Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osječki grobari

U džepu pokojnika našli 18.000 kuna i odmah zvali policiju

groblje
Foto: Thinkstock
24.06.2015.
u 21:20

Većina pogrebnih tvrtki nema pisana pravila o tome što s vrijednostima, a u Ukopu su zbog afere sastavili detaljne upute

Nemalo iznenađena, ali i uplašena bila su trojica osječkih grobara kada su u džepu pokojnika napipala – bunt novčanica. Sve tisućice, izbrojili su ih čak 18.

– Nazvali smo odmah obitelj pokojnika i policiju – kaže Domagoj Vinaj, tehnički rukovoditelj Ukopa. Vlasnik je sam priredio odijelo za pokop, a u unutarnjem džepu čuvao je 18.000 kuna.

– Sestre su preuzele novac, nitko nije znao za njega – nastavlja Vinaj.

Sad se broje i svijeće

Našli su nedavno i cijelo zlatno zubalo. Ležalo je pola metra pod zemljom, pod stazicom koju su renovirali na groblju Novi grad.

– Ne zna se kako je i kada zubalo dospjelo tamo. Dezinficirali smo ga i spremili u sef – otkriva direktor Saša Ljubojević.

Istodobno, sudi se desetorici osječkih grobara i četvorici nosača zbog krađe zlatnog nakita i zubi iz grobova i s pokojnika. Svi su dobili otkaz. Dok ta afera nije izbila u javnost u veljači 2013. godine, nije uopće postojalo pisano pravilo što činiti s nađenom zlatninom i vrijednostima. Čak je i najdugovječnija uprava, na čelu s Krešimirom Vinajem, čulo se na sudu, smatrala kako je "njihovo što nađu jer je zlato u grobovima napušteno".

Osječki Ukop nije izuzetak, takvih dokumenata nema, istražili smo, ni u većini drugih pogrebnih tvrtki, pa tako ni u Zagrebu, Varaždinu, Vukovaru...

Brže – bolje, bivši je direktor Ukopa Milan Krišto sastavio dva pravilnika. Po novome, čim preuzmu pokojnika, pregledaju ga i zapisuju sve što vide, pa čak i svijeće.

Kada iskopaju dragocjenosti u starim grobovima, zovu obitelj ili, ako su grobnice napuštene, alarmiraju policiju.

– Zvali smo policiju dvaput u posljednje dvije godine – navodi direktor Ljubojević.

Vukovarska se tvrtka, pak, uzda, kako kažu, u osobnu savjest. Slična je praksa i u zagrebačkim Gradskim grobljima.

– Nemamo ništa posebno napisano, već se podrazumijeva da se zove rodbina kada se nešto vrijedno pronađe – govori direktorica Ljerka Ćosić.

Varaždinska tvrtka Parkovi oslanja se na svoje odgovorne osobe.

– Uvijek netko od nadređenih nadgleda iskapanja i pokope, a sve se nađeno stavlja natrag u lijes ili u kutiju – objašnjava direktor Marin Bašić.

Popisivati sve vrijednosti obvezni su, pak, zaposlenici riječke Kozale.

Poučeni iskustvom, Osječani nisu željeli više riskirati. "Propisali" su čak i da se grobari na poziv trebaju "uljudno javiti i reći 'dežurna služba, Ukop, izvolite'". Nužno je, zatim, "zamoliti ime i prezime i mjesto na kojem se umrla osoba nalazi", kao i "zahvaliti na pozivu". Sljedeći je korak "izaći na prijavljenu adresu i preuzeti pokojnika".

Obuka se razrađuje

– Koliko god to smiješno zvučalo, nemaju to gdje naučiti. Ne postoji škola za grobare u Hrvatskoj – komentira Ljubojević.

Promijenit će se i to jer po novom zakonu grobari će od jeseni sjedati u školske klupe. Za obuku će biti zadužena Obrtnička komora, a detalji se tek razrađuju. 

>> 'Ako rodbina nije tražila zlatne zube pokojnika, znači da ih se odrekla' 

>> Pljačkašima grobova prijeti više od osam godina zatvora

Komentara 40

DU
Deleted user
21:32 24.06.2015.

Koga zmija ujede i guštera se boji. Da se ne sudi onoj desetorici al bi bilo za pivo i ćevape.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
21:36 24.06.2015.

Zlatni zubi. To je njima vaznije, vadit zlatne zube iz lubanje

DD
dr dragon
05:32 25.06.2015.

Ako su zvali policiju novac ide u drzavni proracun a sprovod ce vec netko platiti od rodbine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije