Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči Dana sjećanja

U hrvatskim gradovima svijeće za žrtve Vukovara

Varaždin
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/19
17.11.2015.
u 21:45

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara Varaždin i Varaždinska županija tradicionalno obilježavaju paljenjem svijeća u obliku vukovarskog vodotornja s imenom grada heroja ispred Gradske vijećnice

U znak sjećanja na herojsku obranu Vukovara, večeras su u mnogim hrvatskim gradovima zapaljene svijeće, a u Splitu je u organizaciji Gradske uprave zapaljeno oko tisuću svijeća, čime je odana počast svim žrtvama Vukovara.

Predsjednik splitskoga Gradskog vijeća Boris Ćurković istaknuo je kako vukovarske žrtve pokazuju da žrtve za Hrvatsku nisu poginule bez razloga, nego u borbi protiv zla.

Paljenje svijeća za vukovarske žrtve, po njegovim riječima, trenutak je sjećanja, ali i velikog ponosa svih građana Hrvatske.

Zamjenica splitskoga gradonačelnika Aida Batarelo istaknula je kako se 24 godine sjećamo tužnog dana i žrtava Vukovara, a svaki put kada u spomen na njih zapalimo svijeće, treba reći: “Nikada se više ne ponovilo.“

Umirovljeni bojnik Hrvatske vojske i koordinator udruga proisteklih iz borbenih postrojba te stradalničkih udruga i HVIDR-e Splitsko-dalmatinske županije Ivica Bubić istaknuo je kako je paljenje svijeća u Splitu za vukovarske žrtve poseban trenutak u kojem se, kako je rekao, sjete suboraca koji su dali sve za Hrvatsku. – Da nije bilo Vukovara, grada heroja, tko zna kako bi završio Domovinski rat te stoga izražavamo veliki pijetet prema svim poginulim i ranjenim Vukovarcima, ali ne smijemo zaboraviti ni stradanje nedužnih u Škabrnji – istaknuo je Bubić.

Splitski HDZ organizirao je također u Vukovarskoj ulici paljenje svijeća, pri čemu se na početku te ulice u blizini sjedišta Splitsko-dalmatinske županije od zapaljenih svijeća oblikovao višemetarski znak u obliku srca.  Tijekom paljenja svijeća u Vukovarskoj ulici skupina nazočnih pjevala je domoljubne pjesme: „Oj, hrvatska mati, nemoj tugovati,“  i “Kroacijo, iz duše te ljubim“.

Uzduž cijele Vukovarske ulice u Rijeci građani su večeras postavili upaljene lampione i svijeće. Postavljanje lampiona je organizirala riječka podružnica Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, a građani su  palili i postavljali svijeće samoinicijativno, na zidovima i pločniku uzduž ulice. Najviše lampiona postavljeno je uz mural s natpisom "Vukovar".  

 U Rijeci je 13. studenoga održana tradicionalna manifestacija Vukovar u Rijeci, devetu  godinu zaredom. Dvije povorke, od kojih je jedna krenula iz Prve sušačke hrvatske gimnazije na istočnoj strani grada, a druga, predvođena navijačkom skupinom Armada, iz Vukovarske ulice na zapadu, susrele su se na Mostu hrvatskih branitelja i ondje zapalile lampione i svijeće. Molitvu za poginule predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić. 

 U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, u osječkome Parku kralja Držislava položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika "Hrvatski domobran". Vijence su položila izaslanstva Osječko-baranjske županije, grada Osijeka, osječko-baranjske Policijske uprave i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Župan Vladimir Šišljagić izjavio je novinarima kako se tim činom prisjećamo tragedije i žrtava Vukovara, ali i Osijeka u Domovinskom ratu. Najavio je da će izaslanstvo županije odati počast žrtvama i sutra u Vukovaru, simbolu obrane i slobode, ali i mjestu posebnog pijeteta.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara Varaždin i Varaždinska županija tradicionalno obilježavaju paljenjem svijeća u obliku vukovarskog vodotornja s imenom grada heroja ispred Gradske vijećnice na Trgu kralja Tomislava. Gradonačelniku Goranu Habušu i županu Predragu Štromaru pridružili su se učenici varaždinskih osnovnih škola, članovi braniteljskih udruga i mnogi građani.

– Ovo je prilika da se sjetimo patnji Vukovaraca, ali i svega onoga što je Vukovar značio za stvaranje hrvatske države, da se prisjetimo branitelja iz Varaždina i Varaždinske županije koji su trajno povezali Vukovar i Varaždin. Ovo je trenutak da mlađim generacijama ispričamo priču koja se ne smije zaboraviti, priču koja se ne smije ponoviti, da svatko od nas da sve od sebe da se takve strahote na našim prostorima više ne događaju", rekao je gradonačelnik Habuš te pozvao da se, osim žrtvama u Domovinskom ratu, počast oda i žrtvama terorističkog napada u Parizu.

Sutra, na Dan sjećanja na žrtve Vukovara, članovi varaždinske podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata pozvali su sugrađane u kolonu sjećanja i paljenje svijeća duž Vukovarske ulice u 18 sati. Izaslanstvo Varaždinske županije s predsjednicom Županijske skupštine Dubravkom Biberdžić na čelu bit će u koloni koja će odati počast žrtvama u Vukovaru. 

>> U dvorištu vukovarske bolnice zapaljene svijeće 

>> Hebrang: Sanitet je u Domovinskom ratu odigrao ogromnu ulogu

Komentara 6

NE
Nemesis100
23:07 17.11.2015.

Ne zaboravi Vukovar! Na ovom clanku nema komentara, sto pokazuje ko su ti koji uglavom ostavljaju komentare na VL.

DU
Deleted user
01:53 18.11.2015.

Davno je bilo, ne ne bi spominjo imena ko' nas je to prod'o i koja je bila cijena nasih zivota sto Bog je uzeo il' nam dao, tri mjeseca pakla a onda je Vukovar pao, a i mi skupa sa s njim al' smo se predali hrabro mjesec dana nakon sto je umro Blago Zadro al' je ostala gorcina u grlu koje me zedja na pozive u pomoc da l' su okretali ledja ko' je Ovcaru prezivio ne pitaj sta je proso, u Stajicevu Nisu ja sam u Mitrovicu o'so 4 mjeseca logora, za svaki sekund oziljak pa izis'o u razmjeni kad je vec bio ozujak pa sta to znaci da sam imao srece sto sam ostao ziv, imali tu nesrece vece sto sam vidio i cuo ne to se ne da zaboravit nema doktora sto moze ove rane oporavit kao ni moju dragu sto bolest uzela mi jos prosle godine, dok moja Sara ima 3 ona me drzi na zivotu samo moja kcerka jeste i sjecanje na moje decke sa Trpinjske ceste Ref. Boli me sjecanje na dane slavne dane ponosne, al' borim se i ne dam se dok Dunav tiho protice i boli me istina sto nema onih koje volim ja pokriva ih zastava nek sanjaju u sjeni hrastova A moja mala Sara o tom ne zna nista ona zaspe sa osmjehom i sanja igralista kolace i bombone, a ne bombe i komblone ko njen stari, ne vidi proklete demone ne vidi krvave rovove i popaljene krovove rodnoga grada, ona ne zna nist' o ovome i bolje da ne zna, nek je sretno djete samo zna da tata guta neke roza tablete kad ga boli glava, al' ne postoji taj prozac ni xanax za ove kosmare uvucene u mozak sto mi ne daju uklonit barikade i klade Zakopavam mrtve u proslost, a oni ih vade sta mi to rade ljudi ko da nisam sav svoj tresem se i drhtim, ko da nisam sav svoj dok me kupa hladni znoj, nesto u meni kipi peku me nasi haski, kundak zivota tuce zaista boli vraski opet sam pos'o, polako jer vise ne znam kako borit se protiv toga nimalo nije lako i ko da nemam nista drugo osim te granate al' neka i to ce bit dovoljno, ako se vrate Ref. O dragi Boze, kao da nije u snu kada koljena od krvi, a ja stojim bas na dnu a oko mene poklani, streljani, pretuceni unakazeni, nevini i do smrti muceni odjednom i ja tonem u krvavom blatu al' mi Sara drzi ruku i vice, ne dam svog tatu i onda nestaje sva tama jer je andjeo nad nama pa nam salje oblak na kojem je Sarina mama moja draga zena, bljesti od suncevih snopova i smjeh moje kcerke, jaci od milijun topova mi zagrljeni sretni, zato placemo nas troje odjednom oko nas svi moji prijatelji stoje Svi jos uvijek lijepi, svi mladi ko na slici i svi mi u glas kazu da je dosao kraj bitci da zivim sad za zive, mrtvih samo da se sjecam pa se izljubim sa svima i to im obecam kazu zbogom i opet sve je isto ko i prije silni Dunav, na vodotornju se zastava vije ja se budim jer se Sara smije i rucice dvije mene grle oko vrata dokaz sreca u meni je

Avatar Oluja95
Oluja95
07:29 18.11.2015.

Sve zrtve koje su dali nasi Vukovarci i branitelji Vukovara i njihova volja da obrane nas narod, zasluzuju nase najdublje postovanje i zahvalu. Od srca vam hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije