Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA LISTI ZA EU PARLAMENT

Poznati liječnik prihvatio poziv HSS-a: Otkriva za što bi se zalagao u Bruxellesu

Zoran Bahtijarević
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
02.02.2019.
u 20:01

Nisam spreman za hrvatsku politiku jer je kao i većina građana doživljavam nelijepom. Isprazno kritizirati naše zdravstvo i ministra ne vodi ničemu. Pokušat ću učiniti nešto dobro. Iz Europskog parlamenta mogao bih pomoći da se sagradi Nacionalna dječja bolnica.

Na trećem mjestu Amsterdamske koalicije za Europski parlament bit će dr. Zoran Bahtijarević, dječji kirurg i bivši ravnatelj Klinike za dječje bolesti zbog čije se smjene organizirala peticija roditelja koji su javno tražili ostanak ovog liječnika hrvatske nogometne reprezentacije na čelu Klaićeve.

Liječnici i politika idu “ruku pod ruku” odavno, ali priča ovog liječnika nije jedna od tih. Priznat od struke, bez dlake na jeziku, emotivan i zaljubljen u svoj poziv, dr. Bahtijarević i sam kaže da se dosad uglavnom politika bavila njime, a ne on politikom.

– Ali ne, neću sigurno biti još jedan kritizer. Ne mislim pritom na kritičara jer je to nešto pozitivno, nego kritizer što su oni koji se profesionalno bave samim kritiziranjem.

Motiv mi je nešto pozitivno napraviti i u ovom trenutku nisam spreman uključiti se u hrvatsku politiku jer je kao i većina građana doživljavam nečim nelijepim – odmah naglašava dr. Bahtijarević koji će na listi spomenute koalicije biti nestranački kandidat te prvi kojeg predlaže HSS.

Bitne su i sestre, spremačice...

Do cijele ove priče i jest došlo na inicijativu i poziv šefa HSS-a Kreše Beljaka.

– Nisu postavili nikakve uvjete i nije uobičajeno za hrvatsku politiku staviti nekog nestranačkog te mi se ta ideja svidjela i doživio sam je kao kompliment cijelom svom dosadašnjem radu.

Mislim da kroz Europski parlament mogu nastaviti djelovati onako kako sam djelovao do prije godinu dana i kao što cijeli svoj život radim – u interesu djece i dječje medicine. Europski parlament donio je odluku da će raditi na usuglašavanju dostupnosti lijekova i kliničkih ispitivanja u onim zemljama koje zbog svoje veličine nemaju tomu dostupnost.

Nema manje ili više vrijednih građana ove države ni Europe, a osobito pri tome mislim na djecu. Ova kandidatura otvara mi mogućnost da mogu na tomu raditi – objašnjava dodajući da je Europski parlament adresa i s koje se može pomoći izgradnja Nacionalne dječje bolnice.

Stav je to koji je i temelj programa kojim će se predstaviti biračima, a izuzev spomenutog, dodatan motiv za ovakvu odluku jest i, kako kaže, sve ono što se u posljednje vrijeme događa s hrvatskom medicinom i njezinim statusom u očima pacijenata i javnosti. Uz pacijente, prvenstveno djecu, Europarlament bi dao priliku da bude i glas razuma svih zaposlenih u zdravstvenom sustavu.

– U osnovi hrvatskog zdravstva je čovjek, bila to teta kuharica, medicinska sestra, spremačica ili liječnik, sustav funkcionira zbog napora svih tih ljudi koji često čine stvari nauštrb svog osobnog života i vlastitog zdravlja. I sada vidim u ambulanti 50 posto više pacijenata nego što je norma, a u zdravstvu nas je tisuće koji tako radimo i funkcioniramo.

Tri godine na mjestu ravnatelja pokazale su mi da su najčešći problemi iz komunikacije, a da se vratimo i malo unatrag, vidjeli bismo da je to problem cijelog našeg društva, ne samo zdravstva. Nekad smo razgovarali, danas odemo na Facebook – govori dr. Bahtijarević.

Odluku o političkom angažmanu nije lako donio, prvenstveno jer bi Europarlament značio odlazak iz operacijske sale i s odjela. No shvatio je da bi Bruxelles, nakon što je osjetio sustav iznutra na sve moguće načine, bio na određen način produžetak njegova poziva i brige o djeci. Uz obitelj, prijatelje, kolege, razgovarao je o tomu i s roditeljima svojih pacijenata koji su dosad već niz puta pokazali respekt spram ovog liječnika.

Bilo je tako i za njegova lanjskog odlaska s čela Klaićeve čemu je formalni razlog bilo da nema status docenta ili profesora što se uvjetovalo natječajem pozivajući se na Statut. Iako se Statut više puta mijenjao, tada je izmjena izostala te se nije ni prijavio jer nije ispunjavao uvjete za funkciju koju je dotad uspješno obnašao.

Što s reprezentacijom

– Isprazno kritizirati naše zdravstvo i ministra ne vodi ničemu. Pokušat ću biti onakav kakav sam cijeli život i učiniti nešto dobro – zaključuje dr. Bahtijarević kojega javnost poznaje i kao člana liječničkog tima hrvatske nogometne reprezentacije.

S reprezentacijom je prošao sve, pa tako i lanjski ruski uspjeh, stoga ne čudi da se ovih dana mnogi pitaju i što će biti s tom njegovom ulogom ode li u Europski parlament.

No dr. Bahtijarević tu staje na loptu jer prvo treba, kaže, osvojiti mandat i otići u Bruxelles. Potom će, nastavlja, donositi daljnje odluke pa tako i razgovarati s HNS-om s kojim će, vjeruje, kao i reprezentacijom te svojim pacijentima uvijek ostati povezan.

Amsterdamska koalicija

 

Komentara 10

Avatar Asterix
Asterix
23:00 02.02.2019.

Prihvatio je on zov eura.

ZR
Ze Roberto u
21:23 02.02.2019.

Nije doktor prihvatio poziv HSS_a ! Prihvatio je poziv Beljaka, koji je rasturio HSS!

ZA
zadar1
20:13 02.02.2019.

a sto nestave svoja slavna imena i prezimena na izborne liste nego traze ljude koji su nesto radili u zivotu!!!! sramota od politicara!!!!!!😟😟😟

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije