Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

U domu u Delnicama zaražen 61 korisnik: 'Imaju blage oblike bolesti, nadamo se najboljem'

Bolnica u vrijeme koronavirusa
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
25.09.2020.
u 14:20

Važno je i cijepiti se protiv gripe jer se tako smanjuje opterećenje za zdravstveni sustav i lakše se može dijagnosticirati koronavirus, poručio je u ugledni znanstvenik Ivan Đikić sa znanstvenog skupa "COVID-19: Poruke" u Rijeci.

U posljednja 24 sata zabilježena su 223 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1226. Među njima su 273 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 22 pacijenta. Pet osoba je preminulo

14:19 – Još je četrnaest osoba pozitivno na koronavirus na području Krapinsko-zagorske županije u kojoj je sada ukupno stotinu zaraženih, objavio je tamošnji Stožer civilne zaštite. U protekla 24 sata evidentirano je četvero novooboljelih iz Velikog Trgovišća, dvoje iz Petrovskog te po jedna osoba iz Donje Stubice, Oroslavja,  Zlatara, Bedekovčine, Đurmanca, Huma na Sutli, Konjščine i  Stubičkih Toplica. U istom razdoblju ozdravila je jedna osoba, pristiglo je 66 negativnih nalaza, a rezultati jednog uzorka još se čekaju.
U samoizolaciji se nalazi 661 osoba s područja županije.

13:59 –  Od ukupno pristiglih stotinu nalaza (9 Ogulin) u posljednja 24 sata, u Karlovačkoj županiji 14 je novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 . Oboljelo je sedam muškaraca i sedam žena. Devet osoba je iz Karlovca, dvije osobe iz Duge Rese, dvije iz Netretića i jedna iz Ozlja. Devet osoba nalazi se na bolničkom liječenju, od čega je jedna osoba težeg zdravstvenog stanja. U samoizolaciji se nalazi 521 osoba. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 319  osoba.  Inspekcijski nadzor SCZ – Karlovac: uslužne djelatnosti – 9, ugostiteljski objekti – 3, trgovine – 2. Duga Resa: – obiteljski domovi – 5. Nisu uočene nepravilnosti.

13:36 – Do sada je zaražen 61 korisnik doma i petero djelatnika Doma za starije u Delnicama. Sedam korisnika nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Rijeka. Pet ih je otišlo zbog zaraze koronavirusom, a dvoje zbog drugih bolesti. Svi ostali korisnici nalaze se u samoizolaciji u prostorijama doma. 

Kako doznaje 24sata od ravnateljice doma u Delnicama Vinke Legac, virus je ušao i proširio se nevjerojatno brzo. No, iako je većina korisnika pozitivna, velik dio nema nikakve simptome. 

– Pacijente sam obišla maloprije i mogu vam reći da sam jako optimistična. Svi imaju blage oblike bolesti i to je izvrsno, ali ne mogu tvrditi da se nečije stanje neće pogoršati. Ipak, ohrabrujuće je što velik dio njih nema baš nikakve simptome – rekla je Legac.

12:20 – U Međimurskoj županiji zabilježeno je novih osam slučajeva zaraze koronavirusom. Mjera samoizolacije određena je za 720 osoba. 

Trenutačno  je 59 aktivnih slučajeva, od kojih 12 osoba nepoznate epidemiološke anamneze, 20 osoba sa svadbene svečanosti i 11 osoba koje su bile kontakt s oboljelima sa svadbe. – Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Obvezni su i voditi pisanu evidenciju sudionika kako bi se u slučaju zaraze virusom nekog od sudionika u što kraćem vremenskom razdoblju moglo obuhvatiti sve kontakte te na taj način spriječiti daljnje širenje bolesti – ističu u Stožeru. – Zbog iznimno dobre epidemiološke situacije od početka epidemije krajem veljače nadali smo se da upravo zbog odgovornog i savjesnog ponašanja naših sugrađana neće doći do ovakvih situacija, no dogodilo se žarište – svadba s najvećim brojem pozitivnih s jednog mjesta do sada. Apeliramo na svijest organizatora i svih građana da, s obzirom na to da dolazi hladnije vrijeme i više će se boraviti u zatvorenim prostorima, sva obiteljska i druga okupljanja organiziraju striktno vodeći računa o poštivanju svih propisanih epidemioloških mjera – poručuju. Povećan je i broj osoba kojima je određena mjera samoizolacije, što može utjecati i na organizaciju rada u poduzećima, ali i osobne prihode od plaće, budući da osobe u samoizolaciji uglavnom koriste bolovanje, ističu u Stožeru. 

11:05 – U Zagrebu su u petak potvrđena 33 nova slučaja zaraze koronavirusom, među njima i liječnik iz Petrove bolnice i srednjoškolac pa je razred s 24 učenika u samoizolaciji, izvijestili su u petak iz zagrebačkog Stožera civilne zaštite te dodali da je aktualno 315 slučajeva zaraze.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u posljednja 24 sata testiran je 671 uzorak, a među novooboljelima većina su kontakti otprije pozitivnih osoba.

Negativnu epidemiološku anamnezu ima njih 12, a četiri slučaja su povezana s izlascima i obiteljskim druženjima, kazala je na konferenciji za medije Vanja Tešić, voditeljica Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar".

Tijekom zadnja 24 sata od zaraze koronavirusom oporavilo se 58 osoba, a za 185 osoba određena je mjera samoizolacije. Vezano za škole, potvrđena je zaraza kod jednog učenika srednje škole te su u samoizolaciju stavljena 24 učenika u toj školi.

U Petrovoj bolnici na koronavirus pozitivan je jedan liječnik, a Tešić je rekla da ne zna koliko je osoba u samoizolaciji u toj bolnici. "Zavod je u povjerenstvu za kontrolu bolničkih infekcija i bolnica mora sama odrediti tko su bili njegovi kontakti u bolnici, a mi smo odradili obiteljske kontakte", kazala je.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč izvijestio je da je kroz domove zdravlja prošlo 299 osoba, samoizolacija je određena za tri osobe, a na testiranje je upućeno 248 osoba. U obradi je 212 uzoraka.

10:58 – U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Kod jedne osobe radi se o bliskom kontaktu prethodno potvrđene COVID-19 pozitivne osobe, a kod druge osobe izvor zaraze je nepoznat. Obje osobe liječit će se kod kuće. U istom razdoblju oporavile su se tri nove osobe. Jedna je otpuštena s bolničkog liječenja u Zagrebu, a još dvije su otpuštene s kućnog liječenja. Trenutačno je 13 aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji. 

10:50 – U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije zabilježena su dva nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Obje zaražene osobe imaju prebivalište na području grada Slavonskog Broda. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 618, dok je broj aktivnih slučajeva 53 (6 manje nego prethodni dan).

Hospitalizirano je devet osoba (jedna osoba manje nego prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutačno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 676 osoba (11 osoba manje nego prethodni dan). U županijskoj karanteni više nema smještenih osoba budući da je jučer otpuštena jedna osoba kojoj je istekla obaveza izolacije.

Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane kao i organizatore javnih i privatnih okupljanja da se privremeno suzdrže od njihove organizacije te na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprečavanje zaraze bolešću COVID-19 ako ih ipak organiziraju ili na njima sudjeluju. Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa od ključne je važnosti jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

10:46 – U Zagrebačkoj županiji u zadnja 24 sata zabilježena su 24 nova slučaja zaraze koronavirusom, izliječeno je 14 osoba, a trenutačno je aktivno 211 slučajeva, izvijestio je u petak Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Dvije su novooboljele osobe u Zaprešiću, sedam u Velikoj Gorici, dvije u Dugom Selu, jedna u Vrbovcu, jedna osoba u općinama Brdovec i Kloštar Ivanić, dvije osobe u općinama Stupnik i Rugvica, tri osobe u općinama Križ i Brckovljani.

Od 24 novooboljele osobe, devet su kontakti prethodno oboljelih, četiri slučaja su povezana s boravkom u BiH, dvije sa svadbama, dok je za devet slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 56 osoba.

Na području Zagrebačke županije od početka pandemije evidentirano je 740 osoba kojima je potvrđena bolest prouzročena koronavirusom. Izliječeno je 514 osoba, a 15 ih je preminulo.

10:32 – U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije tri osobe oboljele su od COVID-19 infekcije; jedna s prebivalištem u Šibeniku te dvije osobe koje borave na području Grada Šibenika, a prebivalište im je drugdje. Oboljela je i jedna osoba s prebivalištem u Drnišu koja dulje vrijeme boravi u Splitu, gdje je i bila izložena zarazi. Trenutačno je 15 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Tri osobe liječe se na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovan je 141 uzorak za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno su 94 osobe.

10:31 – Na području Bjelovarsko-bilogorske županije tri su novozaražene osobe koronavirusom, a riječ je o dvije osobe s područja grada Bjelovara i jednoj s područja grada Daruvara. Ukupno je tako sada aktivno 25 slučajeva zaraze koronavirusom na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

10:25 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, a izliječeno je osam osoba, izvijestio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite.

10:03 – U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata obrađeno je ukupno 236 uzoraka, od kojih je 11 bilo pozitivno na koronavirus. Četiri novopozitivne osobe imaju boravište na području Grada Osijeka, po dvije na području Grada Đakova i Općine Čepin, a po jedna na području gradova Belišće i Donji Miholjac te Općine Strizivojna.  Na liječenju u KBC-u Osijek nalazi se 17 pacijenata oboljelih od COVID-19, a i dalje su četiri na respiratoru.

Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 39 kontakata pa je pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije ukupno 474 osobe.  Policija je samoinicijativno obavila provjeru 27 osoba, no nitko nije kršio tu mjeru, zatečeni su na prijavljenoj adresi.

9:54 – Na području Zadarske županije šest je novooboljelih osoba od koronavirusa. I danas među novooboljelima imamo jednu ukrajinsku državljanku koja će izolaciju provesti na području Zadarske županije. Ostali novozaraženi, tri ženske i dvije muške osobe s područja su Grada Zadra (2), Galovca (1), Pakoštana (1) i Poličnika (1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 157 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 298 stanovnika, a istekao je za njih 7370.

U Općoj bolnici Zadar na svim odjelima za COVID hospitalizirano je 17 bolesnika oboljelih od COVID-a 19, od kojih je jedan na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

9:40 – Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 473 obrađena testa, danas je 39 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 19, Dugog Rata 2, Hvara 1, Kaštela 3, Podbablja 1, Makarske 3, Podstrane 2, Sinja 2, Solina 3, Trilja  1 i Trogira 2 osobe. Od 39 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 15 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1054 osobe nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 45 pozitivnih osoba u KBC-u Split, dok se četiri osobe nalaze na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split, preminula je jedna muška osoba stara 70 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

9:26 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata osam je novih pozitivnih osoba na COVID-19 (7 osoba iz Vinkovaca i 1 iz Bošnjaka). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 763,  od kojih je  687 osoba  izliječeno, a ukupno je 16 preminulih osoba. Trenutačno je u županiji sedam osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirane su 122 osobe te je ukupno testiranih do sada na području županije 10.963. U samoizolaciji na području županije je 256 osoba.  Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 4 radnika iz sustava zdravstva (1 medicinska sestra/tehničar i 3 druga zdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 15  radnika (1 liječnik, 9 medicinskih sestara/tehničara, 4 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik). Iz sustava obrazovanja ukupno su oboljela 2 nastavnika i 6 učenika. U samoizolaciji se nalazi 11 nastavnika i 126 učenika.

9:20 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 230 uzoraka briseva (128 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je jedan pozitivan, a epidemiološka obrada je u tijeku. Izliječene su četiri osobe.
Trenutačno je šest aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 74 osoba.  

9:06 – U Primorsko-goranskoj županiji danas je 45 novozaraženih, od kojih je 31 osoba iz Doma za starije u Delnicama. Ukupno (jučer i danas) iz tog doma je 59 zaraženih osoba. Pet osoba iz doma je trenutačno hospitalizirano u KBC-u. Ostalih 14 zaraženih osoba kontakti su ranije zaraženih. Dvije su osobe umrle, a četiri ih je ozdravilo. 

9:03 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 99 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 88 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 755 osoba, a ukupno je testirano 8612 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 75 uzoraka, od kojih je šest pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

8:52 – U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19, objavio je županijski Stožer civilne zaštite.

8:05 – Novo žarište koronavirusa jest Dom za starije u Delnicama. Ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović izjavio je u četvrtak da je petero korisnika Doma za starije osobe u Delnicama s izraženijim simptomima koronavirusa preventivno smješteno u riječku bolnicu, a da ih je većina zaraženih bez simptoma ili s blažim simptomima.

Mićović je naglasio da je to do sada najveći dnevni broj zaraženih u Primorsko-goranskoj županiji, a procjenjuje se da se zaraza proširila nakon što je zaražena jedna od njegovateljica u domu.

8:00 – Važno je i cijepiti se protiv gripe jer se tako smanjuje opterećenje za zdravstveni sustav i lakše se može dijagnosticirati koronavirus, poručio je u četvrtak ugledni znanstvenik Ivan Đikić sa znanstvenog skupa "COVID-19: Poruke" u Rijeci.

Đikić je na riječkom Sveučilištu, gdje se održava prvi u nizu interdisciplinarnih znanstvenih skupova na kojem znanstvenici iz RH i inozemstva govore o različitim aspektima ove zarazne bolesti, ocijenio da je važno iznositi znanstvene i točne podatke o tome što se događa s COVID-19 i to prenositi javnosti.

"Važno je znanje, ne samo da bismo stvorili cjepiva nego i alternativu cjepivima u vidu novih lijekova koji djeluju protiv virusa i protiv simptoma bolesti", rekao je. 

Za rast broja zaraženih u Hrvatskoj naveo je da je posljedica ponašanja prije mjesec dana, ističući važnost testiranja na vrijeme.

"Vjerujem da će ti podati pomalo padati, ali se porast može ponovno dogoditi jer je virus jako proširen u cijeloj Hrvatskoj. Za to se danas moramo pripremati, slati poruke javnosti o odgovornosti, nošenju maski i držanju razmaka među ljudima", rekao je Đikić.

Ključne riječi

Komentara 6

AA
aabbcc
13:52 25.09.2020.

zaražen 61, Od korone starci brzo ozdrave ako im ne presudi neka druga bolest u domu.

ZA
Zagy154
11:00 25.09.2020.

Primorska,jel to neka nova županija?

Avatar Briselska junačina
Briselska junačina
12:45 25.09.2020.

Ajde dobro, može se dogoditi da uđe virus u dom za starije, ali ako se zarazi 60 ljudi onda je odgovornost instaliranogh hadezeovskog uhljeba na mjestu ravnatelja jer je očito da nikakvih mjera nije bilo. Ili je opet kriv virus? Da nije Škoro?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije