Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKOPAN U KRIPTI KATEDRALE

U Gospiću na posljednji počinak ispraćen biskup Mile Bogović

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
22.12.2020.
u 17:32

Biskup Bogović, koji je od posljedica covida-19 umro u subotu u respiracijskom centru riječkoga KBC-a 82. godini, pokopan je u kripti ispod oltara katedrale

U utorak je u gospićkoj katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije na posljednji počinak ispraćen biskup u miru mons. Mile Bogović, misu zadušnicu predvodio je kardinal Josip Bozanić, a obred ukopa svojem prethodniku predvodio je biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić.

Biskup Bogović, koji je od posljedica covida-19 umro u subotu u respiracijskom centru riječkoga KBC-a 82. godini, pokopan je u kripti ispod oltara katedrale.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, kako je prenijela IKA, rekao je na sv. misi da je zahvaljujući iznimnom zauzimanju prvog biskupa Gospićko-senjske biskupije Mile Bogovića "nikla velebna Crkva hrvatskih mučenika na Udbini, iznad Krbavskog polja” te da on “ulazi u povijest kao biskup i rodoljub koji se nije štedio, koji nije posustajao i onda kada je nailazio na zatvorena vrata”.

Na svetoj misi i posljednjem ispraćaju dr. Mile Bogovića bilo je nekoliko biskupa i svećenika, najbliža rodbina te župan Darko Milinović i gradonačelnik Karlo Starčević, a ostali su vjernici zbog pandemije obred mogli pratiti preko Facebooka Gospićko-senjske biskupije i Laudato televizije.

Biskupski ordinarijat iz Gospića objavio je da je biskup Bogović proživio bogat svećenički život, koji je bio ispunjen zauzetim pastoralnim djelovanjem, proučavanjem i spašavanjem povijesti, predavanjem na fakultetima i odgovornim službama u Riječko-senjskoj nadbiskupiji, te da je upravo zahvaljujući njegovu zauzimanju 2000. godine uspostavljena Gospićko-senjska biskupija kojoj je bio prvi dijecezanski biskup.

Komentara 5

K1
Kalimero_12
21:15 22.12.2020.

Bio je čovjek kakvih je na žalost malo u Hrvatsko, pa i u crkvi katoličkoj, ponizni dostojanstveni velikan duha i života. Neka mu je laka hrvatska gruda i pokoj vječni.

GE
geronimo43
18:19 22.12.2020.

Uf da nije bilo covida mogo je barem jos 100 godina zivjet ma jad dobro ne bas 100 ali barem 50.

Avatar isuskristkomunist,
isuskristkomunist,
18:54 22.12.2020.

jedan pop manje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije