Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
psi i sport

U devet disciplina natjecala su se 43 hrvatska ovčara iz deset zemalja

Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/8
28.11.2018.
u 22:08

Na 2. svjetskom prvenstvu hrvatskih ovčara najbolja je bila ekipa Slovenije, a u pojedinačnoj konkurenciji prvo mjesto podijelili su natjecateljski parovi iz Hrvatske i Slovenije

Na 2. svjetskom prvenstvu hrvatskih ovčara prvo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji u ukupnom poretku podijelile su Tanja Strehovec sa psom Mawlch Rum (Slovenija) i Bernarda Debuš Redžić sa psom Mawlch Ada (Hrvatska). Na trećem mjestu bila je Maša Stranj iz Slovenije sa psom Nice Of You To Come Bye Noisy Nature.

U ekipnom poretku najbolja je reprezentacija Slovenije, drugo mjesto osvojila je Hrvatska, a na trećem mjestu bila je reprezentacija Švedske. Zbog crnih lajavih dlakavaca, istinskih ambasadora zemlje iz koje potječu i iz koje su prije nešto više od desetljeća krenuli na put u svijet, proteklog su se vikenda u Zagrebu okupili njihovi vlasnici iz deset zemalja.

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Stigli su tako iz Slovenije, Italije, Mađarske, Češke, Švedske, Kanade, Japana, a prvi put na natjecanje su došli i hrvatski ovčari i njihovi vlasnici iz Belgije i Njemačke. Među 43 hrvatska ovčara tražili su se najbolji u devet različitih disciplina, a natjecali su se u radu s ovcama, vuči bicikla, tragu, poslušnosti, obrani, hvatanju frizbija, agilityju, rally obedienceu i traženju nestalih u prirodi. U sklopu Prvenstva održan je i tunel kup te specijalna izložba hrvatskih ovčara. Najljepšim psom pasmine, Svjetskim prvakom u ljepoti na Svjetskom prvenstvu hrvatskih ovčara, proglašen je Airon Ante Žeravice iz Đakova, a za najljepšeg psa suprotnog spola izabrana je Ruth Certisa Brigitte Middelburg i Ive Tielensa iz Belgije.

Britt Randi Juhre jedna je od četiri natjecatelja pristiglih iz Njemačke. Ni 24 sata vožnje, ni 2500 kilometara nisu ih pokolebali da prvi put dođu na natjecanje u Zagreb. Bila je to prava avantura, ali nisu požalili. Upoznali su divne pse i divne ljude, nove prijatelje. I otišli zahvalni za sve što su doživjeli, posebno ističući uspješnu i dobru organizaciju.

– Ovo je jedna divna uspomena. Povezala nas je ljubav za hrvatskog ovčara, a sve je bilo kao u jednoj velikoj obitelji. Došli smo kao gosti, a otišli kao prijatelji – riječi su Elke Klein iz Njemačke. Na prvenstvo je stigla sa suprugom Hansom, koji je u tunel kupu nastupio s najstarijom natjecateljicom prvenstva, 13-godišnjom kujicom imena Azana Zagrebački Biseri.

Foto: Privatni album/MailOnline

Iako je na natjecanje stigao poslovno, sudio je agility, Sascha Grunder iz Švicarske nije stigao bez pratnje. Na desetosatnom putu od njegova doma do Zagreba pratila su ga dva psa.

– Jednom sam dobio priliku okušati se u utrci s hr­vatskim ovčarom i zarazio sam se isto kao svi vi – rekao je sudac pozdravljajući natjecatelje. Sa svojim hrvatskim ovčarom (Britley'Q - Kuroi Ryu Tobu Shuriken) nastupio je u tunel kupu.

Da je ljubav prema hrvatskim ovčarima vječna potvrdila je i Ulrika Pettersson iz Švedske, koja je na natjecanje stigla s dva psa. I Bećar i Ajiram Alli Bela iz hrvatskih su uzgoja. Bećar (Axis) bio je prije sedam godina prvi hrvatski ovčar u Švedskoj, danas ih je u toj zemlji šest. S četiri hrvatska ovčara prvi put na prvenstvo stigao je bračni par iz Belgije, Brigitte Middelburg i Ivo Tielens. Na odlasku najavili su da dolaze i za dvije godine, ali da će dovesti još hrvatskih ovčara i njihovih vlasnika.

Predsjednica Kluba Hrvatski ovčar "Zagreb" Sandra Pavlović, koja je uz podršku članova Kluba za obuku službenih i sportskih pasa "Zagreb" organizirala ovo prvenstvo, ističe kako su upravo ove povratne informacije potvrda da su uspjeli.

– Čak smo se i satnice držali, sve je bilo na vrijeme. Posebno sam vesela zbog ljudi koji su prvi put došli na ovo natjecanje. Kad smo se nakon tri dana rastajali, svi oni obećali su da dolaze i za dvije godine – kaže nam S. Pavlović.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Uglješa
Uglješa
09:42 29.11.2018.

Bravo Slovenci, najbolji!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije