Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čipka

U Čarobnom triptihu najsjajnija je lepoglavska čipka

rusija (1)
Agroturistički klaster Lepoglava
05.11.2012.
u 13:12

Dosad najpotpuniju inozemnu izložbu hrvatskog čipkarstva omogućila je lepoglavska čipka koja je lani, u konkurenciji 10 zemalja i 36 ruskih oblasti, proglašena najljepšom

Više od 180 lepoglavskih, paških, hvarskih, svetomarskih i sikirevačkih sunčanih čipki i drugih eksponata tematski vezanih uz čipkarstvo izloženo je u Državnom muzeju čipke u dalekom sjevernom ruskom gradu Vologdi, na dosad najpotpunijoj inozemnoj prezentaciji hrvatskog čipkarstva. Izložba nazvana Čarobni triptih u Vologdi ostaje otvorena do 16. veljače iduće godine, a najviše posjetitelja vidjet će je oko pravoslavnog Božića u siječnju, kada se tradicionalno bilježi dolazak velikog broja posjetitelja iz skandinavskih zemalja – Švedske, Norveške i Finske. Takvu promidžbu, koja se u kulturnim krugovima već tumači kao jedno od najznačajnijih predstavljanja nematerijalne baštine hrvatske kulture ikad održanih u inozemstvu, omogućila je upravo lepoglavska čipka.

Potvrđuje to i Karmen Šoštarić, upraviteljica Zadruge lepoglavske čipke, koja se sa suradnicama iz Paga, Agroturističkog klastera Lepoglave i neprofitne udruge za međunarodnu kulturnu suradnju Intermezzo, vratila s otvaranja izložbe u gradu udaljenom 2500 kilometara.

– Čipka "Ljeto u šumi“ lani je na međunarodnom festivalu u Vologdi, u konkurenciji 10 zemalja i 36 ruskih oblasti, proglašena najljepšom. Uz 20.000 rubalja i zlatno-srebrni čipkarski batić, domaćini su otkupili naše čipkano „Ljeto“ i otvorili mogućnost da u reprezentativnim prostorima njihova državnog muzeja predstavimo hrvatsko čipkarstvo. Objeručke smo iskoristili tu mogućnost pa smo u dvije velike dvorane izložili najmarkantnije hrvatske čipke, ali i prateće eksponate kroz koje je prikazana priča o njenu povijesnom razvitku – ističe K. Šoštarić i dodaje da su se ruski kustosi potrudili te ostale eksponate – repliku "dedeka“ iz 19. stoljeća (jastučić za čipku) punjenu sijenom, originalne nacrte začetnice čipkarstva Danice Brössler, nacrte po kojima je rađena čipka za Jovanku Broz, čipkanu bluzu, narodne nošnje i drugo uobličili u povijesnu čipkarsku priču.

– Počasno mjesto ipak ima lepoglavska čipka koja je i na otvaranju izložbe pobudila najveći interes publike zbog složene tehnike izrade, vrlo tankog konca kojim se "klepa" te specifičnih motiva i profinjenosti. Zadovoljna sam jer takvu promidžbu čipka još nigdje nije doživjela – zaključila je K. Šoštarić. Tehniku izrade čipke u Vologdi prikazala je čipkarica Kristina Loparić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije