svih naputaka vezano uz epidemiju bolesti COVID-19 i da ih dosljedno provode.

13:18 - Na području Koprivničko-križevačke županije tri su nova slučaja zaraženih koronavirusom, pa ih je sad ukupno šestero, objavio je u ponedjeljak Županijski stožer civilne zaštite. Svi imaju lakše simptome, osim jednog pacijenta kod kojeg se razvila upala pluća. No, zasad ne treba potporu respiratora. Riječ je o kontaktima s ranije zaraženim osobama s područja Križevaca.

12:47 - Od početka nadzora provođenja odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta 24. ožujka istarska je policija bez propusnice zatekla 623 građana, a od početka nadzora samoizolacije13. ožujka tu je mjeru prekršilo 56 osoba, doznaje se od glasnogovornica istarske Policijske uprave Nataša Vitasović.

12:33 - Brodsko-posavska županija od danas broji i četvrtog zaraženog koronavirusom. Osim preminule onkološke pacijentice, prvi je to zaraženi koji nije stigao iz inozemstva.

- U nedjelju je primljen i u izolaciju stavljen pacijent za kojeg je sinoć stigao pozitivan nalaz. U ovom trenutku imamo tri pozitivna pacijenta i tri pacijenta u izolaciji koji su suspektni. Za dvoje je jutros došao negativan nalaz, a čekamo još jedan, tako da ćemo od ovog trenutka u brodskoj bolnici imati četiri pacijenta u izolaciji, od kojih su tri pozitivna. Novi zaraženi nije zdravstveni djelatnik i sva tri pacijenta su stabilne kliničke slike - kazao je dr. Josip Samardžić, ravnatelj brodske bolnice.

Na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite istaknuto je kako je riječ o pacijentu dobi između 40 i 50 godina koji nije bio izvan RH, ali se kretao po drugim županijama.

- Njegovi kontakti su stavljeni u izolaciju i dijelu njih će biti uzeti brisevi - rekao je Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije. Medicinsko osoblje koje je prošli tjedan bilo u kontaktu sa zaraženom onkološkom pacijenticom i dalje je u samoizolaciji i uzimaju im se brisevi.

12:14 - U Zagrebačkoj županiji još je jednoj osobi dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, tako da ih je sada 63, objavila je u ponedjeljak Županija pozivajući se na podatke Zavoda za javno zdravstvo do 11 sati. Županijski Zavod ima osam ispostava, svaka obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine.

Grad Sveta Nedelja jedini je grad koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u ispostavi Samobor u kojoj su potvrđena dva oboljela, dok ih je u Svetoj Nedjelji potvrđeno 15. U ispostavi Zaprešić je 14 potvrđenih slučajeva, u Velikoj Gorici 16, Dugom Selu devet, u Svetom Ivanu Zelini tri, a Ivanić-Gradu dva. U ispostavama Jastrebarsko i Vrbovec potvrđen je po jedan slučaj zaraze koronavirusom.

Video: Građani u znak podrške pjevali "Moja domovina"

Županija poziva svoje stanovnike da poštuju upute Stožera civilne zaštite, poručujući kako jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, te zdravlje obitelji i sugrađana, poručuju iz Zagrebačke županije.

12:13 - Zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa u svijetu i Republici Hrvatskoj, Croatia Airlines od 10. ožujka kontinuirano smanjuje planirani opseg reda letenja. Više pročitajte OVDJE.

11:51 - Sisačka biskupija donirala je Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku respirator marke Dräger vrijedan skoro 190.000 kuna

"Ovom donacijom želimo pomoći medicinskom osoblju u borbi s epidemijom koronavirusa i olakšati njihov rad te poboljšati kvalitetu liječenja najugroženijih pacijenata" - poručili su iz Sisačke biskupije. U dogovoru s vodstvom i stručnim timom bolnice uz respirator je nabavljen i sav pribor potreban za kliničku upotrebu respiratora uključujući kolica, ruku za pridržavanje cijevi za ventilaciju i testna pluća.

11:29 – U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, pa je ukupan broj oboljelih 24. Izliječeno ih je šestero.

– Kod posljednjih novooboljelih radi se o bliskim kontaktima prethodno zaraženih osoba, a obje osobe dobrog su općeg stanja. Kod osobe starije životne dobi za koju smo napomenuli da ima srednje tešku kliničku sliku, želimo istaknuti da će dolaziti i do zaraze kod osoba koje već prethodno boluju od određene bolesti koja je i uzrok takvoj kliničkoj slici. Upravo takve osobe spadaju u najugroženiju kategoriju jer su u startu već narušenog zdravlja, pa stoga ponavljamo da upravo najugroženiji posebno pripaze na socijalno distanciranje i higijenske mjere – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin. Dosad su u Varaždinskoj županiji testirane 292 osobe, a pod mjerom samoizolacije je 2221 osoba.

10:52 – U Istarskoj županiji još su tri osobe pozitivne na koronavirus i hospitalizirane  su na Odjelu za infektivne bolesti pulske Opće bolnice, izvijestio je u ponedjeljak ujutro županijski Stožer civilne zaštite. Sada su u Istarskoj županiji 72 osobe zaražene Covidom-19 nakon što je ustanovljeno kako je u nedjelju navečer osoba za koju je Stožer Civilne zašite tvrdio da je pozivna u konačnici bila ipak negativna.

"Trenutačno su 72 osobe u Istri zaražene koronavirusom i hospitalizirane su u pulskoj Općoj bolnici. Kod ova tri posljednja slučaja od sinoć, dvije su osobe iz Umaga te jedna iz Ližnjana", rekao je za Hinu ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović. 

Prema podacima Županijskog stožera civilne zaštite, tijekom nedjelje navečer iz Istarske je županije uzeto šest novih uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus te su dostavljeni u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

10:51 – U Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih od COVID-19. Na Odjelu infektologije hospitalizirano je trinaest  pacijenata, kod jedanaest pacijenata potvrđen je COVID-19 i nisu na respiratoru. Šest osoba je u karanteni, od kojih su četiri osobe državljani Republike Hrvatske i dvoje stranaca.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora su 464 osobe, od kojih je 120 bilo u kontaktu s oboljelima. U posljednja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljene su dvije dojave o kršenju mjera samoizolacije za koje je provjerom utvrđeno da nije bilo kršenja navedenih mjera.

10:41 – Epidemiolog Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za HRT je prokomentirao najavu novih testova koji bi za 15 minuta trebali dati rezultat je li osoba pozitivna ili negativna na koronavirus. 

To bi sigurno ubrzalo donošenje odluke treba li osoba u izolaciju i treba li njezine kontakte staviti u samoizolaciju, međutim, ne znam što ti testovi ''love''. Ako oni detektiraju sam virus, njegov genom, to bi moglo poslužiti da se rano prepoznaju oboljeli i brzo djeluje, ali ako ti testovi traže protutijela, onda se ne mogu upotrijebiti jer pokazuju bivšu ili trenutačnu infekciju, ali ne i prvi dan bolesti – rekao je Kaić gostujući u emisiji Zajedno za zdravlje.

Objasnio je i da se osoba neće zaraziti ako prođe pokraj nekoga ili kratko razgovara s nekim na udaljenosti od 2,5 metra.

Video: Igor Rudan: Što svatko od nas može sada učiniti u borbi protiv pandemije COVID-19?



– Za zarazu treba biti dulji kontakt i na udaljenosti kraćoj od 2 metra jer se virus prvenstveno prenosi kapljičnim putem. Naravno, nekakvi izuzetci uvijek postoje i tu je teoretski moguće ako netko jako kašlje pa njegove izlučevine dopru do vas na 2.5 metra, ali to je izuzetak – kazao je.  Istaknuo je i da je Hrvatska pravodobno povukla potez obustave javnog okupljanja jer, kako je rekao, ta je mjera uvedena kada nije bilo dokaza da se virus neprepoznato širi u populaciji.

Na pitanje hoće li situacija s koronavirusom biti bolja početkom lipnja, epidemiolog Kaić je rekao da se to može prognozirati ako se pogleda kako je bilo u Kini, ali i naglasio da se ne može sa sigurnošću reći.

10:33 – Na području Splitsko-dalmatinske županije deset je novooboljelih od koronavirusa, objavio je županijski Stožer CZ. U Solinu je pet osoba, Splitu i Dugom ratu po dvije osobe i Sinju jedna osoba. Opće zdravstveno stanje oboljelih je stabilno. 

Ukupno na području Splitsko-dalmatinske županije trenutačno je 81 osoba pozitivna na koronavirus; od toga je 26 zdravstvenih djelatnika. U ovom trenutku ukupno 128 zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji.  

10:23 – U Zadarskoj županiji zaraženo je ukupno 28 osoba, od toga je 21 slučaj potvrđen u subotu, dok je u nedjelju zabilježeno sedam slučajeva. Veliki broj zdravstvenih djelatnika je u samoizolaciji nakon što je virus ušao u zadarsku i u biogradsku bolnicu. Više pročitajte OVDJE.

10:15 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji potvrđen je još jedan pozitivan slučaj zaraze koronavirusom tako da je do sada zaraženo ukupno deset osoba. Iz stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije kažu kako je s jučerašnjim danom testirano ukupno 112 osoba, a da je u samoizolaciji 780 osoba. Tijekom jučerašnjeg dana bilo je 20 dojava o kršenju samoizolacije, od čega je utvrđeno 2 kršenja mjera. Izdvojene ambulante imale su 32 poziva. Prema informacijama Stožera, Opća županijska bolnica Vinkovci ima pet hospitaliziranih osoba pozitivnih na COVID-19, jedan liječnik je pozitivan, a sedam liječnika i dvije medicinske sestre su u samoizolaciji.

8:43 – Dosad je u Hrvatskoj od koronavirusa zaraženo petero policajaca, kazao je za HRT glavni ravnatelj policije Nikola Milina. Njih 104 nalazi se u samoizolaciji, a 35 ih je već pušteno.

6:53 – Hrvatski državljani koji su boravili u karanteni u Tirolu u nedjelju su krenuli u Hrvatsku, objavilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, dodajući da je s tom skupinom prema svojim domovima krenula i skupina Slovenaca.

6:47 – Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je u nedjelju da je nezahvalna svaka procjena situacije vezane uz epidemiju koronavirusa, ali da bi ona mogla biti bolja početkom lipnja ako izdržimo sa strogim mjerama. 

Na pitanje koliko dugo možemo imati linearan rast, za Dnevnik RTL-a odgovorio je da se Hrvatska jako dobro drži i da brojke daju prostora da se razmisli što i kako dalje.

Video: Đikić: Hrvatska ulazi u kritičnu fazu borbe protiv koronavirusa i sudjelovanje građana je od iznimne važnosti

6:15 – Muškarac s područja Vukovara, koji se prije tjedan dana vrata vratio iz inozemstva, pozitivan je na test za koronavirus, izvijestio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

Navode kako se oboljela osoba osjeća dobro, ima blage simptome, bila je u samoizolaciji i nije bila u kontaktu s drugim osobama posljednjih tjedan dana.

Pomoć pogođenima potresom u Zagrebu te zaraženima koronavirusom

"Zajedno za Zagreb"

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160, Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 – OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

"Hrvatska protiv koronavirusa"

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160, Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 – OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

 

Ključne riječi

Komentara 72

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
11:44 30.03.2020.

Kod nas sve prepametni znalci. Uglavnom, što god da ekipa napravi, vi ćete uvijek biti kontra + korak "pametniji". Sve diplomirani znalci i direktori svemira i šire okolice.

Avatar Hazl113
Hazl113
08:09 30.03.2020.

Mene recimo zanima kako se kažnjavaju oni koji se toga ne pridržavaju kao recimo ono jučer na Bačvicama i Jarunu. Da li mi ostali moramo biti kažnjeni radi takvih idiota.

DU
Deleted user
07:34 30.03.2020.

Apel Vladi rezi plaće javnom sektoru i spašavaj privatni. Uskoro ćemo umirat od svega jer država tj bolnice nece imati ni desetinu proračuna. I do sad smo se lijecili oglašavanjem za donacije, a nakon ovog i vaših poteza bit ce samo tako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije