Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODNOS CRKVE I DRŽAVE

U EU nijedna država nije posve sekularna, to nije ni Francuska

molitva
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
23.01.2017.
u 06:50

U Europskoj uniji religiozna je 72 posto građana, a među njima je najviše katolika (48 %), protestanata je 12 posto a pravoslavaca osam posto

Sekularnost europskih država ne znači da su one posve lišene vjerskih simbola i da religija nema nikakvog utjecaja na države. Čak i skandinavske zemlje, Danska, Norveška, Finska, Švedska, koje obilježava visok stupanj sekularizacije društva, imaju na svojim zastavama – križ! U EU je, prema Eurobarometru, religiozno 72 % građana, a među njima je najviše katolika (48 %), zatim protestanata 12 % te pravoslavaca 8 %, pa ne začuđuje što EU ima demokršćanske stranke, okupljene u Europskoj pučkoj stranci. I u SAD-u su država i Crkva Ustavom odvojene, ali predsjednička inauguracija uključuje prisegu na Bibliji.

Kooperacijski model najčešći

– Utjecaj religije znatan je u gotovo svim europskim državama – govori docent dr. sc. Frane Staničić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, koji predaje i kolegij “Religija, pravo i društvo”. No, u EU postoje uočljive razlike u shvaćanju i prakticiranju sekularizma pojedinih država, a te su razlike, kaže, plod različitih nacionalnih povijesti i političkih kultura.

Staničić ističe da danas odnos Crkve i države u svijetu, pa tako i u Europi, postoji u tri modaliteta. Velika Britanija, Danska, Norveška, ali i Grčka imaju model državnih crkava, dok kooperacijski model, u koji spada i Hrvatska, prevladava u većini europskih država, a treći separacijski model striktne odvojenosti Crkve i države u Europi je na snazi isključivo u Francuskoj.

Ipak, čak ni u Francuskoj striktna odvojenost nije potpuno primijenjena, kaže, jer primjerice tri departmana Alsace-Moselle, koji su u vrijeme donošenja Zakona iz 1905. o odvojenosti Crkve i države bili dijelom Njemačkog Carstva, i dalje primjenjuju njihovo tadašnje zakonodavstvo. U tim su departmanima tri priznate religije, katoličanstvo, protestantizam i judaizam, a država plaća vjerske službenike i financira vjersku poduku za te religije u državnim školama.

U Britaniji je Anglikanska crkva državna, a britanski monarh je zemaljski poglavar Anglikanske crkve. U Danskoj, Norveškoj i Finskoj luteranske crkve imaju Ustavom zajamčen status državnih crkvi, dok ga je Švedska djelomično ukinula ustavnim promjenama 2000. Iako su te protestantske zemlje snažno sekularizirane, većina Skandinavaca se bez obzira na to što gotovo ne idu u crkve smatra pripadnicima svojih “narodnih crkvi”. U Njemačkoj postoji snažna Kršćansko-demokratska unija (CDU) na čelu s Angelom Merkel, odgajanom u religioznoj obitelji, kojoj je otac bio protestantski pastor.

Odgovornost pred Bogom

– Preambula Temeljnog zakona Savezne Republike Njemačke propisuje da je „svjesna vlastite odgovornosti pred Bogom i ljudima“. Ustav Republike Irske propisuje: „U ime Presvetoga Trojstva od kojega proizlazi svaka vlast...” Ustav Kraljevine Danske navodi da je Luteranska evangelička crkva danska nacionalna Crkva, ustavi Grčke, Malte, Italije i Španjolske imaju slične tvrdnje o važnosti božanske dimenzije Pravoslavne ili Katoličke crkve. Lisabonski ugovor obvezuje institucije EU na „otvoren, transparentan i redovit“ dijalog s Crkvama i „zajednicama uvjerenja“, i propisuje i da Unija poštuje njihov „specifični doprinos“.

Prema tome, utjecaj religije znatan je u gotovo svim europskim državama – ističe Staničić. Slovenija, dodaje, spada u rijetke europske države koje nemaju vjeronauk u školama, dok u većini europskih država postoji konfesionalni vjeronauk, a u onima u kojima ga nema postoji religijska kultura.

>> U Boga 80-ih vjerovala petina mladih, sad gotovo svi. Evo što je utjecalo na porast religioznosti

Komentara 15

GO
gooniegoogoo
12:32 23.01.2017.

Francuska je muslimanska država

VA
vadis
17:14 23.01.2017.

Crkveni porez bi trebali placati samo oni koji se deklariraju da pripadaju raznim sektama. Katolicka crkva u Hrvatskoj je dio problema u hrvatskom drustvu. Svecenstvo je bahato u vecini, pohlepni su materijalisticki, ne tolerantni su, iskljucivi su. Ne ponasaju se po nauci Isusa Krista u kojega se zaklinju. Zalosno.

DA
Davor2013
08:02 23.01.2017.

Nek uvedu ovdje pravilo -- ko u Njemackoj, Austriji, Svicarskoj i drugim zemljama - gdje samo vjernici placaju porez za crkvu, pa cemo vidjet koliko ima vjernika.... U Americi drzava uopce ne financira crkvu, i vjeronauk je zabranjen u skoloma, jer smatraju da za vjersku slobodu vazno razdvajanje drzave i crkve.... Btw, opce pravilo na svijetu, cim bogatija je zemlja, tim manje ima vjernika. Evo samo neke od drzava gdje ateisti-nevjernici cine vecinu stanovnistva - Njemacka, Austrija, Svicarska, Francuska, Danska, Velika Britanija, Irska, Australija, itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije