Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan jednakih plaća

U Europskoj uniji žene zarađuju 16 posto manje od muškaraca

Radnice
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/3
04.11.2019.
u 13:29

Prema kategoriji posla najveći jaz vidljiv je u uslužnim djelatnostima, gdje muškarci u prosjeku primaju čak 46 posto više plaće nego žene

U povodu obilježavanja Dana jednakih plaća, u ponedjeljak je portal MojaPlaća upozorio da za isti posao žene u Europskoj Uniji zarade 16 posto niže plaće od muškaraca, a takve trendove prati i Hrvatska, gdje je prosječna neto plaća žena 5.746 kuna, a muškaraca 6.668 kuna.

"Na inicijativu Europske komisije, s ciljem ujednačavanja iznosa mjesečnih primanja muškaraca i žena koji se bave istim poslovima, utemeljen je Dan istih plaća", priopćio je portal ističući da muškarci u zemljama EU-a zarađuju 16 posto više nego žene.

Najveće razlike u plaćama su među onima s najvišim i najnižim stupnjem obrazovanja. "Muškarci sa završenim postdiplomskim, MBA ili nekim drugim studijem imaju čak 30 posto više plaće u usporedbi sa ženama s istom razinom obrazovanja", naglašava se u priopćenju.

Također, nekvalificirani i kvalificirani muškarci su za četvrtinu više plaćeni od svojih kolegica, a posebno su potplaćene žene od 45 do 54 godine, čiji vršnjaci imaju 24 posto veće plaće.

Prema kategoriji posla najveći jaz vidljiv je u uslužnim djelatnostima, gdje muškarci u prosjeku primaju čak 46 posto više plaće nego žene. Oko 20 posto veće plaće imaju muškarci koji rade u turizmu i ugostiteljstvu te umjetnosti i kulturi.

Prema poziciji, najveće su razlike među specijaliziranim radnicima, do 24 posto, među menadžerima 18 posto, a najmanje među administrativnim i uredskim djelatnicima, oko 10 posto.

Najujednačenije plaće su u strojarskim zanimanjima i IT sektoru, a žene su bolje plaćene u opskrbi električnom energijom, telekomunikacijama i osiguranju, navodi MojaPlaća.

 

Komentara 2

AL
algyx
11:26 05.11.2019.

treba provjerit prekovremene sate i oblik posla kojim se bave. Po zakonu je zabranjeno platiti nekoga manje od kolege koji radi isti posao

SA
samoborka
17:57 04.11.2019.

Ahhaaa, je je. Na sunce platne liste muskaraca i zena,pa da vidimo Prave podatke o placama, a ne ovo manipulacijsko rekla-kazala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije