Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neprijateljsko raspoloženje

U Europi internet 'pomaže' rastu antisemitizma

Židovi
Foto: Borna Filić/PIXSELL
08.11.2013.
u 15:45

Istraživanje nad 5847 Židova u osam zemalja EU ukazuje na to da ih 76 posto misli kako je antisemitizam danas gori nego prije pet godina, čemu kumuju i društvene mreže, gdje se protužidovstvo brzo širi

Marširanje grčke Zlatne zore i sličnih pojava koje koketiraju s ekstremizmom i protužidovstvom zabrinjavaju mnoge europske Židove, no plaši ih i gotovo nezaustavljivo širenje antisemitizma na internetu, zbog čega su, kažu, pred odlaskom iz Europe, objašnjava Time.

Agencija za osnovna ljudska prava EU (FRA) provela je istraživanje u kojem je 66 posto ispitanika Židova, od ukupno njih 5847, kazalo da misle kako je antisemitizam problem, a 76 posto ih tvrdi da je to postalo još gore u posljednjih pet godina.

Anketa je provedena lani u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Latviji, Švedskoj i Velikoj Britaniji, gdje živi 90 posto europske židovske populacije.
Među ispitanicima jedna ih je petina iskusila antisemitske verbalne uvrede i/ili fizičke napade u godini prije anketiranja, a njih 29 posto razmislilo je o emigraciji jer su strahovali za svoju sigurnost.
Istraživanje FRA je razmatralo ulogu interneta u promociji i širenju antisemitskog raspoloženja. BBC je tako uzeo za primjer Britanku od 50-ak godina, koja je objasnila kako je doživjela više antisemitskih komentara na Facebooku nego ikad dotad u svom životu!
- Brzina kojom neprijateljski komentari i neinformiranost mogu djelovati je zastrašujuća i vodi nas do osjećaja duboke tjeskobe i nesigurnosti, koji su različiti od svakodnevnog osjećaja židovstva u društvu, objasnila je Britanka.

Ključne riječi

Komentara 8

HR
HR4ever
22:28 08.11.2013.

A sto bi tek bilo da u Gazi imaju Internet....

CA
campa
14:51 10.11.2013.

Ova zadnja ekonomska kriza potekla je iz SAD-a.Ako znamo da su glavni financijski svjetski generatori Židovskog porijekla koji teže beskrupoloznoj zaradi i bogačenju na tuđoj nevolji(vidljivo u ovoj krizi)normalno je da se ugroženi ponašaju agresivno prema svojim ugnjetačima i otimačimaa koji su osmslili financijski lopovluk na svijetskoj razini.

Avatar abcd
abcd
10:27 11.11.2013.

U europi internet pomaze otkrivanju istine za laz koja traje vec 70 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije