Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Program "Neprekinute veze" u Kaznionici u Lepoglavi

U Hrvatskoj 12.500 djece odrasta bez roditelja koji odslužuju zatvorsku kaznu

Program "Neprekinute veze" u Kaznionici u Lepoglavi
Foto: Ivica Beti
30.11.2019.
u 09:48

UNICEF je u suradnji s Ministarstvom i udrugom RODA osigurao opremu za videopozive u 13 kaznionica i zatvora te omogućio preuređenje prostora za posjete u njih sedam.

U Kaznionici u Lepoglavi predstavljen je program "Neprekinute veze", namijenjen pružanju podrške djeci i mladima čiji su roditelji na odsluženju zatvorske kazne, a provode ga Ministarstvo pravosuđa i UNICEF uz podršku udruge RODA – Roditelji u akciji. U Hrvatskoj oko 12.500 djece godišnje odrasta bez jednog ili oba roditelja jer su u oni zatvoru.

Djeca se u takvoj situaciji mogu osjećati napušteno i uplašeno, a kod neke djece to može uzrokovati emotivnu traumu, koja se može i pojačati kada nisu u mogućnosti razgovarati sa svojim roditeljima i održavati emotivan odnos s njima.

- Očuvanje obiteljske povezanosti i kvalitetnih obiteljskih odnosa tijekom izvršavanja kazne značajno doprinosi ublažavanju negativnih učinaka lišavanja slobode te se video-posjetom zatvorenicima-roditeljima omogućio kvalitetan kontakt s njihovom djecom i smanjile štetne posljedice odvojenosti. Kako bi zatvorenik mogao što kvalitetnije ispunjavati roditeljsku ulogu bilo je važno uspostaviti razne mogućnosti komunikacije i urediti okruženje u kojima će se ona odvijati, što smo, zahvaljujući suradnji s UNICEF-om osigurali - rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

UNICEF je u suradnji s Ministarstvom i udrugom RODA osigurao opremu za videopozive u 13 kaznionica i zatvora te omogućio preuređenje prostora za posjete u njih sedam. Financijska je vrijednost programa 649.000 kuna. Očekuje se da će u ovoj godini 800 djece koristiti mogućnost videposjeta. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije