Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Skok zaraženih u Splitskoj županiji, imaju 160 novooboljelih. Zagreb ima 293 nova slučaja

Zagreb: Izdvojena lokacija u Sigetu gdje se građani mogu testirati na COVID-19
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/5
20.10.2020.
u 14:40

Grad Zagreb jučer je također zabilježio najvišu brojku novozaraženih

U posljednja 24 sata zabilježeno je 890 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5519. Među njima su 574 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 32 pacijenta. Preminulo je 8 osoba. 

14:39 - U Karlovačkoj je županiji zabilježen je 21 novi slučaj obolijevanja od koronavirusa, s time da je jedan stariji pacijent s drugim bolestima, danas preminuo. S njim je od početka pandemije u Karlovačkoj županiji preminulo 8 osoba; šest u karlovačkoj bolnici, te dvoje s početka pandemije u bolnicama van županije.

14:05 - U Varaždinskoj županiji evidentirano je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Razlog nešto manjem broju novih slučajeva u odnosu na prethodne dane leži u činjenici da se vikendom ne uzimaju brisevi u COVID-ambulanti, pa je i broj testiranih uzoraka tijekom jučerašnjeg dana bio manji. - I ovaj puta nam se potvrđuje da za većinu novih, odnosno za osam od 14 slučajeva nije poznat izvor zaraze, a opet se povećao i broj hospitaliziranih. Zbog pozitivnih osoba bilo je postupanje i u jednoj novoj osnovnoškolskoj ustanovi, a jedan je razred prebačen na online nastavu. Također je bilo postupanje i u jednoj tvrtki zbog čega je cijela tvrtka s preko 50 zaposlenika u mjeri samoizolacije - kažu u Stožeru. 

14:00 - U Međimurskoj županiji 14 je novozaraženih osoba, pa su trenutno u toj županiji 242 aktivna slučaja. Za 61 osobu je nepoznata epidemiološka anamneza, a 143 osobe su kontakti s ranije potvrđenim pozitivnim osobama. U samoizolaciji je 1157 osoba. Hospitalizirano je 19 pacijenata, no nitko nije na respiratoru. - Za sada je virus potvrđen u dvije ustanove za starije i nemoćne osobe kod korisnika i djelatnika - ističu u Stožeru. 

11:50 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 26 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (22), općina Gornja Vrba (2) te po jedna zaražena osoba sa područja općina Stara Gradiška i Donji Andrijevci.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 775, dok je broj aktivnih slučajeva 85. Hospitalizirano je ukupno 12 osoba od čega 10 osoba u slavonskobrodskoj bolnici te 2 osobe u novogradiškoj bolnici. Jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. Zbog značajnog povećanja broja novozaraženih osoba, povećan je i broj osoba pod mjerom samoizolacije te se trenutno na području Brodsko-posavske županije u samoizolaciji nalaze ukupno 523 osobe (68 osoba više nego prethodni dan).

11:33 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 12 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. 10 novooboljelih osoba s područja je grada Bjelovara, a po 1 novozaražena osoba s područja je grada Garešnice i općine Rovišće. Dvije novozaražene osobe zdravstveni su djelatnici. Na području Bjelovarsko-bilogorske županije preminule su tri osobe s koronavirusom. Do sada je u našoj županiji 11 smrtnih slučajeva vezanih uz COVID-19. Trenutno je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 98 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U samoizolaciji je u županiji 830 osoba.

U OB-u Bjelovar preminula je do sada najmlađa žrtva koronavirusa. Imala je 33 godine i bila je teško bolesna.Neslužbeno doznajemo riječ je o ženskoj osobi koja je imala visoki šećer i kojoj je bila određena amputacija noge. Dva je puta bila testirana i oba puta negativna, a prije operacije pustili su je doma za rođendan. Nakon toga vratila se u bolnicu kako bi se izvršila operacija, ali nažalost preminula je, ujedno pozitivna na koronavirus. Više pročitajte OVDJE.

11:30 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 916 obrađenih testova danas je 160 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 63, Brela 1, Ciste Provo 1, Dicma 1, Dugog Rata 6, Dugopolja 1, Hrvaca 4, Imotskog 1, Jelse 4, Kaštela 3, Klisa 1, Lovreća 1, Makarske 2, Marine 1, Muća 1, Omiša 3, Otoka 4, Podbablja 2, Podstrane 5, Sinja 22, Solina 7, Starog Grada 2, Sutivana 1, Šolte 1, Trilja 11, Trogira 2, Vrgorca 3, Vrlike 2 i Zmijavaca 4 osobe. Od ukupnog broja novooboljelih 91 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1901 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 35 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru.

11:17 - Tijekom posljednja 24 sata u laboratorijima KBC-a Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obrađeno je ukupno 400 uzoraka, od kojih je drugi dan za redom 36 osoba s područja Osječko-baranjske županije pozitivno na koronavirus. Dvadeset pozitivnih nalaza bilo je za osobe s područja Osijeka, tri s područja Valpova, po dva pozitivna nalaza s našičkog, đakovačkog i miholjačkog područja te Belišća i Čepina. Općine Erdut, Petlovac i Antunovac tijekom 24 sata bilježe po jedan pozitivan nalaz mještana.  Tijekom posljednja 24 sata tri su djelatnika škola i šest učenika pozitivni na koronavirus, a u samoizolaciju je stavljeno 17 djelatnika i 71 učenik.

Nema novih škola u kojima se pojavio COVID-19, nego je uglavnom riječ o kontaktima ranije oboljelih. I od danas 36 pozitivnih osoba na području županije, većina je već bila u samoizolaciji jer su kontakti ranije oboljelih. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek i dalje se nalazi 55 pacijenata koji su oboljeli od COVID-19 od kojih je šest na respiratoru. Do sada je iz KBC-a Osijek s bolničkog liječenja otpušteno 255 osoba oboljelih od koronavirusa. Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 244 nova kontakta oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji danas nalaze ukupno 2.428 osobe.

Policija je u zadnja 24 sata obavila 148 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i nije utvrđeno niti jedno kršenje izrečene mjere samoizolacije.

11:07 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 14 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije; devet ih je iz Šibenika, dvije su iz Skradina, po jedna iz Knina i Vodica, te jedna osoba koja trenutno boravi na području naše županije, a prebivalište joj je drugdje.  Od ukupnog broja oboljelih, devet osoba povezano je s Cvjetnim domom u Šibeniku; riječ je o osam štićenika i jednoj djelatnici Doma. Trenutno je 55 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Četiri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. 
U posljednja 24 sata uzorkovano je 210 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.
Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 220 osoba.

10:31 - Novi 51 slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je u zadnja 24 sata u Zagrebačkoj županiji, a zbog zaraze jednog učenika u samoizolaciji je jedan razred srednje škole u Velikoj Gorici.  Među novozaraženima 17 su kontakti ranije oboljelih, jedan je slučaj povezan s bolničkom ustanovom, tri su slučaja uvezena iz Italije, Francuske i Slovenije. Nejasnu epidemiološku anamnezu ima 15 oboljelih, dok se podaci za još 15 osoba obrađuju, navodi u priopćenju Zagrebačka županije. Učenicima jednog razreda srednje škole u Velikoj Gorici propisana je mjera samoizolacije nakon što je jednom učeniku potvrđena zaraza koronavirusom. Trenutno je u županiji 839 aktivnih slučajeva zaraze, a od jučer je 20 osoba izliječeno.

10:26 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 16 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (6 osoba iz Vinkovaca, 3 iz Novih Jankovaca, 1 iz Starih Mikanovaca, 1 iz Bapske, 1 iz Ćelija, 1 iz Ivankova, 1 iz Gunje, 1 iz Đeletovaca i 1 iz Vrbanje). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 1315, od kojih je 1064 osobe izliječeno, a ukupno je 19 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 22 osobe hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.   U protekla 24 sata testirane je 149 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 14711. U samoizolaciji na području županije je 1115 osoba.   Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 14 radnika iz sustava zdravstva (2 liječnika, 8 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 3  nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 22 radnika (6 liječnika, 12 medicinskih sestara/tehničara i 4 nezdravstvena radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 3 nastavnika i 14 učenika. U samoizolaciji se nalazi 30 nastavnika i 300 učenika.

10:25 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 24 nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o pet muških i sedam ženskih osoba iz Dubrovnika (njih sedam ima utvrđenu ep. vezu), pet muških i tri ženske osobe iz Metkovića (za četiri utvrđena ep. veza), jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi s Mljeta (za jednu osobu utvrđena ep. veza), jednoj muškoj osobi iz Korčule (utvrđena ep. veza) te jednoj muškoj osobi iz Vela Luke.

Izliječeno je 11 osoba: četiri iz Dubrovnika, dvije iz Župe dubrovačke, dvije iz Metkovića, jedna iz Stona, jedna iz Ploča te jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije. U OB Dubrovnik hospitalizirano je devet osoba pozitivnih na koronavirus. U posljednja 24 sata obrađeno je 206 uzoraka, a od početka pandemije analizirana su ukupno 17 240 uzorka. U samoizolaciji su 504 osobe, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 87 slučajeva kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

10:19 - Na području Zadarske županije  je 6  novooboljelih osoba od koronavirusa, tri ženske i tri muške osobe sa područja Grada Zadra(4) i Benkovca(2). Novooboljele osobe mlađe su i srednje životne dobi i kontakti su s dosad oboljelim osobama. Tijekom jučerašnjeg dana testiran je 211 uzorak, a pod aktivnim nadzorom je 361 osoba. U Općoj bolnici u Zadru na svim COVID odjelima hospitalizirano je 13 bolesnika od kojih je 2 na respiratoru.

9:29 – Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji dvadeset i sedam je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o šest osoba s područja grada Siska, šest osoba s područja grada Petrinje, šest osoba s područja grada Popovače, pet osoba s područja grada Kutine, jednoj osobi s područja općine Velika Ludina, jednoj osobi s područja općine 
Lipovljani, jednoj osobi s područja općine Sunja te jednoj osobi s područja općine Dvor.

9:28 – U Primorsko-goranskoj županiji od 640 testiranih osoba 66 je novozaraženih. 24 osobe su ozdravile. U toj županiji je trenutačno 195 aktivnih slučajeva, javlja Dnevnik.hr.

9:25 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 327 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 20 pozitivnih osoba s područja županije. Kod 11 osoba radi se o uvezenim slučajevima (Rijeka (7), Zagreb, Osijek, srednja Dalmacija, Republika Srbija). U najvećem broju radi se o studentima koji su se vratili sa školovanja.

Kod 6 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije, bliski kontakti već poznate pozitivne osobe. Za tri osobe je u tijeku epidemiološka obrada. Jedna od osoba je zdravstvena djelatnica (liječnica obiteljske medicine u Buzetu). Trenutačno je u tijeku epidemiološka obrada, provođenje protuepidemijskih mjera, dekontaminacija prostora i u mjerama samoizolacije je za sada 30 osoba. Izliječene su 2 osobe. Trenutačno je 51 aktivnih slučajeva. U mjerama samoizolacije nalazi se 169 osoba.   

9:20 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 87 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 75 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 315 osoba, a ukupno su testirane 10.973 osobe. Na posljednjem testiranju obrađeno je 187 uzoraka, od kojih je sedam pozitivnih.  Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

8:28 – Kako javlja N1, Zvonimir Šostar potvrdio je da je u Zagrebu 293 novooboljelih. Obavljeno je oko 1400 testiranja. U Zagrebu je to i dalje 20 posto pozitivnih na ukupan broj testiranih. 

7:34 – Kakvo je stanje u glavnom respiracijskom centru u Hrvatskoj, u KB-u Dubrava, u Dnevniku HTV-a objasnio je dr. sc. Andrej Šribar, specijalist anesteziologije i intenzivne medicine u toj bolnici. 

– Pacijenti u našoj bolnici podijeljeni su na one koji su na intenzivnoj i koji zahtijevaju intenzivnije liječenje, imamo ih trenutačno 14, od toga 9 na respiratoru, i imamo 110 pacijenata koji su na COVID-odjelu i zahtijevaju suplementaciju kisika i praćenje. Od ukupno alociranih kreveta, imamo mjesta za još 30-40 pacijenata. Situacija je dinamična i stalno se prilagođavamo i prema potrebi radimo alokaciju i liječnika i kreveta, rekao je dr. Šribar. 

7:28 – Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako smatra da Hrvatskoj nije potreban novi lockdown, ali je dodao da postoji niz drugih mogućnosti koje bi se mogle primjenjivati uz dosad propisane mjere.

Na pitanje je li lockdown jedino rješenje, Capak je za Dnevnik Nove TV rekao da nije potreban novi lockdown, ali je potrebno ''da se ljudi drže mjera''. Ima još čitav niz mogućnosti. Dodatno skraćivanje radnog vremena, smanjenje broja za okupljanja, pa čak i u obiteljima, rekao je i napomenuo kako mu se čini da je Hrvatska među najliberalnijim zemljama u Europi. Capak je odgovorio i na pitanje što bi se dogodilo ako ne bude dovoljno liječnika i medicinskih sestara koji bi zamijenili zaražene zdravstvene djelatnike.

Video: Vili Beroš i Krunoslav Capak obratili se medijima nakon sastanka s ravnateljima bolnica

"Iako ne očekujemo takav scenarij i nadamo se da do njega nikad neće doći, pripremamo se za to. Imamo više od 1100 liječnika intenzivaca koji mogu raditi na respiratorima i intenzivnoj njezi  COVID bolesnika i bolesnika od gripe. Međutim, pripremamo se i za scenarij da će se educirati drugi kolege koji su bliski toj struci i mogu relativno brzo naučiti osnovne stvari o intenzivnoj njezi. To se događalo i u vrijeme Domovinskog rata'', objasnio je Capak. Dodao je da su tada mladi liječnici prolazili tečajeve hitne pomoći.

''Ministarstvo zdravstva u suradnji s bolnicama pripremit će takve tečajeve, ali se nadamo da do toga neće doći'', kazao je.

Na pitanje koliko najviše dnevno novozaraženih hrvatske bolnice mogu podnijeti prije najcrnjeg scenarija, Capak ističe da smo "daleko od toga da potpuno popunimo zdravstveni sustav''. Otkrio je i da se ne razmišlja o uvođenju policijskog sata. ''Mi o tome dosad nismo razgovarali niti planiramo to uvesti'', poručio je ravnatelj HZJZ-a.

Ključne riječi

Komentara 44

DU
Deleted user
10:14 20.10.2020.

Procitajte na portalu drugog vodeceg lista u zemlji tekst s izjavom brata o umrloj 39 godisnjakinji. Sramota kako se manipulira statistikom.

DU
Deleted user
10:08 20.10.2020.

Prvi uvjet da umrete od korone je u većini slučajeva da imate preko osamdeset godina.prema tome ne brinite velika vecina ce imati sreću da umre od dobrih starih tradicionalnih bolesti.

DU
Deleted user
11:11 20.10.2020.

Ajmo onda napraviti apel na znanstvenike. Znanstvenici u Americi su koristeći brojne publikacije izračunali da će politika lockdowna prouzročiti razarajuće neekonomske posljedice i preko skraćivanja života odnijeti daleko više života nego COVID-19. Tako procjenjuju da 10 do 24 milijuna dolara izgubljenih u gospodarstvu rezultira jednom dodatnom smrću. Jedan dio ovog učinka je kroz nezaposlenost što rezultira sa 7.200 izgubljenih života mjesečno. Drugi dio kroz izgubljeni dohodak što rezultira sa 65.000 izgubljenih života u SAD-u svakog mjeseca. Uz živote izgubljene zbog ekonomskih razloga, životi su izgubljeni i zbog odgođene ili propuštene zdravstvene zaštite nametnute blokadom i straha među pacijentima. Jedan autor navodi da iz osobne komunikacije s kolegama iz neurokirurgije, otprilike polovica njihovih pacijenata se nije pojavilo na liječenju bolesti koje, ako se ne liječe, dovode do krvarenje u mozgu, paralize ili smrti. Tu su još izgubljeni životi zbog zatvaranja u kuće, nezdravog načina života, te velikog skoka u konzumaciji alkohola i cigareta. Porastao je i broj samoubojstava. Dakle, političari su mjerama produžili život malom postotku imunodeficijentnih ljudi, a skratili život svima ostalima. Eto, to vam kažu znanstvenici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije