Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pala peteročlana banda

U deset mjeseci 'digli' četiri bankomata i dočepali se 3,2 milijuna kuna

Uporabom plinske eksplozivne smjese pokušao provaliti u bankomat
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/3
30.05.2020.
u 11:46

Provale su uvijek odrađivali s ukradenim automobilima, kojih su otuđili ukupno 12, ali bi ih nakon obavljenog posla uvijek ostavljali negdje neoštećene

Oko 3,2 milijuna kuna dočepala su se petorica hrvatskih državljana u četiri pohoda na bankomate koje su počinili u razmaku od desetak mjeseci, odnosno u periodu od svibnja prošle do ožujka ove godine.

Međutim, unatoč izuzetno dobroj organizaciji i planiranju tih krađa koje su redom pratile gromoglasne eksplozije, jer su svaku od njih počinili tako da bi najprije u bankomat upumpali plinsku smjesu kojom bi potom raznijeli vanjski dio bankomata, nakon čega bi uzeli kazete s novcem iz unutrašnjosti uređaja, zahvaljujući zajedničkoj akciji Ravnateljstva policije i nekoliko policijskih uprava sva petorica počinitelja trenutno se nalaze iza rešetaka.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Riječ je o višemjesečnom kriminalističkom istraživanju kojeg su nositelji bili policijski službenici Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske, a provedeno je u suradnji s Policijskim upravama zagrebačkom, krapinsko-zagorskom i istarskom te u suradnji i koordinaciji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije i Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci.

- U petak smo priveli pet osoba u dobi od 30, 34, 37, 40 i 42 godine s područja Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Riječ je o osobama koje su već ranije evidentirane kao počinitelji ove vrste kaznenih djela, a u počinjenju su iskazivali izuzetnu organiziranost, kako u pripremnim radnjama tako i prilikom uništavanja dokaza nakon počinjenja kaznenih djela – kazao je Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta u Upravi kriminalističke policije Ravnateljstva policije.

Provale u bankomate koje je petorka izvela zbile su se 3. svibnja i 30. srpnja prošle godine u Kostreni i Hreljinu te 7. siječnja i 22. ožujka ove godine u Lovranu i Dražicama.

Osim same protupravne koristi od 3,2 milijuna kuna u njihovim pohodima nastala je i materijalna šteta od oko 630 tisuća kuna uzrokovana eksplozijama, primjerice na obližnjim parkiranim automobilima ili na inventaru trgovina u sklopu kojih su se bankomati nalazili. Isto tako počinitelji su provale uvijek odrađivali s ukradenim automobilima, kojih su otuđili ukupno 12, ali bi ih nakon obavljenog posla uvijek ostavljali negdje neoštećene, tako da je svih 12 vozila vraćeno vlasnicima.

Kad se sve zbroji i oduzme petorica hrvatskih državljana kazneno su prijavljena mjerodavnom državnom odvjetništvu zbog sumnje da su počinili ukupno 32 kaznena djela od kojih 11 teških krađa (četiri u pokušaju), osam kaznenih djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, 12 kaznenih djela neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari i kazneno djelo krivotvorenja isprava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije