Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Protagora:

U hrvatskim se školama uči 
da su ateisti krivi za Auschwitz

Auschwitz
Foto: DPA/PIXSELL
23.10.2014.
u 07:10

Zaposlenici Ministarstva obrane požalili su se da su morali mimo svoje volje hodočastiti u Mariju Bistricu 5. listopada

U hrvatskim se školama uči da su ateisti krivi za Auschwitz, da je ateizam apsolutno neprihvatljiv i o metodama kako smanjiti broj ateista, piše u priopćenju koje je jučer Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta Protagora uputila medijima.

Upozoravaju da se u udžbeniku vjeronauka za 8. razred "S Kristom kroz život", koji izdaje Kršćanska sadašnjost, a koji je odobrilo Ministarstvo obrazovanja, u poglavlju "Ateizam i vjerska ravnodušnost" nalazi tekst koji "predstavlja otvoreni pamflet protiv ateizma i ateista, u kojem se ateizam proglašava ideologijom koja je dovela do nacističkih zločina". Ističe se da taj tekst sadrži očite laži i nevjerojatan stupanj povijesnog revizionizma te kako se tekst može slobodno nazvati govorom mržnje koji je usmjeren protiv ateizma i ateista.

Udruga je poslala pismo ministru obrazovanja Vedranu Mornaru u kojem ga je upozorila na sporni udžbenik, ali i na manifestaciju "Dani kruha", koja je, kako ističu "jedan od oblika katoličke indoktrinacije koja dovodi do diskriminacije učenika nekatolika". Pročelnik u Ministarstvu obrazovanja Darko Toth jučer nam je kazao da za problem znaju, razgovaraju i konzultiraju se što mogu poduzeti. Kaže da će danas biti poznato što će učiniti. Protagora se pismom obratila i ministru obrane Anti Kotromanoviću, u kojem ga informiraju da im se zaposleni u tom ministarstvu žale kako su bili prisiljeni hodočastiti u Mariju Bistricu 5. listopada ove godine. 

>> U zagrebačkim srednjim školama 50 razreda za vjeronauk više nego lani 

>> Mornar: Vjerski simboli ne mogu u hodnik, mogu u kabinet za vjeronauk

Komentara 128

Avatar NikadRobom
NikadRobom
07:42 23.10.2014.

Kada cemo na referendum da se ovakvim udrugama ukine financiranje?

HR
HR4ever
09:38 23.10.2014.

Znaci na tlu bivse Jugoslavije,oko 700 katolickih svecenika i fratara je izvrsilo samoubojstvo...?????

CE
cenzura
09:37 23.10.2014.

Najpoznatiji ateisti u povjesti: Hitler, Stanjin, Mao, Pol Pot, Tito, Pavelić, Musolini. Pametnom dosta!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije