Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI PREOKRET

U Croatiji Airlines 145 radnika višak, a primaju 45 novih

krešimir kučko
Goran Jakuš/PIXSELL
15.10.2013.
u 09:33

Dodatni su radnici u Croatia Airlinesu potrebni zbog ugovorenih poslova održavanja

Croatia Airlines neće otpustiti 220 zaposlenika, kako je to bilo previđeno planom restrukturiranja, jer je naknadno utvrđeno da je u tom državnom gubitašu višak oko 145 radnika. No hrvatska nacionalna aviokompanija, iako ima višak zaposlenih, planira čak i zapošljavati jer joj nedostaje oko 45 radnika u tehnici.

Pismo radnicima

Do velikog preokreta u broju viška zaposlenih u CA došlo je zbog sklapanja novih poslova održavanja zrakoplova. Stoga postoji mogućnost da će na kraju ta tvrtka, koja zapošljava ukupno nešto više do 1000 radnika, otvoriti više novih radnih mjesta nego što će ih zatvoriti. Ta se mogućnost navodi i u pismu koje je Sektor pravnih poslova, upravljanja ljudskim resursima i imovinom početkom listopada uputio radnicima CA, a u kojem ih se informira o realizaciji mjere optimizacije ljudskih resursa. Naime, onima koji budu proglašeni viškom bit će ponuđena radna mjesta u tehnici.

U pismu se navodi da od 145 radnika viška njih četrdesetak predstavlja mogući tehnološki višak i moguće im je otkazivanje ugovora o radu na određeno vrijeme. Ostatak se najvećim dijelom odnosi na redovite isteke ugovora o radu na određeno vrijeme kabinskog osoblja te dobrovoljne odlaske radnika u programu dokupa mirovina. Tu je još dvadesetak radnika u vanjskim predstavništvima koja CA planira zatvoriti.

U upravi CA navode da je novi broj od 145 radnika viška utvrđen s obzirom na to da je prirodnim odljevom, odnosno odlaskom u mirovinu u međuvremenu već 46 radnika napustilo kompaniju te s obzirom na nove poslovne okolnosti i potrebu za novim zapošljavanjem.

– Konačan broj radnika koji su višak i individualiziran način njihova zbrinjavanja utvrdit će se nakon savjetovanja s Radničkim vijećem – navode u upravi CA.

Za sad već zastario podatak o 220 radnika viška u upravi kažu da se odnosio na procjenu mogućeg smanjenja broja zaposlenih, koju je potkraj 2012. godine predložila konzultantska tvrtka.

Što će na to reći AZTN

Na pitanje kako će na promjenu broja viška radnika reagirati Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja koja je odobrila plan restrukturiranja CA, u kojem se navodi višak od 220 zaposlenih, u upravi kažu da je Agencija potvrdila zakonitost provođenja programa restrukturiranja po principu državne potpore, koji podrazumijeva primjenu kompenzacijskih mjera, odnosno smanjenje kapaciteta flote i broja letova, kao i mjere vlastitog doprinosa tvrtke u financiranju programa restrukturiranja.

– Sve se te mjere u CA već uspješno provode, a pozitivno mišljenje AZTN-a i iznos državnih potpora nisu uvjetovani konkretnim brojem zaposlenika u sklopu mjera optimizacije radnih mjesta – tvrde u CA. Dodaju da zbog novougovorenih poslova održavanja zrakoplova inozemnih kompanija u tehničkom središtu tvrtke u Zagrebu moraju zaposliti oko 45 novih radnika na određeno vrijeme u sektoru tehničkih poslova.

>> Leteći trabant: CA u floti ima šest dasheva, dobri su im samo motori

>> Croatia Airlines: Naši su dashevi apsolutno sigurni

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije