Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Govor mržnje sina zastupnika

U 'čestitki' mladog Đakića HDZ i partneri vide kazneno djelo za tri godine zatvora

Plenković i Pupovac
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
1/3
09.01.2019.
u 11:17

Čeka se zakon koji bi trebao osigurati kažnjavanje nedopuštenih ponašanja na internetu, pučka pravobraniteljica upozorava da četiri puta manja Estonija ima web-policajce, a Hrvatska još nema.

Gnusna objava Ivana Đakića, sina HDZ-ova zastupnika Josipa Đakića, koji je na svom Facebook profilu objavio božićnu “čestitku” za “’prijatelje’ srbiće” garniranu fotografijom na kojoj čovjek u ustaškoj uniformi drži glavu osobe s četničkim oznakama rezultirala je jučer glasnom osudom HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera. Promptno je reagirala i virovitička policija, koja je 22-godišnjaka privela na obavijesni razgovor.

Ivan Đakić hvali se imovinom

Sinov ispad osudio je i Đakić stariji, i to i kao otac i kao šef HDZ-ove organizacije u Virovitičko-podravskoj županiji. Izvijestio je da se njegov sin jučer ujutro iščlanio iz HDZ-a. Iščlanjenje je uslijedilo nakon što je stranka najavila da će protiv Đakića mlađeg pokrenuti disciplinski postupak, uz dodatak kako najoštrije osuđuju takav govor mržnje i pozivanje na društvenu netrpeljivost.

 

HDZ-ov koalicijski partner Milorad Pupovac sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je podsjetio da ovo nije prvi ispad Ivana Đakića, koji je prije nekoliko mjeseci prijetio smrću novinaru Ivanu Žadi, ali i da je to osoba kojoj je “sustav omogućio da u dobi od 22 godine postane vlasnikom hotela”.

Đakić mlađi, naime, formalno je vlasnik hotela u Pitomači, a na svom Facebooku objavio je i link na internetsku stranicu Apartmana Đakić, na kojoj se može rezervirati smještaj u obiteljskim apartmanima na Šolti.

Na društvenim mrežama Ivan Đakić inače se rado hvali nemalom imovinom, prije svega “bijesnim” automobilima s personaliziranim registarskim pločicama, a zanimljive su mu i profilne fotografije. Jedno vrijeme je, primjerice, kao profilnu fotografiju na Facebooku imao legendarnu fotografiju Vladimira Šeksa sa sunčanim naočalama.

No situacija u kojoj se našao nakon degutantne objave koju je, doduše, sam obrisao uz ispriku, naglo bi ga mogla uozbiljiti. I njegova dojučerašnja stranka i partneri iz SDSS-a i HNS-a njegovu su “čestitku” okarakterizirali kao govor mržnje i pozivanje na društvenu netrpeljivost, za što je Kaznenim zakonom predviđena zatvorska kazna u trajanju do tri godine.

Milorad Pupovac pritom je naglasio kako će SDSS sam podnijeti kaznenu prijavu jer ne vjeruje da će nadležne institucije kvalitetno odraditi svoj posao.

Plenković i Pupovac
1/7

– Do sada se to, nažalost, nije događalo – rekao je Pupovac i dodao kako je u hrvatskom pravosuđu “previše tolerancije prema takvim stvarima i dopuštenog da se čini i postupa prema Srbima u Hrvatskoj”. Pozdravio je reakciju HDZ-a na Facebook “čestitku” i kazao kako Plenkovićeva Vlada i dalje ima njegovu podršku, ali i dodao kako je “ne može imati pod bilo kojim uvjetima i bilo koga”.

Pupovac nije jedini koji ukazuje na neobično djelovanje nadležnih institucija kada je riječ o govoru mržnje.

– Mi smo kao društvo izgubili sve kriterije pristojnosti, a ovo je tek špica sante leda mržnje. Dok god se ovakve stvari budu tretirale kao prekršaj, a ne kazneno djelo, to će biti stimulacija ovakvog ponašanja – komentirao nam je predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Na nepravilan tretman govora mržnje u zadnjem je izvješću upozorila i pučka pravobraniteljica Lora Vidović, koja je navela da je MUP u 2017. godini zabilježio ukupno 18 kaznenih djela javnog poticanja na nasilje i mržnju, od čega je tek šest počinjeno korištenjem Facebooka. Pravobraniteljica je zaključila kako taj podatak govori da još uvijek ne postoji ni svijest nadležnih tijela da imaju legitimitet i obvezu postupati u ovakvim slučajevima. Preporučila je edukaciju pravosudnih i policijskih službenika, a kao pozitivan primjer navela je Estoniju. Iako četiri puta manja od Hrvatske, ta je zemlja uložila nešto novca u edukaciju pa sada imaju tri web-policajca s vlastitim profilima na društvenim mrežama koji u svakodnevnom kontaktu s građanima preveniraju neprimjereno ponašanje.

Zakon najavljen prije godinu dana

A takvom neprimjerenom ponašanju naša Vlada namjerava stati na kraj posebnim zakonom koji bi osigurao da se kaznena djela počinjena u virtualnom svijetu kazne jednako kao da su počinjena u realnom.

No, iako je najavljen prije godinu dana, gotovog nacrta tog zakona još uvijek nema, a državni tajnik Središnjeg ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić jučer nam nije mogao precizirati kada će zakon ugledati svjetlo dana.

– Tekst će biti uvršten u plan zakonodavnih aktivnosti za ovu godinu i kreće priprema za donošenje tog zakona – kazao nam je Gršić. Napominje i kako je zakon zamišljen više u tehničko-tehnološkom dijelu nego sadržajno, kako mu je cilj da tehnički omogući kažnjavanje onih koji se nedopušteno ponašaju na internetu te da ne može ulaziti u sam inkriminirajući sadržaj, odnosno u to kako treba tretirati koje djelo.

Video - Pripadnici HOS-a prosvjedovali ispred središnjice HDZ-a

Komentara 44

Avatar navijač
navijač
11:40 09.01.2019.

Prvo iskorijenite govor mržnje u Hrvatskom saboru , pa onda na portalima.

ST
stefj
11:52 09.01.2019.

Interesantno je to kako to ide kada se napadne partner u vladi. Ne tako davno bila je skoro identična objava vezana uz Modrića, pa nikome ništa, niti jedna reakcija niti od vlade, a kamoli njezinih partnera... Nakon atentata koricom limuna sada imamo pokušaj ubojstva fotografijom... OK, ovakvo ponašanje treba javno osuditi, možda i sankcionirati zakonom, no onda treba jednako djelovati prema svima... Ovako, ovo je čisto licemjerje. Evo npr. netko u Rijeci za Božić uništio jaslice. Da su to bile pravoslavne, odmah bi to bio rasizam, svi živi bi se digli na noge, dok je ovako ispalo djeca se malo zanijela... Ma bljak, mediji, politika, dno, dna ovog društva...

Avatar gunner12345
gunner12345
11:25 09.01.2019.

pupovac je zaprijetio odlaskom iz vlade i odmah policija hapsi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije