Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U Varaždinskoj županiji prvi pacijenti s lokalnom transmisijom bolesti

Koronavirus
Foto: PIXSELL
1/4
05.04.2020.
u 19:53

Građani se u većoj mjeri pridržavaju mjera, no postoje pojedinci koji ih krše. Stoga iz Stožera apeliraju na građane da budu odgovorni kako prema sebi tako i prema drugima.

Hrvatskoj je potvrđeno 56 novih slučajeva zaraze, što je ukupno 1182 oboljelih od Covid-19. Preminulo je 15 osoba. Na respiratoru je 39 osoba, oporavljenih je 125.

19:48 – U Varaždinskoj županiji u nedjelju je potvrđeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, a ravnatelj varaždinske bolnice upozorio je da su se prvi put na području te županije pojavili pacijenti s lokalnom transmisijom bolesti te poručio da se treba pridržavati svih mjera prevencije iz dana u dan.

Nakon pet dana bez ijednog oboljelog u Varaždinskoj županiji, u nedjelju prijepodne prvo su potvrđena četiri nova slučaja obolijevanja od koronavirusa, a u međuvremenu je stigla potvrda za još dvije osobe, pa ukupan broj oboljelih sada 30, izvijestio je načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Robert Vugrin.

„Kod jedne novooboljele osobe radi se o policijskom službeniku srednjih godina, čija je zaraza povezana s njegovim radom u Zagrebu, a u tom kolektivu već smo imali nekoliko potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom”, rekao je Vugrin i dodao da su kontakti oboljelog još uvijek u epidemiološkoj obradi. On je prije osam dana razvio simptome, imao je znatno povišenu temperaturu. Nije bio pod mjerom samoizolacije, ali se sam izolirao. Kod ostale četiri osobe riječ je o članovima iste obitelji, dvije osobe srednje dobi i dvije mlađe osobe, objasnio je Vugrin te napomenuo da ni jedna od novooboljelih osoba nije u trenutku pojave bolesti bila pod mjerom samoizolacije.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić naglasio je da su se prvi put na području Varaždinske županije pojavili pacijenti s lokalnom transmisijom bolesti, bez definiranog izvora zaraze.

„To je ono čega se bojimo više od mjesec dana, da će se pojaviti slučajevi kod kojih nemamo definirani trenutak u kojem je došlo do zaraze. Do sada smo uvijek testirali kontakte i oboljeli su bili direktni kontakti pozitivnih osoba, a sada prvi put imamo osobe kod kojih nema tih uzroka”, kazao je Kudelić. Prema njegovim riječima, to su osobe koje su već neko vrijeme kod kuće, nisu bile u samoizolaciji jer nije bilo potrebe i nisu bile u dokazanom kontaktu, ali su se negdje zarazile.

„To je još jedna poruka da se treba pridržavati svih mjera o kojima govorimo iz dana u dan”, naglasio je ravnatelj varaždinske bolnice.

Iako su, prema Kudelićevim riječima, svi pacijenti koji su na liječenju u varaždinskoj bolnici, njih 24, u dobrom stanju, činjenica je da osobe dosta dugo ostaju pozitivne.

„Upravo iz tog razloga pripremili smo Studentski dom koji ima kapacitet za više od 200 takvih pacijenata i tamo planiramo u slučaju širenja zaraze smještati pacijente s blažom kliničkom slikom”, rekao je ravnatelj Kudelić.

VIDEO Na drive-in testiranje na koronavirus možete doći automobilom, taksijem, pa čak i pješke

19:00 – U Hrvatskoj je po podacima Nacionalnog stožera ukupno učinjeno 10.847 testiranja, od čega 1014 u zadnja 24 sata. Od testiranih uzoraka 10,9 posto su pozitivni.

Prema podacima županijskih stožera u Splitsko-dalmatinskoj županiji je devet novozaraženih.

Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija evidentirala su po četiri nova slučaja.

15.45 - Na području Koprivničko-križevačke županije već drugi dan nema novooboljelih od koronavirusa.  Svih 16 uzoraka sa sumnjom na COVID-19 infekciju koji su iz koprivničke bolnice upućeni na testiranje su negativni. Na području županije ukupno je 16 pozitivnih osoba na koronavirus, od čega je pet osoba na bolničkom liječenju, dvije su osobe otpuštene iz bolnice u kućnu samoizolaciju, a devet je osoba s blagim simptomima od početka dijagnoze na kućnom liječenju u samoizolaciji.

14:35 - U zadnjih 24 sata nema novooboljelih pacijenata od COVID-19 na području Sisačko-moslavačke županije. Uzeti uzorci za laboratorijsku dijagnostiku na SARS CoV2 virus kod 19 pacijenata su negativni, a pet je još u izradi. Pod zdravstveni nadzor tipa samoizolacije u kući stavljeno je do sada pet liječnika, 15 medicinskih sestara, 1 fizioterapeut i 2 ing. med. radiologije.

U izolacijskoj jedinici Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak nalaze se trenutačno četiri pacijenta, a ostali su na kućnom liječenju.

14:10 - Stožer je objavio da je Hrvatskoj potvrđeno 56 novih slučajeva zaraze, što je ukupno 1182 oboljelih od Covid-19. Više pročitajte OVDJE.

13:26 - Na području Splitsko-dalmatinske županije devet je novozaraženih koronavirusom i to pet u Splitu, te po jedan u Hrvacama, Muću, Solinu i na Šolti, pa je sad ukupno 177 zaraženih, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

13:00 - Imamo šest novooboljelih pacijenata od koronavirusa u Šibensko-kninskoj županiji. Troje novooboljelih je iz Šibenika, dvoje iz Murtera i jedna osoba iz Knina. Time se brojka povećala na 38 oboljelih od COVID-19. Riječ je o osobama koje su bile u direktnom kontaktu s osobama oboljelim od koronavirusa. Na Odjelu infektologije hospitalizirano je 12 pacijenata pozitivni na virus SARS-CoV-2, a troje pacijenta i dalje se nalaze na respiratoru u KBC Split - istakli su iz stožera šibensko kninske županije. 

Među šest osoba za koje je danas došao pozitivan nalaz na SARS-CoV19 dvije osobe su zdravstveni djelatnici. Riječ je o zdravstvenim djelatnicima iz OB „Hrvatski ponos“ Knin i Specijalne bolnica za ortopediju Biograd na Moru koji su bili u neposrednom kontaktu sa zaraženim osobama. Epidemiološki izvidi su u tijeku - ostali su iz stožera šibensko kninske županije

12:41 - "Danas, iako je Cvjetnica, nažalost i mi i vi moramo raditi, to je znak da smo u vremenu ugroze još uvijek. Zadnji podaci su da imamo 62 poziivna na koronavirus. Imamo i prvu preminulu osobu od koronavirusa,"izjavio je župan Nikola Dobroslavić, javlja Dubrovački dnevnik.

12:38 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji drugi dan zaredom nema novozaraženih koronavirusom, priopćio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije. U toj je županiji šest osoba oboljelo, a dvije se vode statistički jer imaju prebivalište na području županije, a testirani su i liječe se na zagrebačkom području.

 Nijedan zdravstveni djelatnik nije zaražen koronavirusom, napominju u županijskom Stožeru.

12.35 - Ni jedna od novooboljelih osoba nije u trenutku pojave simptoma bila pod mjerom samoizolacije, što samo dodatno naglašava potrebu nužnog pridržavanja svih preporučenih higijenskih mjera i mjera socijalnog distanciranja. Ukoliko u startu sami ne reduciramo broj bliskih kontakata na najmanji mogući i ne budemo pozorni na to, epidemiolozima će se uvelike otežati mogućnost kvalitetnog mapiranja kontakata zaraženih i provedba svih potrebnih epidemioloških mjera. Gledajući područja u neposrednom susjedstvu, Varaždinska županija se još uvijek uspješno bori sa širenjem virusa, no i dalje ovisimo o odgovornom ponašanju svakog građanina - rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

12.33 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji potvrđena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Ukupan broj oboljelih je 28, s time da ih je šest ozdravilo. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze se 22 osobe i trenutno su općeg dobrog stanja.

Kod jedne novooboljele osobe se radi o osobi srednjih godina koja je razvila simptome visoke temperature, a kod ostalih triju osoba se radi o članovima jedne obitelji koji su u početku imali vrlo blago povišenu temperaturu, a kroz nekoliko dana razvili su simptome obolijevanja respiratornog sustava. Radi se o jednoj osobi srednjih godina i dvije mlađe osobe Dodatno je primijećen i simptom gubitka osjeta mirisa. U tijeku je mapiranje kontakata od strane epidemiologa, a svi su smješteni u Općoj bolnici Varaždin.

Do sada su u Varaždinskoj županiji testirane 472 osobe, a pod mjerom samoizolacije se nalazi 1961 osoba. 

11:49 - U Osijeku je noćas preminula jedna žena (82 godine) koja je bila onkološki bolesnik. Nije bila na respiratoru

11: 45 - U Zagrebačkoj županiji tijekom protekla 24 sata četvoro je novooboljelih pa je evidentirano ukupno 90 osoba zaraženih koronavirusom, izvijestio je u nedjelju županijski Zavod za javno zdravstvo.

Do sada je izliječeno osam osoba, a jedna je preminula, navode u priopćenju. Od ukupno 90 evidentiranih zaraženih osoba, najviše ih je na području Velike Gorice, 28, gdje je zabilježen i jedan smrtni slučaj.

Po broju oboljelih slijede Zaprešić (19), Sveta Nedelja i Samobor (15+3), Dugo Selo (14), Ivanić-Grad (6), Sv. Ivan Zelina (3), dok je u Jastrebarskom i Vrbovcu evidentiran po jedan oboljeli.

11:13 - Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 47-godišnjak u ime uslužnog trgovačkog obrta s područja Hrvatske Kostajnice, temeljem Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, koja je donesena zbog smanjenja daljnjeg širenja bolesti COVID-19, izdao propusnicu 20-godišnjaku s razlogom obavljanja dostave s rokom do ukidanja Odluke, iako je znao da 20-godišnjak nije njegov zaposlenik. Obojica će biti kazneno prijavljena Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku. zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela krivotvorenje isprave.

Podsjetimo, u petak i subotu sisačka je policija prijavila trojicu muškaraca zbog krivotvorenja propusnice. 

10:59 - Stožer Osječko-baranjske županije objavio je nove informacije o broju zaraženih. "Napravili smo 130 testova, a tri su pozitvna, dva iz Osijeka dva iz Višnjevca, ukupno su koronavirusom zaražene 92 osobe. Dva su kontakti u samoizolaciji, jedan je novi slučaj. 15 novih osoba je u samoizolaciji, a koji su bili kontakti jednog oboljelog. Situacija je pod kontrolom", kazali su iz Stožera. Hospitalizirano je 27 osoba u osječkoj bolnici.

"Primijetili smo okupljanje građana ispred trgovina ili u dvorištima, to nećemo dopustiti", kazali su iz policije.

"Dozvoljeno je prošetati, ali nije nužno igrati nogomet i slično. Osigurat ćemo još 15 inspektora kako bi mogli kontrolirati situaciju", dodali su. "Nalazimo se u zahtjevnoj i kriznoj situaciji, svi su u funkciji kriznog upravljanja", kazali su. Izdano je ukupno 2400 propusnica.

"Treba smanjiti socijalne kontakte i jedino tako možemo što prije izaći iz ove situacije", dodali su.

10:58 - Još su četiri osobe u Krapinsko-zagorsko županiji pozitivne na koronavirus i sada ih je ukupno 80. Dvije su osobe oboljele na području općine Jesenje, a po jedna u Pregradi i Bedekovčini, izvjestio je županijski stožer civilne zaštite.

10:42 - U Istarskoj županiji potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom kod osoba koji su od ranije u samoizolaciji, a riječ je o bliskim kontaktima već pozitivnih osoba sa sjeverozapada Istre, potvrdio je u nedjelju načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

"Od ukupno ispitanih 82 uzorka brisa osoba koji su u petak poslani na analizu u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti, dva su uzorka pozitivna na koronavirus. Radi se o osobama iz samoizolacije u bliskom kontaktu s već pozitivnim osobama iz već obrađenih, epidemiološki poznatih događaja sa sjeverozapada Istre", naveli su iz županijskog Stožera.

Video: Hrvatski državljali vratili se iz inozemstva izvanrednim komercijalnim letovima

Tijekom jučerašnjeg dana na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula uzorkovanjem je uzeto trinaest uzoraka briseva koji su dostavljeni u laboratorije u Zagreb, čiji će rezultati biti poznati u ponedjeljak.  U Istri je inače do sada ukupno zaraženo 76 osoba

Policijska uprava istarska zahvalila je u priopćenju za javnost svima koji su tijekom subote poslušali upute Stožera civilne zaštite i ostali kod kuće.

"Policijski službenici obilazili su sva javna mjesta na kojima bi se građani mogli okupljati te su provjeravali poštuju li svi Odluku o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, a s tim aktivnostima će nastaviti i u nedjelju", navode iz istarske policije. Građane pozivaju da i ovu nedjelju provedu kod kuće te da izlaze samo ako je to nužno, a one koji će ipak boraviti na otvorenom prostoru, da vode računa o tome da se ne grupiraju i da održavaju socijalnu distancu.

10.39 - U Primorsko-goranskoj županiji tijekom posljednja 24 sata koronavirusom je zaražena jedna osoba, a dvije su ozdravile pa je u toj županiji sada ukupno 50 oboljelih dok je sedam ozdravilo, doznaje se u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Novooboljela osoba je bila u samoizolaciji, a njeno obolijevanje je povezano s nedavnim putovanjem skupine građana u Tursku. U Stožeru očekuju još ozdravljenja, a građane, kao i do sada, pozivaju da se drže propisanih mjera, kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze.

10:20 - Iz Virovitičko-podravske županije priopćili su da ni danas nemaju novozaraženih. "Izdržimo da bi živjeli. I četvrti dan zaredom, Virovitičko-podravska županija nema novo zaraženih osoba od koronavirusa. Svi nalazi poslani na analizu za korona virus, bili su negativni. Prema informaciji iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, i nadalje na našem području ima dvoje oboljelih od bolesti COVID 19. Njihovo supružnika je stabilno i nalaze se u kućnoj izolaciji. Poštujte epidemiološke i sigurnosne upute. #ostanidoma", poručili su na svojoj Facebook stranici

9.50 -  U Općoj bolnici u Zadru noćas je preminula prva osoba oboljela od koronavirusa. Riječ je o 88-godišnjem pacijentu, kroničnom bolesniku, koji je bio na respiratoru i koji je bio kontaktku sa prethodno oboljelim osobama iz biogradske bolnice. Od 30 uzoraka jučer poslanih na analizu, još su  3 osobe pozitivne na koronavirus u Zadarskoj županiji. Pozitivni pacijenti kontakti su sa prethodno oboljelim osobama iz Ortopedske bolnice Biograd na moru.

S obzirom na preminulu osobu, Zadarska županija sada ima 53 osobe pozitivne na koronavirus, od kojih su 3 na respiratoru - istakli su iz stožera Zadarske županije.

9.45 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji zabilježene su 3 nove pozitivne osobe na koronavirus. Prema podacima županijskog stožera radi se o dvije odrasle osobe iz Vinkovaca i jedno dijete iz Nuštra. Trenutno je Vukovarsko - srijemskoj županiji od koronavirusa oboljela ukupno 21 osoba. S jučerašnjim danom testirano je 244 osoba, a za 15 osoba se još čekaju nalazi. U samoizolaciji na području županije nalazi se 616 osoba. Opća županijska bolnica Vinkovci ima 7 hospitaliziranih osoba pozitivnih na COVID-19, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji radi blažih simptoma bolesti.  I dalje imamo na COVID-19 pozitivna 2 liječnika, 1 zdravstvenog i 1 nezdravstvenog djelatnika. 18 liječnika, 34 medicinske sestre i 3 nezdravstvena djelatnika su u samoizolaciji. 

7:15 - Danas pristiže katamaran iz Ancone u Zadar s još 37 Hrvata te šest autobus a iz Tirola s njih više od stotinu. Više pročitajte OVDJE.

7:00 -  Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić izjavila je u subotu da su zadnjih dana znanstvenici došli do novih spoznaja o Covidu-19, a u časopisu "Science" objavljeno je da je socijalna distanca presudna za sprječavanje širenja zaraze.

Video: Pogledajte što predviđaju naši znanstvenici: Koliko bi mogla trajati pandemija?

Markotić je u Dnevniku HRT-a izvijestila da je u Klinici 17 bolesnika na respiratoru, te još jedan bolesnik koji nije zaražen koronavirusom. Većina bolesnika je starije životne dobi, ali četiri do pet su srednje ili mlađe dobi, pa treba biti jasno da ne obolijevaju samo stariji.

Markotić je izvijestila kako je prije nekoliko dana ugledni znanstveni časopis "Science" objavio da je za sprječavanje širenja epidemije koronavirusa presudna socijalna distanca, a za sve ostale elemente koji mogu pomoći, kao što su lijekovi, cjepiva i sl, treba vremena.

Ponovila je da su simptomi kod teško oboljelih pacijenata visoka temperatura i otežano disanje. "Zamislite kao da vam netko sjedi na prsima, da vas guši, i tako 24 sata. U teškim oblicima to je iznimno opasna bolest, zato moramo biti pažljivi kako ne bismo sebe i druge doveli u takvu situaciju".

Bez obzira na lijepo vrijeme i na, za sada, kontrolirano linearno širenje zaraze, Markotić je poručila da su ključna još dva do tri tjedna kako bi se vidjelo jesmo li uspjeli evidentirati sve oboljele i njihove kontakte i drže li se svi utvrđenih mjera.

Ključne riječi

Komentara 9

NC
no_comment9
14:08 05.04.2020.

Mi smo već dugo razboljevali našu planetu i sada je planeta razbolela nas. Zatrovali smo vodu, zemlju, vazduh. Jedemo, pijemo i dišemo otrov i moglo bi se reći da je ovo žuti karton koji nam je planeta dala, jer je bilo nepodnošljivo šta smo radili i koliko smo bili bahati i uništavali planetu. Sad simbolično peremo ruke. Svi na planeti peremo ruke, ali bojim se da ih dugo nećemo oprati, šta smo sve uradili ovoj lepoj i, našom krivicom, nesrećnoj Zemlji !

DU
Deleted user
12:35 05.04.2020.

Sućut obiteljima.Jučer je umro moj subojovnik iz DR.Nije imao koronavirus 57 godina.

ZE
Zambija export-import
12:04 05.04.2020.

Što znači biti onkološki bolesnik, kakva je to kategorija? Pa nije isto ima li netko metastaze po cijelom tijelu i samo se čeka da premine, ili netko tko je prije 20 godina operirao neku malignu izraslinu na palcu i od onda nema nikakvih smetnji, tu i tamo obavlja neke kontrole na onkologiji, dakle administrativno je onkološki bolesnik. 50% muškaraca u dobi od 70-80 godina zadovoljava kriterije smještanja u kategoriju onkoloških bolesnika jer imaju maligne stanice u prostati, od toga ogromna većina nema nikakve smetnje i najveći broj ni neće, u prosjeku žive jednako dugo kao i oni koji ih nemaju. Napišete da je netko onkološki bolesnik i onda se iz toga izvlače zaključci da samo što nije umro i da nije umro "od korone", nego "s koronom":

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije