Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROSTAT Najnoviji gospodarski pokazatelji još ne upozoravaju na veliku krizu u EU

U Europskoj uniji padaju cijene i raste nezaposlenost

VL
Autor
Stojan De Prato
28.11.2008.
u 16:03

Inflacija u eurozoni bit će u studenome 2,1 posto, procijenio je danas Statistički ured Europske zajednice Eurostat. Iako se za sada ni u jednoj od zemalja koje su uvele zajedničku valutu euro ne bilježi deflacija – pad cijena od kojega zastaje potražnja jer kupci čekaju da cijene padnu još niže, pa posljedično pada i proizvodnja – riječ je o znatnome smanjenju inflacije u odnosu na prethodni mjesec.

U listopadu je, naime, indeks potrošačkih cijena u eurozoni pokazao inflaciju od 3,2 posto. U posljednje se dvije godine Eurostatova procjena mjesečne inflacije u 15 slučajeva pokazala posve točnom, dok je u šest slučajeva od stvarno izmjerene inflacije odudarala do 0,1-postotni bod.

Nezaposlenost je u porastu, iako još ne drastičnome i u eurozoni – gdje je u listopadu dosegla 7,7 posto radne snage ili 12 milijuna i tri tisuće ljudi, i na razini cijele Europske unije – 7,1 posto ili 17 milijuna i 183 tisuće. U odnosu na rujan nezaposlenost se i u eurozoni i u EU povećala za 0,1-postotni bod, tj. za 225, odnosno 290 tisuća, dok je u odnosu na lanjski listopad porast veći – u eurozoni za 0,4 ili u EU za 0,2-postotna boda, tj. za 709, odnosno 810 tisuća.

Najnižu nezaposlenost ima Nizozemska (2,5 posto), a slijede je Austrija (3 posto), Danska (3,2 posto), Cipar (3,8 posto), Luksemburg (4,2 posto) i Slovenija (4,3 posto). Daleko je najviši postotak nezaposlenih u Španjolskoj (12,8 posto), a slijede je Slovačka (10 posto) i Francuska (8,2 posto).
Za usporedbu, u SAD-u je listopadska nezaposlenost dosegla 6,5 posto radne snage, 0,4-postotna boda više nego u rujnu, a čak 1,3 više nego lanjskoga listopada.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije