Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tuđa iskustva

U Finskoj nema popisa obvezne lektire

Finska
Foto: DPA/Pixsell
17.02.2019.
u 12:15

Učenici u Sloveniji rado čitaju jer se natječu za zlatne značke.

– U Finskoj ne postoji popis obveznih knjiga koje djeca moraju pročitati. Učitelji ili učenici sami biraju naslove. Svaka škola ima ciljeve koje mora ostvariti i ono što djeca moraju naučiti, no nema popisa. Učenici izabiru knjigu i napišu esej zašto bi trebalo pročitati baš tu knjigu. Netko voli pustolovine, netko pjesme, netko ovaj stil, netko onaj...

U razredu, na primjer, imate 12 učenika i ne čitaju svi iste knjige – kaže Laura Stojić iz finskog veleposlanstva. U Finskoj učenici imaju i po 12 sati materinskog jezika tjedno i vole čitati. U susjednoj Sloveniji čitanje kod kuće, pandan našoj lektiri, počinje u trećem razredu, kad moraju pročitati samo jednu knjigu, u četvrtom četiri, u petom tri, a od šestog do devetog trebaju pročitati po pet knjiga. Nije obvezno čitanje svaki mjesec.

– Oni imaju i nacionalni projekt “Čitateljska značka”. Za značku učenik mora, na primjer, od prvog do trećeg razreda pročitati najmanje tri knjige, a određeno je i koliko knjiga trebaju proći dalje po razredima.

Učenicima je velika motivacija to što dobivaju nagrade, a oni koji su svih devet godina sudjelovali u projektu dobivaju priznanje “Zlatni čitatelj”. Fascinantno je koliko se djece tih devet godina trudi pročitati sve knjige i osvojiti značku – kaže Luca Matić, knjižničarka u OŠ “Antun Nemčić Gostovinski” u Koprivnici, koja je u sklopu projekta Erasmus boravila u OŠ “Martin Krpan” u Ljubljani.

Čitanje kod kuće je obvezno, u načelu se ne ocjenjuje, no može se, kaže, ocijeniti petominutni govorni nastup. Oni koji u godini dobiju najviše ocjene zasluže naljepnicu “Zlatna kruška”.

Predrag Štromar o subvencioniranju kredita, poticanoj stanogradnji...

Ključne riječi

Komentara 7

SV
svakogdana
14:50 17.02.2019.

finska koju nama naši ljevičari navode kao primjer ima obavezan luteranski vjeronauk u školama i kao najvećeg heroja u svojoj povijesti slavi Baruna Carl Gustav Emil Mannerheima(finsku inačicu ante pavelića,koji je u građanskom ratu pobio desetke tisuća komunista i njihovih simpatizera, a tokom drugog svjetskog rata bio uz hitlera,isti ga je i posjetio za rođendan). finska nema škegru i apostole i njhovo političko krilo hdz koji su likovima poput rade borić,hrvoja klasića,tvrtka jakovine,dragana markovine i ostalih potpuno prepustili medijski prostor kako se ne bi pričalo o njihovoj politici koja ide za tim da potjera narod, zgrabi napuštenu imovinu i preproda je strancima

RP
rpzagreb
13:44 17.02.2019.

Naravno da nemaju kad imaju sreće i pameti pa nemaju hdz, sdp, hrpe lažnih branitelja i domoljuba, rvatina i najveću državnu birokraciju u Europi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije