Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koronavirus u hrvatskoj

Zaraženi profesor i dvoje učenika Srednje škole u Korenici

U Slavonskom Brodu u rad pušten uređaj za brzo testiranje na koronavirus
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
17.09.2020.
u 14:35

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak potvrdio je kako je odlučeno da će se skratiti izolacija zaraženih na deset dana, dok bi samoizolacija njihovih kontakata ostala i dalje 14 dana. Očekuje da će krajem tjedna o tome će biti donesen dokument

U posljednja 24 sata zabilježeno je 250 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2108.

14:34 - Nova školska godina traje desetak dana i sa svih strana dolaze informacije o broju učenika koji su završili u samoizolaciji. Prema podacima ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko – srijemske županije Kate Krešić u najistočnijoj hrvatskoj županiji trenutno su 4 učenika i 2 prosvjetna djelatnika zaražena virusom COVID-19. Radi se o 3 učenika iz osnovnih škola i jednome učeniku srednje škole te po jednome prosvjetnom djelatniku iz osnovne i srednje škole.  

-Trenutno je u Vukovarsko – srijemskoj županiji u samoizolaciji 8 razreda sa ukupno 131 učenikom u Osnovnim školama i 1 razred sa 25 učenika u srednjoj školi. Dakle trenutno je u samoizolaciji ukupno 9 razreda sa ukupno 156 učenika, rekla je Krešić.

13:39 - Zaraza koronavirusom potvrđena je za sedam novih osoba u Ličko-senjskoj županiji, među njima i profesoru te dvoje učenika srednje škole u Korenici, a učenicima njihova razreda i nastavnicima koji su bili u bliskom kontaktu s oboljelima izrečena je mjera samoizolacije. 

Zbog prodora koronavirusa ta škola prešla je na model C, odnosno online nastavu.

Dvije od sedam novozaraženih osoba su s područja Otočca, dvije iz Općine Plitvička jezera te po jedna s područja Gospića, Senja i Općine Vrhovine.

U stacionaru Doma zdravlja Senj umrla je osoba kojoj je posmortalno uzet bris čiji je nalaz na covid-19 bio pozitivan. Do sada su na području Ličko-senjske županije od koronavirusa oboljele 123 osobe, od kojih su 52 aktivni slučajevi, 69 osoba je ozdravilo, a dvije su umrle.

12:30 - Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je na sjedici Vlade u četvrtak kako je u tijeku stručna epidemiološka rasprava o mogućem skraćenju izolacije za zaražene na deset dana, dok će samoizlacija i nadalje trajati 14 dana.

"Sukladno najnovijim znanstvenim spoznajama, zaraznost se značajno smanjuje nakon sedmog dana bolesti te se predlaže da se osobe u izolaciji otpuštaju nakon desetog dana ukoliko u zadnja 24 sata nemaju simptome, uz izuzeće osoba koje imaju teže oblike bolesti, pneumoniju, gdje otpust ovisi o kliničkoj procjeni", rekao je Beroš izvješćujući o trenutnoj epidemiološkoj situaciji vezanoj uz koronavirus.

Dodao je da je u tijeku stručna epidemiološka rasprava o mogućim procjenama ovih smjernicama u Hrvatskoj. Samoizolacija će zasad ostati 14 dana, iako se i to područje pažljivo prati te će biti u budućnosti predmet rasprava, rekao je.

11:51 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a među njima je dubrovački osnovnoškolac i tri srednjoškolca iz Dubrovnika, Korčule i Metkovića koji su u samoizolaciji, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite.

U samoizolaciji su 23 učenika iz jedne srednje škole u Dubrovniku, 17 učenika iz srednje škole u Metkoviću, 18 učenika iz srednje škole u Vela Luci kao i 22 učenika iz osnovne škole u Dubrovniku. Među zaraženima također su tri muškarca i dvije žene iz Dubrovnika za koje je utvrđena epidemiološka veza. Zaraženi su i muškarac i dvije žene iz Opuzena, a za jednu od njih utvrđena je epidemiološka veza.

Također su pozitivni muškarac i žena iz Metkovića kojoj je utvrđena epidemiološka veza te muškarac iz Konavala s utvrđenom epidemiološkom vezom, kao i  žena iz Korčule. Preminuo je muškarac 1941. godišta. Među 16 izliječenih,  njih 11 je iz Dubrovnika, tri iz Metkovića te po jedan iz Opuzena i Ploča. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 17 osoba, od kojih tri na respiratoru. U samoizolaciji je  519 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere. Od početka pandemije analizirano je ukupno 12.496 uzoraka. Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

11:41 – U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije četiri osobe oboljele su od COVID-19 infekcije; dvije osobe iz Šibenika, jedna iz Drniša te jedna s područja Općine Tisno. Trenutačno je 40 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Pet osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, od kojih je jedna na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovano je 126 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno je 214 osoba.

11:24 – Tijekom protekla 24 sata u Zagrebu je zabilježeno 45 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a među zaraženima su jedan učenik i korisnica doma za starije, izvijestio je u četvrtak zagrebački Stožer civilne zaštite. Aktivni broj slučajeva u Zagrebu je 471, a 40 osoba je izliječeno, kazao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar na konferenciji za novinare.

Među novozaraženima, 13 osoba imaju negativnu epidemiološku anamnezu, 23 su kontakti od prije pozitivnih, tri su slučaja uvoza iz Bosne i Hercegovine i jedan iz Francuske, a tri su novooboljele osobe povratnici s godišnjih odmora. Testiranjem je ustanovljena zaraza kod jednog učenika 2. razreda 10. gimnazije pa je samoizolacija određena za 25 učenika njegova razreda.

Također, jedna asimptomatska korisnica doma za starije i nemoćne u Zagrebu pozitivna je na koronavirus. Šostar je izvijestio da su svi korisnici kata na kojem je bila smještena stavljeni u samoizolaciju i uzeti su im brisevi.

.10:27 - U Zagrebačkoj županiji u četvrtak je zabilježeno 11 novozaraženih osoba koronavirusom – po troje u Velikoj Gorici i Svetom Ivanu Zelini, dvoje u Samoboru i po jedna osoba u Dugom Selu, u Bistri i Klinča Selu, a  jedan razred Srednje škole u Zaprešiću je u samoizolaciji zbog pozitivnog učenika.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas zabilježene su 634 osobe kojima je potvrđena bolest prouzročena novim koronavirusom, izliječeno je 449 osoba, a 13 ih je preminulo. Trenutačno su aktivna 172 slučaja. Od 11 novooboljelih osoba, dva su kontakti prethodno oboljelih, tri slučaja povezana su s privatnom proslavom, jedan slučaj je povezan s boravkom u Bosni i Hercegovini, dok je za pet slučajeva nejasna epidemiološka anamneza.

Samoizolacija je propisana za još 58 osoba.U samoizolaciji je jedan razred Srednje škole u Zaprešiću zbog pozitivnog učenika. Epidemiološka obrada je u tijeku. Stožer civilne Zagrebačke županije apelirao je na sve stanovnike da se pridržavaju mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

10:17 – U protekla 24 sata u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježeno je 76 novooboljelih osoba, dok je jedna osoba umrla u KBC-u Split, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 653 obrađena testa, danas je 76 osoba pozitivno.

Iz Splita ih je 35, pet iz Sinja, Kaštela i Trilja, četvero iz Solina, po troje iz Podstrane i Trogira, dvoje zaraženih je iz Imotskog te po jedan iz Baške Vode, Dicma, Dugog Rata, Dugopolja, Hvara, Klisa, Lećevice, Marine, Omiša, Podbablja, Primorskog Doca, Prološca, Starog Grada i Supetra.

U Stožeru kažu da su 38 osoba kontakti prethodno oboljelih, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno se 1264 osoba nalazi u samoizolaciji, dok je na bolničkom liječenju 49 osoba.

"U KBC-u Split tri su osobe na respiratoru, a jedna je u karanteni. U protekla 24 sata preminula je ženska osoba stara 88 godina, koja je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID-19 infekciju", priopćeno je.

10:14 – U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nisu evidentirani novi slučajevi zaraze koronavirusom. U istom razdoblju evidentirana su četiri nova slučaja oporavka, čime je aktualni broj aktivnih slučajeva u toj županiji 28, plus jedan hospitalizirani strani državljanin i dvije hospitalizirane osobe iz druge županije. – Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji imamo 193 registriranih slučajeva zaraze, a dodatnih 15 slučajeva nam se pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta – kažu u Stožeru.

10:11 – U posljednja 24 sata zabilježeno je 250 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2108. Među njima je 300 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. Dvije osobe su preminule.

10:00 – U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jedna je novozaražena osoba koronavirusom, a riječ je o osobi s područja grada Garešnice. Trenutačno je u našoj županiji 66 aktivnih slučajeva zaraze COVIDOM-19 jer 13 osoba se u međuvremenu oporavilo i skinuto je s evidencije oboljelih. U samoizolaciji u županiji 529 je osoba.

9:55 – Na području Zadarske županije 11 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Od ukupnog broja pet je ženskih i šest muških osoba s područja Grada Zadra (5), Benkovca (1) Kalija (1), Poličnika (1), Privlake (1) i Vira (2).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 243 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 518 osoba, a završio je za njih 7160.

Na današnji dan u našoj je županiji 200 oboljelih osoba. U općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 15 bolesnika, a od toga su na respiratoru 2 bolesnika. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjera samoizolacije.

9:49 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglima do 8 sati, u posljednja 24 sata tri su nove pozitivne osobe na COVID-19 (1 osoba iz Vinkovaca, 1 iz Štitara i 1 iz Vođinaca). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 722, od kojih su 610 osoba izliječene, a ukupno je 15 preminulih osoba.

Trenutačno su u županiji četiri osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 147 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 9991. U samoizolaciji na području županije je 331 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je pet radnika iz sustava zdravstva (2 medicinske sestre/tehničar, 1 drugi zdravstveni radnik i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 11 radnika (4 liječnika, 5 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 1 nezdravstveni radnik).

9:33 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 308 uzoraka briseva, od kojih su tri pozitivna na koronavirus.

9:30 – Na području Primorsko-goranske županije, prema podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, u protekla 24 sata evidentirano je osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je 11 osoba ozdravilo.

8:22 – Tijekom posljednja 24 sata u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirana su 322 uzorka, od kojih je 11 pozitivno na koronavirus. Šest osoba je iz Osijeka, po dvoje iz Strizivojne i Čepina te jedna osoba iz Erduta.

Trenutačno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 20 osoba oboljelih od koronavirusa, od kojih je dvoje na respiratoru. Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili 76 novih kontakata, pa je trenutačno na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji 338 osoba.

Policijska uprava osječko-baranjska samoinicijativno je provjeravala kršenje samoizolacije kod 24 osobe i putem jedne dojave i nije utvrđeno nijedno kršenje.

8:20 – U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o osobi s područja općine Lekenik koja je bila pod zdravstvenim nadzorom tipa samoizolacije u kući.

8:16 – Zbog povećanog broja novozaraženih, Njemačka je još nekoliko europskih zemalja i regija proglasila rizičnim područjima te izdala upozorenja za putovanja, a među njima su i dvije hrvatske županije. 

Na "crvenu listu" dodane su Brodsko-posavska i Virovitičko-podravska županija, nakon što je već pet hrvatskih županija klasificirano kao rizično. 

7:52 – Iva Milardović Štimac, pomoćnica pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, rekla je jutros u HRT-ovoj emisiji ''U mreži Prvog'' da je na jučerašnji dan u svim vrtićima te osnovnim i srednjim školama u Zagrebu zaraženo ukupno 49 djece i mladih te 21 djelatnik, a 447 djece i učenika te 54 djelatnika bilo je u samoizolaciji.

U vrtićima je zaraženo dvoje djece i osam djelatnika, a 121 dijete i 20 djelatnika je u samoizolaciji. U osnovnim školama zaraženo je 11 djece i šestero djelatnika, dok je 206 djece i 23 djelatnika u samoizolaciji, a u srednjim školama zaraženo je 36 djece i sedam djelatnika, dok ih je 120, odnosno 11 u samoizolaciji.

7:47 – Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u srijedu je izjavio da je Hrvatska po smrtnosti od COVID-19 deseta po redu među zemljama Europske unije te je za kraj tjedna najavio odluku o skraćivanju s 14 na deset dana izolacije zaraženih koronavirusom.

"Smrtnost u Hrvatskoj je oko 55 na milijun stanovnika. Mi smo deseti po redu od zemalja EU, negdje smo na sredini EU po tome", rekao je Capak u Dnevniku Nove TV govoreći o smrtnosti od koronavirusa.

Potvrdio je kako je odlučeno da će se skratiti izolacija zaraženih na deset dana, dok bi samoizolacija njihovih kontakata ostala i dalje 14 dana. Očekuje da će krajem tjedna o tome će biti donesen dokument. 

"Najvjerojatnija opcija jest da će izolacija zaraženih osoba prestati nakon deset dana jer se pokazalo da oni onda više nisu zarazni. Oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima, tu samoizolaciju ne bismo skraćivali. Ona bi ostala 14 dana", rekao je Capak te dodao da to prati svjetske trendove u određivanju duljine izolacije i samoizolacije.

Komentirao je i broj novozaraženih zadnjih dana ustvrdivši da postoji jedan blagi trend pada broja oboljelih. 

Ključne riječi

Komentara 16

CR
CROLINDA
08:25 17.09.2020.

na stranu stožer i slovo ljudskog zakona - razum i savjest su darovi Duha Svetoga - ja štitim vas svojom maskom - a zašto vi ne štitite mene - ako ste u većini niste u pravu - odgovornost vam ostajee - barem pred Bogom - i vama i stožeru i i inspekciji koja ne radi svoj posao - vidno svugdje u zatvorenom prostoru

CR
CROLINDA
08:14 17.09.2020.

dakle bilo tko od nas može biti zaražen a da to ni ne zna jer još ne osjeća simptome - svaki koji ne nosi masku je potencijalni ubojica iz nehaja - maska nije neprobojna ali uvelike zaustavlja širenje kapljica iz usta onoga koji je nosi – dakle nošenjem maske štitiš druge ljude – a vrlo malo ljudi nosi masku u zatvorenome – oni štite druge a drugi ne štite njih – ako ne nosiš masku i zaraziš nekoga od trideset godina koji ima kroničnu bolest i on umre s obostranom upalom pluća ne mogući disati i sporo se danima gušeći – njega nije ubila njegova kronična bolest nego si ga ti ubio koronom

Avatar hrvat do smrti
hrvat do smrti
07:23 18.09.2020.

Stožer ne radi posao dobro radi ga zapravo vrlo lose..stožer ne pojacava mjere s obzirom na situaciju,ali aspolutne mjere provode u zdrastvenim ustanovima!!Umjesto da provode mjere prema "vam" oni su zatvorili zdras.ustanove i sto se desava?Imate veliki broj med.osoblja koji nemaju posla jer nemaju pacijenata ,pacijenti uz ogromne procedure mogu u bolnice..trebali bi napraviti preustoj da nepotreno bolnicko osoblje posalje na dezurstvo pa ce se mjenjati tako ce bolnice raditi brze i bolje..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije