Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prognoze analitičara

U EU za plaću od 8000 € idu Stier, Plenković i Picula, Jakovčić upitan

'15.09.2012., Zagreb - Sjednica glavnog odbora SDP-a. Saborski zastupnik Tonino Picula Photo: Grgur Zucko/PIXSELL'
Foto: 'Grgur Zucko/PIXSELL'
1/4
12.04.2013.
u 17:42

Analitičari se slažu da je HDZ u Bruxelles odlučio poslati pripremljenije i kompetentnije ljude.

Dva dana uoči izbora za Europarlament kampanja je i dalje kamilica, osim pokojeg ispada na nekim stranačkim skupovima, a sudeći po anketama, u Bruxelles bi mogli tek zastupnici s liste HDZ-a i partnera, SDP-a i njihovih partnera te pokoji laburist.

Karta za EU

Analitičari s kojima smo razgovarali među brojnim kandidatima sa 28 lista za EU izbore pronalaze i one koji vrlo vjerojatno u parlament neće ući, ali koji bi po svom iskustvu i svojim kvalitetama zaslužili kartu za Bruxelles. Uz SDP-ova Tonina Piculu, HDZ-ove Davora Stiera i Andreja Plenkovića, koji u Europarlament sigurno ulaze jer su na perspektivnim mjestima na listi, ondje bi voljeli vidjeti i Ivana Jakovčića, dugovječnog šefa IDS-a, kojemu ankete ne predviđaju uspjeh. Osim njih, kvalitetnim smatraju i nositelja HDSSB-ove koalicijske liste Stjepana Ribića, ali i Tonija Vidana s liste Zeleni zajedno, kao i Ivanu Pukšec s liste HSS-a i HSLS-a ili pak HNS-ovu Vedranu Gujić. Analitičar Višeslav Raos u tu bi ekipu svrstao i Ladislava Iličića iz Hrasta.

– Zanemarimo li što on sadržajno priča i slažemo li se s njim ili ne, on je na predstavljanju svoje liste sasvim jasno obrazložio za koje se vrijednosti Hrast zalaže. To je čovjek koji inače sav zajapuren raspravlja o temama spolnog odgoja, ali kao kandidat za EU predstavio se sasvim suvislo – objasnio je Raos. On HDZ-ovu listu smatra kompetentnijom od SDP-ove, a to tumači time da se HDZ kao stranka u oporbi dodatno htio pokazati odabirom kvalitetnih ljudi. – Nije mi samo jasno zašto njihovu listu nosi Dubravka Šuica, a ne Stier ili Plenković koji imaju izravnog iskustva u pregovorima s EU – pita se Raos. Na SDP-ovoj listi najboljim kandidatom drži Tonina Piculu koji s pozicije bivšeg ministra vanjskih poslova ima korektno iskustvo iako se on po njemu ne može mjeriti sa Stierom i Plenkovićem. Analitičari su iznenađeni dobrim izborom HDSSB-a koji je za nositelja liste stavio Stjepana Ribića, ravnatelja Razvojne agencije Osječko-baranjske županije koji također ima bruxelleskog iskustva.

– Niska izlaznost ići će u prilog velikim strankama, pitanje je hoće li HDSSB i Jakovčićeva lista imati šanse osvojiti jedno mjesto – objasnio je Raos. Na 28 lista skrivena su razna zanimljiva imena kandidata koji nemaju šanse doći do izražaja, a kamoli polučiti uspjeh na izborima. Kampanja je izuzetno blijeda, čak ni velike stranke ne troše novac na TV reklame ili jumbo plakate, i kandidatima je vrlo teško doprijeti do birača koji su zapravo nezainteresirani za europske izbore. Možda se i ne zna da je na jednoj od lista i u svijetu poznata neurologinja Vida Demarin ili, primjerice, zviždač Srećko Sladoljev. Izlaznost na izbore za Europarlament uglavnom je, prema europskim iskustvima, za 20 posto manja nego što je izlaznost na parlamentarnim, nacionalnim izborima. Građani i ne shvaćaju važnost tih izbora niti biranja parlamentaraca EU jer im i nije posve jasno kojim će se temama ondje baviti i kakav to utjecaj ima na njihov život. S druge strane, oni zastupnici koji se dočepaju Bruxellesa mogu računati na poprilično lagodan život. Uz plaću od sedam do osam tisuća eura, imaju pravo i na dnevnice od 300-ak eura, ali i na budžet od otprilike 20.000 eura iz kojeg plaćaju asistente koji im pomažu u Parlamentu EU. Svaki parlamentarac može zaposliti onoliko asistenata koliko sam želi, a uglavnom ih parlamentarci EU imaju po dvoje, troje.

Druga stranačka liga

Asistenti, osim što zastupniku pomažu u pripremi za rasprave, umjesto njih mogu i dolaziti na sjednice i voditi bilješke kako bi parlamentarac bio informiran o zbivanjima u parlamentu i kada je odsutan. Analitičari se slažu da je HDZ u Bruxelles odlučio poslati pripremljenije i kompetentnije ljude, ali priznaju da je SDP imao problem s, primjerice, 8. izbornom jedinicom, u kojoj više nije imao zamjene za Sabor pošalje li najbolje kandidate u Europarlament. Zato je do izražaja došla i druga stranačka liga. S njihove je liste otpala Ingrid Antičević Marinović kojoj je zamjereno slabo znanje engleskog jezika nakon govora u Parlamentu EU u kojem je promatračica. Parlamentarci EU pak kažu da dvije trećine zastupnika engleski zna lošije od Ingrid.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije