Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pronađena i mina

U dvije županije predane veće količine oružja: Policija preuzela eksploziv, puške, streljivo

Predaja oružja
PU brodsko-posavska
Autori: Vedran Balen, Hina
09.03.2021.
u 12:04

Iz policije upozoravaju građane da ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj telefona 192

Policijske uprave brodsko-posavska i požeško-slavonska u utorak su izvijestile o predaji veće količine raznog oružja od pušaka, pištolja i streljiva do mine zaostale iz Domovinskog rata.

Na području Požeško-slavonske županije policija bilježi pet prijava vezanih uz oružje. Na području Pakraca tri osobe predale su automatsku pušku i sveukupno 631 komad streljiva, dok je jedna osoba s područja Brestovca predala 34 komada streljiva.

U petom slučaju, u šumskom predjelu u blizini mjesta Bjelajci, muškarac je pronašao minu za koju je utvrđeno da je zaostala iz Domovinskog rata. Budući da mina nije bila sigurna za skladištenje uništena je na mjestu pronalaska.

Dvoje građana s područja Brodsko-posavske županije donijelo je u ponedjeljak, 8. ožujka odluke o dragovoljnoj predaji oružja te pozvalo policiju na broj telefona 192. Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu po pozivu građanina došao je na dogovorenu lokaciju te na siguran način preuzeo 26 komada TNT metaka od 200 grama, PEP eksploziv (težine 1,8 kilograma), pet komada metaka PAT od 20 mm te 1000 komada raznog nerasprskavajućeg streljiva.

U drugom slučaju policija je od građanke preuzela pištolj browing, pripadajući spremnik i šest komada streljiva kalibra 6 x 35 mm.
Iz policije pozivaju građane da im se obrate s punim povjerenjem.

- Podsjećamo građane na kampanju Manje oružja – manje tragedija te Zakon o posjedovanju i nabavi oružja građana, koji pruža vremenski neograničenu dragovoljnu predaju oružja. Pozivamo građane da se s punim povjerenjem obrate policijskim službenicima i na potpuno siguran način predaju oružje, bez straha od sankcija – poručila je glasnogovornica PU brodsko-posavske Kata Nujić.

Iz policije upozoravaju građane da ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj telefona 192, nakon čega će policijski službenici u civilu doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo. Takvim je pristupom zagarantirana anonimnost osobe koja predaje oružje, a što je još važnije, sve su potencijalne opasnosti svedene na najmanju moguću mjeru.

Inače, PU brodsko-posavska nedavno je predstavila novu, moderniziranu kampanju dragovoljne predaje ilegalnog oružja "Manje oružja – manje tragedija" bez sankcija.

Načelnik PU brodsko-posavske Antun Valić rekao je tada kako su na području ove policijske uprave građani lani dragovoljno predali 378 komada raznog vatrenog oružja (automatsko, rasprskavajuće, dugo i kratko), 9167 komada streljiva za dugo i kratko oružje i 10 kg eksploziva.

- Od početka kampanje, od 1. rujna 2007. godine do 31. prosinca 2020. godine građani su dragovoljno predali 7774 komada raznog vatrenog oružja (automatsko, rasprskavajuće, dugo i kratko), 316048 komada streljiva za dugo i kratko oružje i 297 kg eksploziva – istaknuo je Valić.

On je također istaknuo da policijski službenici provode niz preventivnih aktivnosti u školama, educirajući učenike nižih i viših razreda o opasnostima od oružja te što učiniti ukoliko pronađu oružje, minsko eksplozivna sredstva i streljivo. Važno je, istaknuo je, da isto ne diraju već odmah obavijeste odrasle osobe ili policiju.

Novom, moderniziranom kampanjom policija želi potaknuti širu javnost na dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje ukupne svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima te djelovati na svijest građana kako bi shvatili da manje oružja zaista znači i manje tragedija.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije