Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Božinović: Ima naznaka da će turisti nastaviti dolaziti. Mjere se mogu promijeniti

Sisak: Davor Božinović družio se s građanima na tržnici
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
16.08.2020.
u 21:31

Zaraženo dvoje djelatnika i jedan pacijent šibenske bolnice, dio osoblja u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježen 151 novi slučaj zaraze, preminula je jedna osoba, a broj trenutno zaraženih je 1185, izvijestio je u Nacionalni stožer civilne zaštite.

21:30 - Ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović izjavio je da nije zabrinut zbog nastavka turističke sezone s obzirom na poteze susjednih zemalja te tvrdi da brojke pokazuju naznaku da će turisti nastaviti dolaziti.

"Nisam zabrinut zbog nastavka sezone, u ovom trenutku je 760.000 turista u Hrvatskoj i danas je nekoliko desetaka tisuća iz zemalja EU ušlo u Hrvatsku", komentirao je Božinović u Dnevniku Nove TV potez Italije i Austrije koje su uvrstile Hrvatsku na crvenu listu visokorizičnih zemalja.

Istaknuo je kako bi bilo bolje da nema takvih odluka te dodao da će Hrvatska nastaviti činiti sve kako bi bili efikasni i kad je u pitanju posezona.

"Mi ćemo činiti sve kako bi se pripremili i za nastavak turističke sezone, i za jesen i početak školske godine", naglasio je Božinović.

Kaže i da svaka država donosi odluke koje smatra da treba. Od početka turističke sezone, dodaje, postoji stanovita oprečnost interesa - s jedne strane, da ljudi ne putuju van države i troše novce, a s druge strane, države poput Hrvatske da prihvate što veći broj turista.

"Dosad se taj balans uspijevao održavati i mislim da će se održavati i ubuduće", istaknuo je, dodavši kako brojke pokazuju kako ima naznaka da će turisti nastaviti dolaziti, a mjere se mogu promijeniti "jer nisu zapisane u kamenu".

Na upit kako će Hrvatska odgovoriti Austrijancima koji nas stavljaju na popis rizičnih zemalja Božinović je poručio da "Hrvatska ne razmišlja na taj način".

"Mi smo fokusirani, prije svega, na ono što je naš interes tako da sve svoje potencijale i kapacitete koristimo kako bi se situacija u Hrvatskoj nastavila odvijati u povoljnom ritmu", naglasio je.

Vezano za Sloveniju iz koje postoje najave da će također staviti Hrvatsku na tzv. crvenu listu, rekao je da su u stalnom kontaktu sa Slovenijom i da će se sutra vidjeti što će biti.

"Mislim da je svima, pa i tim državama, jasno da su najbolji ambasadori njihovi turisti koji se vraćaju iz Hrvatske", komentirao je.

Božinović ne smatra da ostale zemlje miniraju Hrvatsku zbog turističke sezone.

"U svakom slučaju", dodao je, "imamo turističku sezonu koju nema puno zemalja". Sezona se sada, nakon 15. kolovoza, kao i u najboljim godinama smanjuje oko 30 posto jer u nekim državama škola počinje ranije nego u Hrvatskoj, rekao je.

Ne smatra niti da su došle prekasno restriktivne mjere za noćne klubove kojima je rad trenutno ograničen do ponoći "jer se odluke donose tek kada se utvrde činjenice, a ne dok se nešto pretpostavlja".

"U trenutku kad se potvrdilo iz više izvora da su to žarišta se krenulo s restriktivnim mjerama", naglasio je.

Video - Što se zna, a što se krivo pretpostavljalo o koronavirusu?

 

19:35 - Još će nekoliko dana biti povećanih brojeva zaraženih, to je uvijek tako kad se pojave žarišta, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Opširnije OVDJE.

18:00 Dvoje djelatnika šibenske bolnice i jedan pacijent zaraženi su koronavirusom, a epidemiološki izvidi za kontakte oboljelih su u tijeku, potvrdila je u nedjelju popodne ravnateljica šibenske Opće bolnice Sanja Jakelić.

"Epidemiološke kontrole su još u tijeku. Prije dva dana smo imali jednu djelatnicu pozitivnu na koronavirus, jučer je stigao nalaz da je pozitivna još jedna naša djelatnica", rekla je dr. Jakelić i dodala da je na temelju njihovih obrađenih kontakata, i privatnih i poslovnih, dio zdravstvenih djelatnika stavljen u samoizolaciju.

S današnjim danom, izvijestila je, 19 djelatnika bolnice je u samoizolaciji zbog svojih bolničkih ili vanbolničnih kontakata.

"Imali smo i jednog pacijenta pozitivnog na Covid-19, koji je zbog nečeg drugog stigao u bolnicu te je naknadno utvrđeno da ima koronavirus. U tijeku je i nadzor nad djelatnicima i pacijentima koji su s njim bili u kontaktu, ali za sada su svi negativni", kazala je ravnateljica Jakelić.

14:00 -  U Hrvatskoj je danas zabilježen 151 novi slučaj zaraze.

13:38 - U protekla 24 sata evidentirana je jedna novozaražena osoba s područja Krapinsko - zagorske županije, iz Pregrade. U istom razdoblju zaprimljena su 54 negativna nalaza, a za 40 uzoraka još se čekaju rezultati. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja županije je jedanaest.

13:20 -  Na području Zadarske županije 8 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novozaraženih osoba riječ je o obiteljskim kontaktima te kontaktima sa ranije zaraženim osobama. Oboljeli su mlađe osobe te osobe srednje životne dobi sa područja Grada Zadra (2), Grada Paga (2) te općina Stankovci (3) i Privlaka (1). U samoizolaciji je 8 osoba, nadzor je istekao za 4924 osobe, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 163 uzorka. U Općoj bolnici Zadar  ukupno je hospitalizirano  8 bolesnika oboljelih od COVID-19,  6 bolesnika je na COVID  1 odjelu, te 2 bolesnika u COVID JIL-u, od kojih je 1 na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije. U samoizolaciji je 307 osoba.

12:33 - Na području Karlovačke županije četiri su nove osobe s pozitivnim nalazom na koronavirus. Radi se o jednoj mlađoj ženskoj osobi i jednom starijem muškarcu s područja grada Karlovca, oboje za sada negativne epidemiološke anamneze. Jedna ženska osoba srednje dobi s područja općine Vojnić, bez simptoma bolesti, testirana radi povratka na posao nakon godišnjeg odmora, za sada je negativne epidemiološke anamneze.

Pozitivan nalaz javljen je i za dijete staro godinu dana s područja grada Karlovca. Dijete je bez simptoma bolesti, testirano prije odlaska na operativni zahvat u inozemstvo. Epidemiološka anamneza za sada negativna. Svi kontakti pozitivnih osoba stavljeni su u samoizolaciju

Od jučer prijavljena 4 slučaja koja su bila u obradi svi su se razboljeli po povratku s ljetovanja u Dalmaciji (1 Makarska, 2 Vodice, 1 otok Hvar, Split).

Ukupno su do sada na području Karlovačke županije oboljele 124 osobe. U samoizolaciji se nalazi 121 osoba.

12:20 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna osoba je ozdravila pa je trenutno ukupno 26 aktivnih slučajeva, izvijestio je u nedjelju županijski stožer civilne zaštite.

12:14 -  Pet novih slučajeva zaraze Covidom-19 potvrđeno je u posljednja 24 sata na području Zagrebačke županije, izvijestio je županijski Zavoda za javno zdravstvo. Od jučer su tri osobe izliječene pa je na području te županije trenutno aktivan 61 slučaj.

11:45 - U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentiranaja su dva (2) nova slučaja zaraze novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom  iznosi dvije stotine i dvanaest (212),  dok je broj aktivnih slučajeva četrdeset i pet (45). Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je stotinu pedeset i pet (155).

11:40 - U Međimurskoj županiji nema novoboljelih od koronavirusa. Nalazi svih jučer uzetih uzoraka u ZZJZ-u Međimurske županije su negativni. Dosad je obavljeno ukupno 2512 testiranja.

11:32 -  U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Jučer je testirano 9 osoba i svi nalazi su negativni. Trenutno je na području naše županije 5 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U samoizolaciji su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 62 osobe.

11:19 - U protekla 24 sata u Šibensko-kninskoj županiji 19 je osoba oboljelo od zarazne bolesti COVID-19 i jedna osoba iz Požeško-slavonske županije koja je boravila u Vodicama. Od ukupno 19 oboljelih iz Šibenika ih je 10, iz Knina 3, iz Vodica 2, iz Bilica 2 i po jedna osoba iz Kistanja i Drniša. S današnjim danom u našoj županiji 85 je aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice od bolesti COVID-19 liječe se tri osobe. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 355 osoba, od kojih su 353 kontakti oboljelih, a dvije osobe su ušle u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja te im je određena mjera 14-dnevne karantene.

11:09 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 342 obrađena testa danas je 28 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju.

Iz Splita 11 osoba, iz Dugog Rata 1 osoba, iz Zmijavaca 2 osobe, iz Imotskog 1 osoba, iz Runovića 6 osoba, iz Podbablja 1 osoba, iz Kaštela 1 osoba, iz Marine 1 osoba, iz Podstrane 1 osoba, iz Makarske 1 osoba, iz Podgore 1 osoba i iz Hvara 1 osoba.

Uz 28 novooboljelih osobu pozitivnih na Covid infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na Covid infekciju je i 1 osoba iz grada Zagreba testirana u Splitu.

Od 28 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 12 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 773 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 13 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split, dok se jedna osoba nalazi na respiratoru.

10:16 - Na području Virovitičko-podravske županije dvije su novo zaražene osobe virusom SARS-CoV-2, imaju blage simptome bolesti, uz njih je i 11 osoba u samoizolaciji

10:00 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema zabilježenih novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testirano je 114 uzoraka i svi su negativni. Ukupan broj do sada zaraženih je 81. Aktivnih je 15 slučajeva, s time da su dvije osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a trinaestero ih je izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa. Pod mjerom samoizolacije i aktivnim zdravstvenim nadzorom nalazi se 60 osoba.

9:58 - Županijski Stožer civilne zaštite jutros je izvijestio da je tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 119 uzoraka briseva na COVID-19. Pozitivna je jedna osoba. Radi se o uvezenom slučaju. Naime, osoba je boravila u Bosni i Hercegovini. U međuvremenu su izliječene četiri osobe. Trenutno je na Poluotoku 17 aktivnih slučajevima. U samoizolaciji je 140 osoba  

9:48 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan pet je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o dvije osobe s područja grada Kutine, jedna koja je bila pod zdravstvenim nadzorom tipa samoizolacije u kući i drugoj osobi koja je asimptomni slučaj te je otkrivena prilikom smještanja u Dom umirovljenika. Ostale tri osobe su s područja grada Novske koje su zajedno boravile u Vodicama.

9:22 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 10 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (3 iz Vinkovaca, 3 iz Županje, 1 iz Otoka, 1 iz Cerne, 1 iz Bogdanovaca i 1 iz Privlake), a nema preminulih.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 555, od kojih je 389 osoba izliječeno, a ukupno je 7 preminulih osoba.

Trenutno je u županiji 28 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirana je 21 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 6774. U samoizolaciji na području županije je 199 osoba.  

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 13 zdravstvenih radnika (1 liječnik, 5 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 2 nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 15 radnika (1 liječnik, 10 medicinskih sestara/tehničara i 4 druga zdravstvena radnika).

9:12 - U zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije provedeno je testiranje 145 uzoraka od kojih su šest bili pozitivni na koronavirus. Svi novooboljeli su iz Osijeka, a njihova životna dob je 16, 18, 43, 44, 69 i 70 godina.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek povećan je broj hospitaliziranih pacijenata. Dan ranije bilo je 25, a sada je 27 od kojih su pet na respiratoru. Mjera samoizolacije određena je za 16 novih kontakata oboljelih, pa su trenutno u samoizolaciji ukupno 254 osobe. Policija u zadnja 24 sata nije dobila dojave građana o kršenju samoizolacije, a u 22 samoinicijativne provjere sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

9:04 - U protekla 24 sata u NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ provedeno je 438 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježeno je 36 novih slučajeva.

Posljedično tome, 63 osobe izrečena je mjera samoizolacije. Jedna je novooboljela osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, 10 osoba su kontakti COVID + osoba, a kod 18 je novooboljelih osoba moguće izlaganje u noćnim klubovima i kafićima tijekom korištenja godišnjeg odmora.

Kod četiri je osobe epidemiološka obrada u tijeku, a tri su osobe došle iz BiH, Crne Gore i s Kosova. Svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba negativni su na SARS-CoV-2.

Zaključno, trenutno je u Gradu Zagrebu 338 aktivnih slučajeva i 755 aktivnih samoizolacija.

9:00 - Primorsko-goranska županija ima tri novozaražene osobe, jedna je osoba došla iz BiH, a drugo dvoje naši su državljani, kontakti predhodno zaraženih osoba.

7:35 - Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u subotu na Trsatu da je Hrvatska u prvom poluvremenu pobijedila koronavirus, a što se tiče priprema za jesen rekao je da svi trebaju biti jako budni.

"Što se tiče prvog poluvremena jest, a što se tiče priprema za jesen, mislim da moramo biti jako budni", odgovorio je Plenković na pitanje je li Hrvatska pobijedila koronavirus.

7:33 - Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u petak kako je bilo za očekivati određeno povećanje broja oboljelih od koronavirusa s obzirom na velik broj turista, ali i dodao da trenutno nema straha da bi epidemiološka situacija mogla izmaknuti kontroli. Dodao je da je u pojedinim županijama značajno povećan broj oboljelih.

"Najvažnije je da nam je sve pod kontrolom, da znamo izvor zaraze, a mi sami - svojim oprezom i naporom - možemo doprinijeti smanjenju širenja zaraze", naglasio je Beroš te ponovio važnost nošenja maske, držanja socijalne distance i higijene.

Na pitanje je li se Hrvatska prerano ili previše otvorila, Beroš je odgovorio da nismo te da je Vlada te poteze povukla svjesno.

"Omogućili smo život, turizam. Bez turizma sve bi bilo daleko lošije, i ciljano smo prihvatili ovaj rizik, još uvijek smo mišljenja da je on kontrolabilan. Turistička sezona sad polako završava, i moramo se okrenuti jeseni, početku školske godine i promišljanju o onome što je potrebno", kazao je Beroš.

Ključne riječi

Komentara 53

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
10:22 16.08.2020.

Nikakvi strani turisti nam nisu podigli broj zaraženih, već mi sami. Pogledajte samo fotografije s proslave u Sinju. Rijetki su ti koji imaju maske u crkvi. A korona svugdje oko nas. I sad su turisti krivi? A mi sami se tako primitivno ponašamo, ignoriramo opasnost i zarazu prenosimo na naše obitelji. I redovnicve s fotografija u Sinju i Rijeci ne nose maske. A masovnu zarazu u Međugorju i Đakovu upravo su donjele redovnice u svoje samostane. Sada treba čekati za nekoliko dana povećanje zaraženih i nove rekorde. Beroš se potpuno izgubio a Plenković umjesto da stisne svoje odgovorne ljude govori o pobjedama. Da, bili smo na dobrom putu sve dok nismo rekli da za neke ograničenja ne vrijede. I koncipirali tako da usred Sabora gospođa se izruguje predsjedniku Sabora i pokazuje svoje romsko-indijske marame. I tako treba kada nisu u stanju donijeti pravni okvir i zauzdati bezobraznike koji su među nama i rade što hoće. Pa makar zarazili svoje vlastite ukućane. Ta moć da im država ne može ništa jer su vođe izabrali gluplje od sebe da im pomažu vodi nas u katastrofu.

DU
Deleted user
13:03 16.08.2020.

Vikendom je virus nešto slabiji. Sva živa bića odmaraju nedjeljom tako i korona.

NL
ne_lupetkajte
13:47 16.08.2020.

Opet lazu, ja sam cuo 52-jicu kako kisu i samo 4-oricu kako prde. Ovi prdezi nisu bolesni a oni kihavci su koronirani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije