Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijedno nalazište

U Bukovlju pronađeni temelji crkve u kojoj su stolovali templari

nalazište,crkva,karlovac (1)
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/10
14.09.2012.
u 16:28

Karlovački arheolog Krešimir Raguš na tragu najstarije ranokršćanske crkve u kontinentalnoj Hrvatskoj

Na prapovijesnoj gradini pronađeni su vrlo dobro sačuvani ostaci crkve opasane bedemima. Iako smo još uvijek oprezni u najavama, riječ je o iznimno vrijednom lokalitetu na kojem se nalazi jedna od najstarijih romaničkih crkvi na kontinentu – rekao je Krešimir Raguž iz Konzervatorskog odjela u Karlovcu predstavljajući nalaze arheoloških iskapanja provedenih u selu Bukovlje, nedaleko od Zvečaja.

Crkva na tom području prvi put se spominje 1334. u dokumentima Zagrebačke biskupije. No, u kasnijem popisu iz 1501. godine više je nema. To se poklapa s povijesnim izvorima koji govore da je čitav namještaj iz te crkve demontiran i premješten u crkvu svetog Ivana u Zvečaj. Međutim, crkva na lokalitetu na kojem sada traju arheološka iskapanja nije zapaljena ili razorena, pa je sve što se sada pronalazi iznimno dobro očuvano i autentično. Specifičnost je i što su unutar bedema bile gospodarske zgrade. To ukazuje kako su na tom prostoru obitavali Benediktinci ili poznati viteški redovi Templari ili Ivanovci, koji su živjeli na sličan način.

– Podatke o premještaju namještaja dokazuje i jedno pronađeno dlijeto koje je služilo u tu svrhu. Značajno je reći kako smo na ovoj lokaciji zahvaljujući pronađenoj keramici potvrdili kontinuitet sve od pretpovijesti. Istovremeno, otvorili smo i niz pitanja kojima u nastavku iskapanja tek trebamo dati odgovore – rekla je Ana Azinović Bebek, pročelnica Službe za arheološku baštinu Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Postoji i dilema je li riječ o crkvi svetog Jurja, kao što se pretpostavlja ili svetog Ivana, kao što to govori narodna predaja. Sigurno je kako se na temelju prapovijesne gradine iz vremena ilirskih plemena Japoda nalazi netipična crkva-tvrđava oko koje je bio sagrađen zid debljine dva metra uz pravokutnu kulu u jednom uglu.

Komentara 5

JA
jalnus
18:48 14.09.2012.

Templari su dakle bili hrvati? Ok slijedeca stanica na ovom cirkuskom putu moze bit i ona na kojoj ce pisat da je i Julije Cezar zapravo bio Josip Cuculic,no?

RE
REFICUL
18:58 14.09.2012.

Sav put od Senja preko Petrove Gore,Petrinje(Gore-crkva Sv.Marije),Farkašića sve do crkve Sv.Martina u Prozorju,pa Čiće,Planina(selo iza Zg),gornji grad ZG(Crkva sv.Zaharije) pa do Ivanšiće(Lobor) je pun tragova Templara,samo se sakriva i prebojava,kao i kapela preko puta Gen.Stola u Mateškom selu gdje je svod crkvice bio obojan zviezdama(ISIS)a na zidu Templarki križ...

RE
REFICUL
19:03 14.09.2012.

I zaboravih.Templari su štovali IVANA KRSTITELJA(VATRENO KRŠTENJE ENERGIJE KIČMENOG SUBA KOGA SE ŠIFRIRA SA "KRIST" I "molili" boginji ZNANJA.Dakle prvi korak ka odvajanju od religije,kao što danas radi i Budisti Tibeta: Ne prakticiraju religiju "vjere"nego ZNANJA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije