Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žestoke kritike porezne reforme

U burnoj raspravi 'zaiskrilo' između ministra Marića i opatijskog ugostitelja: Koga sam ja nazvao lopovom?

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
10.11.2016.
u 17:22

Ministar turizma Gari Cappelli nije pretjerano zadovoljan povećanjem PDV-a

Predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić najavio je danas na tematskoj sjednici saborskog Odbora za turizam posvećenoj povećanju PDV-a na ugostiteljstvo s 13 na 25 posto mogućnost štrajka radnika u ugostiteljstvu. U burnoj raspravi, uz članove Odbora, sudjelovali su i predstavnici raznih udruženja ugostitelja i hotelijera, kao i radnika u tom sektoru, a svi su kritizirali ministra financija Zdravka Marića zbog činjenice da će ipak rasti stopa PDV-a za ugostiteljstvo. Ministar financija Zdravko Marić objašnjavao kako to povećanje neće utjecati na konkurentnost hrvatskog turizma. Tu je tezu potkrijepio podacima Eurostata u sektoru restorana i hotelijerstva.  

– Ako se kao kriterij uzme paritet kupovne snage, odnosno kada se, da tako kažem, iščisti element razlike u visini dohodaka u pojedinoj zemlji, Hrvatska je uz Portugal najjeftinija destinacija na cijelom Mediteranu. Italija je, na primjer, 30 posto skuplja od Hrvatske, njezin je indeks 106,5, a Hrvatski je 75,3. Cjenovna konkurencija je nešto što se treba uzeti u obzir. Nikoga ne zanima koliki je PDV u nekoj zemlji već kolike su cijene – objasnio je Marić okupljenima.  

Ministar turizma Gari Cappelli nije pretjerano zadovoljan povećanjem PDV-a.  

– U ovom trenutku kao ministar bio bih sretniji da je rješenje drukčije. Ali gleda se sveobuhvatna porezna reforma i teško je pojedinom ministru iskakati u pojedinim segmentima – kazao je Cappelli te dodao kako Vlada traži druge mogućnosti da se kompenzira ovo povećanje PDV-a za ugostiteljstvo.  

– Plaće radnika ionako su male i ako se ovo izglasa, neće postojati ni najmanja mogućnost za njihovo poslovanje. Zbog toga je moguće da u predsezoni, odnosno u vrijeme dolaska turista za uskrsne praznike najavimo štrajk – najavio je predsjednik Sindikata turizma i usluga Eduard Andrić.

Poreznom reformom nije zadovoljna ni oporba, pa je SDP-ova Sabina Glasovac ustvrdila kako je "nezabilježeno u hrvatskoj praksi donošenja pravnih propisa da se daje samo 21 dan za prilagodbu za pravne propise".

– Ova se reforma predlaže bez zakonom predviđene javne rasprave koja je trebala trajati 30 dana i bez procjene učinaka propisa – primijetila je Glasovac, dok je njezin stranački kolega Gordan Maras dodao kako je ovaj prijedlog reforme "donesen u srijedu uvečer između HDZ-a i Mosta po načelu trgovine – daj što daš".  

Na sjednici na je na trenutak zaiskrilo kada je opatijski ugostitelj Stjepan Dunatov u raspravi zamjerio ministru Mariću da je ugostitelje nazvao lopovima.  

– Koga sam ja to nazvao lopovom u svom životu – skočio je ministar, a kad je Dunatov shvatio da je pogriješio, ispričao se ministru pa su se strasti smirile.

>> Marić: Neće biti smanjenja opće stope PDV-a od 2018. godine

Komentara 71

DU
Deleted user
17:32 10.11.2016.

Ako se u koga ne smije dirati, i ako se koga ne smije prozivati...zbog posla...kompetentnosti...znanja, to je onda ministar Zdravko Marić.

EB
EBERT
17:43 10.11.2016.

ako treba oporezivati onda su to vlasnici restorana i kafica. ne 25%nego 40% ito sa racunom svakog gosta . jer vecih prevaranta nego sto su oni. Podjeliti taj novac ljudima koji skupljaju boce po konjtenjerima.

DU
Deleted user
18:02 10.11.2016.

Maras je rekao da porezna reforma neće proći,ja njemu kažem neka se spremi za 12 godina opozicije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije