Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javni dug pada

U godinu dana Hrvatska dug države smanjila 1,5 posto – 4,2 milijarde kuna

Zdravko Marić - Do kraja godine javni dug trebao bi pasti na 74,5 posto BDP-a Hrvatske
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
06.09.2018.
u 09:23

Potkraj 2015., kada je Zdravko Marić počeo mandat, javni dug bio je 11 milijardi kuna veći te je njegov udio u BDP-u iznosio čak 87 posto

Na kraju svibnja javni dug Hrvatske bio je manji od 279 milijardi kuna, što znači da smo u godinu dana dug smanjili za 4,2 milijarde kuna, odnosno 1,5 posto.

Javni dug je potkraj 2015., kada je Zdravko Marić preuzeo posao ministra financija, iznosio 290 milijardi kuna, ali je u tadašnjem BDP-u činio gotovo 87 posto. Prema podacima Eurostata, na kraju prvog tromjesečja udio javnog duga Hrvatske u BDP-u iznosio je 76,2 posto, što je 6,4 postotna boda manje nego u istom lanjskom razdoblju. Hrvatska je među zemljama EU koje najbrže smanjuju svoj javni dug.

Svake se godine u smjernicama Vlade pad udjela javnog duga u odnosu na gospodarsku aktivnost ubrzava pa je sada predviđeno da će do kraja godine pasti na 74,5 posto. Država u širem smislu domaćim je ulagačima u dug, od kojih su najveći obvezni mirovinski fondovi, dužna 172,1 milijardu kuna, a stranim investitorima dužna je 106,8 milijardi kuna. Analitičari Raiffeissen banke očekuju nastavak „razborite fiskalne politike”, odnosno ograničeni rast rashoda, snažniji rast prihoda proračuna i solidan primarni suficit. Zbog toga očekuju i daljnji pad javnog duga.

Pogledajte video - Ministar Zdravko Marić sastao se s vijećem članova HUP-a:

Ključne riječi

Komentara 26

Avatar gordi
gordi
10:33 06.09.2018.

da ali preko čijih leđa se to prebija...život u Hrvatskoj za pošten narod sve lošiji...jeste li povečali plače,jeste li smanjili PDV,jeste li zaustavili uhljebljivanje,jeste li zaustavili iseljavanje mladih....niste....ali za limuzine i trostruko skuplje pancirke se ima

MI
midea
11:08 06.09.2018.

HDZ komentatori rade punom parom u prvoj smjeni

KO
konoplja
10:39 06.09.2018.

Plaćeni članak u mediju koji kontrolira HDZ kako je rekla Martina Dalić!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije