Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EP PRIHVATIO PRIJEDLOG

Oglasi nas više neće pratiti: 'Tijesnom većinom smo proširili zabranu takvog oglašavanja'

Zagreb: Na konferenciji  SDP-a govorili Biljana Borzan i Branko Kolarić
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
20.01.2022.
u 10:52

Internet je postao Divlji Zapad. Svi se tamo mogu lažno predstavljati, svatko svakoga može pratiti, uzimati mu podatke, prevariti i novčano oštetiti te svatko o svakome može nešto loše i lažno reći i napisati bez ikakvih posljedica, ističe Borzan

Veliko slavlje u Europskom parlamentu Biljane Borzan i koalicije protiv oglasa koji nas prate na internetu. Tijesnom većinom od jedva tridesetak glasova prošla je zabrana uzimanja podataka građana u svrhu oglašavanja na internetu.

Oglasi nas više neće pratiti te će nam biti osiguran kvalitetan pristup internetskoj stranici čak i ako ne prihvatimo takozvane kolačiće, priopćili su iz ureda europarlamentarke Biljane Borzan.

- Internet je postao Divlji Zapad. Svi se tamo mogu lažno predstavljati, svatko svakoga može pratiti, uzimati mu podatke, prevariti i novčano oštetiti te svatko o svakome može nešto loše i lažno reći i napisati bez ikakvih posljedica. Zato je krajnje vrijeme da se 22 godine star zakon o digitalnim uslugama promijeni, a korisnici interneta zaštite od samovolje velikih platformi poput Facebooka, Googlea ili Youtubea - kaže Biljana Borzan.

Vrlo je zadovoljna što su usvojeni njeni prijedlozi koje je uložila s kolegama socijalistima o zabrani oglasa koji nas prate na internetu.

- Čak 98,5 posto prihoda Facebooka/Meta i 83,3 posto prihoda Googlea se ostvaruje oglašavanjem. Korisnici vrlo često nisi ni svjesni da gledaju u oglas, a ne u obični sadržaj, niti kako su web stranice došle do njihovih podataka na osnovi kojih im se pojavljuje oglas! Tijesnom većinom smo proširili zabranu takvog oglašavanja s maloljetnika na sve građane, unatoč snažnom lobiranju internetskih divova. Da nas neko tako prati na ulici bilo bi ilegalno, pa samim time treba biti ilegalno i na internetu - ističe Borzan.

Takvi oglasi i praćenje će se morati moći jednostavno isključiti, a za ranjive grupe će biti odmah zabranjeni. Osvrnula se i na prevare na internetu koje su u velikim porastu.

- Jako puno ljudi je na internetu bilo prevareno. Primjerice, kupili su nešto preko oglasa koji se pojavio na Facebooku, a dostavljen im je proizvod koji uopće ne sliči na onaj na slici. U takvim situacijama Facebook ne bi preuzimao odgovornost niti bi korisnik mogao stupiti s njima u kontakt. Sada će Facebook biti obvezan provjeriti sva poduzeća koja se na njemu oglašavaju, ali i stvoriti kvalitetnu službu za pritužbe korisnika - zaključuje naša europarlamentarka.

Nakon finalnog glasovanja danas poslije podne, prijedlog Parlamenta će ući u pregovore s Vijećem i Komisijom.

>> VIDEO Benčić Plenkoviću: 'Bilo bi lijepo odmoriti se par dana u vašoj glavi, jer je u ovoj državi sve super i građani sve to krivo vide'


 

Komentara 2

PA
pavlov
11:39 20.01.2022.

Slčno su govorili kad se uvodio famozni GDPR, to su restrikcije za male, za velike je samo uvođenj još jednog klika, da se slažeš sa kršenjem svih prava, ako želiš pristupiti sadržaju, koji se nudi....

Avatar nekakav
nekakav
11:25 20.01.2022.

a gle borzanice, i danas novinari svakog lažno optuže bez ikakvih posljedica i kazne. nek bude za sve jednako regulirano, objava i informacija je jednako važna dolazi od tete ili ujne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije