Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Epidemija egoizma

U EU najsebičniji Grci, a najsolidarniji Španjolci

Nigel Farage
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
16.06.2016.
u 21:10

Pew Research Centar: Nakon Španjolaca najsolidarniji su Nijemci i Šveđani, a najsebičniji poslije Grka su Mađari i Talijani

Dok Donald Trump kani dobiti izbore sloganom “Prvo Amerika”, a Britance mame da izađu iz EU uz poklič “Prvo Britanija”, slična se epidemija sebičnosti i dalje prelijeva i kontinentalnom Europom.

Živi i pusti umrijeti

Pokazalo je to novo istraživanje Pew Research Centra u 10 europskih zemalja, u Poljskoj, Mađarskoj, Italiji, Švedskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Grčkoj. Istraživanje je provedeno na 11.494 ispitanika u SAD-u i 10 zemalja EU, koje čine 80 posto stanovništva EU i 82 posto BDP-a. Većina ispitanika u tim zemljama, 56 posto, kaže kako bi se zemlje trebale baviti vlastitim problemima i pustiti druge da se bave svojima kako god znaju. Najviše je sebičnih u zemlji čijim se dugovima bave mnogi, u Grčkoj, gdje je 83 posto ispitanika za opciju da se svatko bavi svojim poslovima ne mareći za druge. Slično je i u Mađarskoj, gdje je takvih 77 posto, i u Italiji sa 67 posto.

Najsolidarniji su Španjolci, tamo 55 posto ispitanika kaže kako drugima valja pomagati, slijede Nijemci s 53 posto velikodušnih i Šveđani s 51 posto. Samo u te tri zemlje većina ispitanika je solidarna. Zanimljivo je kako se okretanje sebi, pod motom “Na prvom mjestu Grčka, Mađarska, Italija” događa u vrijeme kad su procesi globalizacije toliko uznapredovali da se posljedice rata ili krize brže nego ikad prije osjećaju posvuda, pa rat u Siriji, koji se Zapada nije ticao, mijenja sastav stanovništva u Europi, Brazilci u čijim se u dvorištima roje tigrasti komarci preplašili su trudnice u Europi virusom Zika, a tek nakon jakog udara terorista u Francuskoj tajne službe počinju bolje surađivati. Zanimljivo je tako da samo u tri od deset velikih zemalja EU stanovnici uviđaju da u svijetu koji potresa duga ekonomska stagnacija, terorističke prijetnje, valovi izbjeglica, zapravo nije moguće ograditi se i tako izbjeći posljedice.

Koga briga za saveznike

Ispitanici bi rado i da se lideri njihovih zemalja ne obaziru previše ni na to što im kažu saveznici pa u pet zemalja polovica ispitanika kaže da vlada u vanjskoj politici treba ići za nacionalnim interesima čak i kad se saveznici jako tome protive. Tako kaže 74 posto Grka, 54 posto Britanaca, 52 posto Francuza, 51 posto Mađara. Nijemci bi se najradije obazirali na interese saveznika, njih 67 posto, slijede Šveđani s 54 posto, a Poljaci su podijeljeni popola.

Pogled na Rusiju također dijeli Europu pa se čak 69 posto ispitanika u Grčkoj ne slaže s politikom EU prema Rusiji, no ni u jednoj od deset zemalja ta politika koja uključuje sankcije ne uživa većinsku podršku, nego samo od 20 posto u Grčkoj do najviše 41 posto u Nizozemskoj. Što je u očima Europljana najveća trenutačna prijetnja? Na prvom mjestu to je ISIL, zatim klimatske promjene, ekonomska kriza, a u izbjeglicama najveću opasnost vide na istoku Europe, pa u Poljskoj 73 posto ispitanika kaže kako je migrantsko pitanje velika prijetnja, kao i 69 posto u Mađarskoj.      

Komentara 4

Avatar mason
mason
21:35 16.06.2016.

Najsmjesnija je Grcka. Oni se nesto bune a da im nije EU zivjeli bi gore od Afrikanaca. Treba Grcku istjerati iz EU jer tu ne pripadaju niti po ekonomiji niti mentalitetu niti po genetici ili po izgledu. Nek prave Uniju sa Tunisom i Marokom. Isto vazi za Bugarsku i Rumuniju jer su beskorisne. Vidi kako se razvija Poljska, Ceska, Slovacka.

Avatar superhik74
superhik74
03:24 17.06.2016.

Da, peraci mozga , Grci su toliki "egoisti" da cak i sami sebi ne daju nista za jesti pa umiru od gladi, pardon od "egoizma". Pa tko placa ove perace mozga da pisu ovakove floskule, ovo nismo citali niti uu najcrnijim danima komunizma. Bijedni Grci totalno opljackani od debelih bankara, a njihovi placenici nam ih pokusaju predstaviti kao "egoiste".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije