Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kampanja

U borbi za iste birače Grabar-Kitarović i Škoro otišli u 1991.

Foto: PIXSELL
1/4
29.11.2019.
u 20:22

Iako su izazivači dosad prozivali šeficu države, sada je napadačica i ona. Milanovića optužuje za ‘region’, Škoru jer nije bio u ratu

Iako su dosad predsjedničini izazivači, a u tome je posebno politički agresivan Zoran Milanović, prozivali i napadali Kolindu Grabar-Kitarović, sada je poziciju napadačice zauzela i predsjednica RH. Sa skupa u Osijeku udarila je po Milanoviću, kojeg su u predsjedničinu stožeru otpočetka neslužbene kampanje targetirali kao glavnu političku metu, ali i Miroslava Škoru, iako na njegove birače, ne uđe li Škoro u drugi krug, računaju u krugu predsjednice.

Ponor i ‘region’

I dok je Milanovića predsjednica prozivala da je Hrvatsku odgurao u “region”, ali i u ponor, Škoru je, parafrazirano, prozvala pitanjem gdje je bio 1991. godine. Iz njezina političkog nastupa jasno je da na Milanovića puca optužbama o ekonomskoj devastaciji Hrvatske koja je “ljude natjerala na egzodus”, proziva ga za predstečajne nagodbe, izgubljena radna mjesta i poniženja branitelja, dok obračune sa Škorom smješta u 1991. godinu. Škoru je, iako ga nije prozvala imenom, predsjednica optužila da su mu puna usta Slavonije, da pjeva o Slavoniji i zarađuje na Slavoniji, a da u Slavoniji nije bio kad ga je Slavonija najviše trebala.

VIDEO Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Osijeku

– Vi ste Slavoniju branili, a oni su bili negdje drugdje. Tada se pokazivalo tko je duša slavonska, tada je bilo sad ili nikad – poručila je Kolinda Grabar-Kitarović neki dan iz Osijeka.

Međutim, i Škoro je, posebno u ovoj fazi kampanje, svoje predizborne teme i obećanja okrenuo prema 1991. godini. Obećao je da će, ako postane predsjednik RH, na Pantovčaku postaviti bistu Blage Zadre, legendarnog zapovjednika i organizatora obrane Vukovara koji je posmrtno odlikovan činom generala-bojnika. Blago Zadro, osim po iznimnim vojnim sposobnostima, upamćen je i po velikoj hrabrosti i časti jer je uvijek kao prvi predvodio vojne akcije. Uostalom, i Škorin slogan je “sad ili nikada”, što je poruka iz njegove domoljubne pjesme “Mata”, koja se opet referira i na 1991. godinu i Domovinski rat.

Ne čudi da se Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro politički obračunavaju vezano za 1991. godinu jer dijele isto biračko tijelo. Predsjednica je prije pet godina upravo na desnoj retorici i obilazeći braniteljski šator, koji su prosvjednici iz braniteljskog miljea bili podigli na Savskoj cesti, dobila izbore i pobijedila tadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića, koji je bio označen kao predstavnik tadašnje SDP-ove “nenarodne vlasti”, kako ju je prozivao HDZ.

Ne pjeva od jučer

Uoči predsjedničkih izbora Kolinda Grabar-Kitarović izmirila je odnose s premijerom Plenkovićem, kojeg je u mandatu često kritizirala zbog politike Vlade, i time se, makar simbolički, priklonila njegovoj umjerenijoj politici koja ne podrazumijeva opcije desnije od HDZ-a. Time se otvorio prostor Miroslavu Škori koji je oko sebe okupio suverenističke opcije koje su se odvojile od Plenkovićeva HDZ-a.

VIDEO Održan predizborni skup Miroslava Škore u Osijeku

Predsjednica 1991. godinom, budući da je Škoro u to vrijeme bio u Kanadi, a u Osijek se vratio 1992., očito pokušava umanjiti utjecaj svog protukandidata među desnim biračima. U Škorinu izbornom taboru kažu da su predsjedničine prozivke promašene jer Škoro o Slavoniji ne pjeva od jučer ili danas nego od 1989. godine kada je napisao “Ne dirajte mi ravnicu” ili “Matu” 1992.

– Poruka o bisti Blage Zadre na Pantovčaku iznimno nam je važna jer se Škoro sentimentalno vezao za Vukovar i pripadnike obrane Vukovara. U pretkampanji je u Vukovaru bio već četiri ili pet puta, a jedan od njegovih najbližih suradnika je Stipo Mlinarić Ćipe, pripadnik Turbo voda s Trpinjske ceste koji je pokopao Blagu Zadru – rekli su nam u Škorinu stožeru.

Komentara 8

DD
duda.dudica
21:32 29.11.2019.

Nema tu nikakve borbe. Škoro se bori sam sa sobom, a Kolinda mu pokazuje gdje mu je mjesto. Drag je on meni, ali nije se trebao miješati u politiku, nije to za njega.

NE
Nenadnbgd
06:43 30.11.2019.

A šta će biti 2000.....Kandidati se bave istorijom Hrvatske i Srbima a nijedan pravim temama, odoše ljudi iz zemlje.

IN
ivan.nagrb
23:11 29.11.2019.

Jedini pravi kandidat je Zoran Milanović, pjevač i "pjevačica" nemaju dovoljno dubine i širine za obavljanje funkcije Predsjednika. "Pjevačica" to pokazuje cijeli mandat a naročito u zadnje vrijeme. Prvo se "bori" protiv korupcije a onda pjeva Gradonačelniku, drugi dan se opet biti protiv korupcije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije