Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Do jučer nezamislivo

U Danskoj kupci stana zarađuju na stambenom kreditu!

Danska
Foto: Paul Mayall/DPA/PIXSELL
08.08.2019.
u 20:14

Cijene nekretnina u Danskoj nikad nisu bile veće, stanovi i kuće najskuplji su u glavnome gradu Kopenhagenu, a očekuje se da će ove godine porasti još 3,2 posto.

Jedna je banka u Danskoj napravila do jučer nešto nezamislivo – ponudili su stambene kredite bez kamata! Njemački Der Spiegel prenosi da je Nordea Bank Abp jučer objavila da počinje nuditi kredite za kupnju nekretnina s kamatom od 0 (nula) posto. Ponuda s fiksnom ratom otplate nudi se na 20 godina. Primjerice za hipotekarni kredit u trajanju od 30 godina kamata bi bila tek pola posto.

Cijene će dodatno porasti

Objava je uslijedila nakon što je Jyske Bank A/S objavila kako će ponuditi kredite na deset godina po negativnoj kamatnoj stopi od pola posto. To zapravo znači da se kupcu daje novac ako se odluči uložiti u nekretninu. Odnosno, uzimanjem kredita za stan kupac kao da je stavio novac na štednju po kamati od 0,5 posto.

– Nikada nije bilo jeftinije zadužiti se. Očekujemo da će to doprinijeti rastu cijena nekretnina – rekla je Lise Nytoft Bergmann, glavna analitičarka u odjelu za stambeno kreditiranje Nordea Banka. Iznijela je i negativnu stranu cijele priče.

– Ovo je sjajno za kupce, no dosta je nelagodno znati da postoje financijske ustanove koje su voljne posuđivati novac bez zarade – rekla je Bergmann.

No ponuda vrijedi samo za osobe s danskim državljanstvom. Stranci nekretninu u Danskoj mogu kupiti samo uz posebnu dozvolu danskog Ministarstva pravosuđa. Razlog je ovakvim potezima činjenica da je interes za kredite za kupnju nekretnina u Danskoj na povijesno najnižim razinama. Već je 2016. došlo do situacije kada su kupci nekretnina mogli posuđivati novac uz kamatu manju od jedan posto. Prije deset godina ona je iznosila barem pet posto.

Finance Denmark, organizacija koja se bavi analizom poslovanja banaka i financijskim uslugama, u veljači je objavila izvješće prema kojem su cijene nekretnina najviše u povijesti. Lani su cijene kvadrata narasle 4,2 posto te je prosječna cijena kuće od 140 kvadrata dosegnula 257.000 eura. Cijene nekretnina u Danskoj sustavno se prate od 1992. te su na najvišoj razini od tada.

Nikada veći standard

Postoje regionalne razlike u cijenama. Postoji i jedna zanimljivost, a to je da je stvarna vrijednost nekretnina zapravo 14 posto manja nego 2007. kada se vrijednost korigira za visinu inflacije. Ta je 2007. godina do sada bila rekordna za cijene nekretnina u Danskoj kada je riječ o nominalnoj vrijednosti, bez korekcije za vrijednost inflacije. Niže kamate, pak, zapravo znače da je hipotekarni kredit sada jeftiniji nego prije 12 godina.

Osim toga, prosječna je plaća u Danskoj sada veća čime im je narasla kreditna sposobnost. Najveći se rast predviđa nekretninama u predgrađu Kopenhagena za koje se predviđa da će ove godine rasti 3,2 posto, a iduće još tri posto.

Ključne riječi

Komentara 17

DU
Deleted user
20:51 08.08.2019.

Zamka za naivne. Banka kreditira izvođača a kupac kroz visoku cijenu kvadrata plaća kamatu.

SE
SeniorDosSantos
20:44 08.08.2019.

Znači slobodno tržište funkcionira danas tako da dobiješ kredit i još ti banka plaća kamate. Nešto tu gadno ne valja.

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
20:23 08.08.2019.

Istina! Prekjučer ja otišao u DanBanku po kredit. Službenica sa šaltera lijepe plave kose i bujnih grudiju me sva oduševljena izljubila, šef podružnice se spustio s kata i čestitao mi, dvije tačke danskih kruna su mi dopeljale, također, plavuše bujnih grudiju. Svi zajedno smo se slikali za uspomenu. Stavio sam to na twitter, instagram i sve ostale društvene mreže koje imam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije