Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
burne noći

Neredi u Fergusonu: Prosvjednici se obračunali s policijom

Ferguson
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/11
19.08.2014.
u 09:33

Guverner savezne države Missouri Jay Nixon jučer je ukinuo policijski sat, a nakon što su građani izašli na ulice i počeli prosvjed, neki od njih ponovo su se obračunali s policijom

Nakon nekoliko burnih noći u kojima su se sukobili građani Fergusona i policije, u taj je grad jučer poslana Nacionalna garda. Ona će pokušati okončati nerede koji su izbili nakon što je 9. kolovoza policajac Darren Wilson ubio 18-godišnjeg nenaoružanog Afroamerikanca Michaela Browna, javlja CNN.

Ukinut policijski sat

Guverner savezne države Missouri Jay Nixon jučer je ukinuo policijski sat, a nakon što su građani izašli na ulice i počeli prosvjed, neki od njih ponovno su se obračunali s policijom. Gađali su redarstvenike bocama, a onda su ih primirili ostali prosvjednici koji su inzistirali na dostojanstvenom i mirnom prosvjedu. Policija je formirala barikade i privremeno zadržala nekoliko novinara i aktivista. Razbila je demonstracije uz pomoć oklopnog vozila i helikoptera, ali i upotrebom suzavca.

Nixon je kazao da neće dopustiti dolazak pridošlica u grad koji nasilnim ponašanjem ugrožavaju stanovnike Fergusona koje je ujedno i pozvao da se distanciraju od kriminalnih djelatnosti, uključujući pucanje na civile i policiju, pljačku i bacanje Molotovljevih koktela.

Jučerašnji prosvjed organiziran je nakon što je ponovljena autopsija tijela ubijenog mladića pokazala da ga je bjeloputi policajac upucao najmanje šest puta. Patolog Michael M. Baden (80) kazao je da se, prema njegovu iskustvu, ''nije trebalo pucati toliko puta''.

Obama šalje državnog odvjetnika

Predsjednik SAD-a Barak Obama kazao je da će sutra u Ferguson uputiti državnog odvjetnika Erica Holdera koji će se ondje sastati s pripadnicima FBI-ja i ostalim službenim osobama koje provode nezavisnu federalnu istragu.

– Pronađimo način da jedni druge liječimo, a ne ranjavamo – poručio je Obama građanima te osudio nasilje i pljačke koji se događaju nakon ubojstva mladića.

– Normalno je da većina ljudi mirno prosvjeduje. Ali pljačkanje te nošenje oružja i napadanje policije podiže tenzije i stvara kaos – dodao je Obama.

Komentara 28

PK
puši kurac
09:46 19.08.2014.

super je kak svi pozivaju na mir. kak to da nitko ne poziva policiju da prestane ubijat nenaoružane civile?

Avatar abcd
abcd
15:12 19.08.2014.

Malo o USA kao hevatskom "prijatelju" USA je HR nametnula Z4 (galbraith je bio glavni zagovornik) USA je podrzavala (James Baker) neprijatelja USA je skinula embargo HR 1999 USA je Gotovinu drzala na listi terorista do prije par mjeseci USAci USA je odlikovala Drazu USA je stitila cetnickog vojvodu Djujica USA je progonila HR generale USA je inzistirao kod Tudjmana da RH propusti mudzahedine u BiH. USA nije ispalio čuvenu raketu na srpsku antenu niti planirao "Oluju" (gen. Stipetic). USA je prijetio HV-u bombardiranjem, ako pokusa uci u Banja Luku. USA je vrsio pritisak na Hrvate u BiH da daju teritorij Srbimap, kako bi se opet vratili na 49%. USA se i danas protivi hrvatskom trecem entitetu Pokraj ovakvog "prijatelja", ne treba ti neprijatelj

Avatar abcd
abcd
11:12 19.08.2014.

Treba prosvjednicima dostaviti sto vise oruzja kako to inace SAD radi drugima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije