Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U eksplozijama u Bangkoku ozlijeđena 51 osoba

30.11.2008.
u 08:09

U dvjema eksplozijama tijekom noći u Bangkoku na mjestima koje su zaposjeli prosvjednici ozlijeđena je najmanje 51 osoba, nekoliko sati uoči održavanja skupa potpore vladi koji potiče strah od širenja sukoba u tajlandskoj kraljevini koja je u jeku političke krize.

Istodobno tisuće stranih turista, blokiranih u zračnim lukama i nemoćnih pred takvom situacijom, pokušavaju na sve moguće načine napustiti "zemlju smiješka".

Atentati su se dogodili u subotu kasno navečer, uoči demonstracije sile pristaša premijera Somchaija Wongsawata, planirane za nedjelju. Taj protuprosvjed u središtu Bangkoka, u blizini zgrade koju su zaposjeli protivnici režima, izaziva strah od prolijevanja krvi.

Dvoje prolaznika ozlijeđeno je u noći na nedjelju u podmetnutoj eksploziji izvan zgrade zračne luke Don Mueang namijenjene domaćim letovima, koju su u četvrtak zauzeli prosvjednici ultrarojalisti iz Narodnog saveza za demokraciju (PAD) koji traži ostavku Somchaija.

Nešto ranije 49 ljudi, prema službi hitne pomoći, ozlijeđeno je u napadu ručnom bombom pokraj tribine podignute ispred službenog sjedišta vlade koje su prosvjednici isto zauzeli 26. kolovoza.

Pristaše PAD-a su u subotu natjerali policiju da ukloni ograde postavljene oko međunarodne zračne luke Suvarnabhumi koja je od utorka u rukama prosvjednika.

Vrhovni vojni zapovjednik, general Anupong Paojinda rekao je da se protivi uporabi sile prema PAD-u, a snažne napetosti između njega i Somchaija ne daju se sakriti.

Tisuće stranih turista pokušavaju otići iz Tajlanda iz vojne baze U-Tapao, 190 km jugoistočno od prijestolnice u kojoj su zrakoplovne tvrtke dobile dopuštenje za prioritetne letove.

Međunarodna zračna luka u Bangkoku koja na dan može primiti 700 letova, bit će zatvorena barem do ponedjeljka u podne, najavio je njezin direktor.

SAD i Europska unija zatražili su od prosvjednika da odmah oslobode zračne luke čija je blokada ozbiljno poremetila međunarodni zračni promet i onemogućila odlazak iz zemlje više od 100.000 putnika.

PAD već mjesecima predvodi pobunu protiv vlasti, a najveću pozornost je privuklo zauzimanje dviju zračnih luka u Bangkoku ovog tjedna, što je uzrokovalo gubitke koji se procjenjuju na više milijarda dolara.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije