Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRUGA PUTOVNICA Spas u dvojnom državljanstvu

U borbi protiv mita - ima granica

26.08.2008.
u 20:54

Protokolarne izjave  hrvatskih i ministara BiH “da u borbi protiv korupcije nitko ne može biti zatvoren u vlastite granice” u posljednje tri godine bijegom iz BiH u Hrvatsku ili iz Hrvatske u BiH demantirali su deseci osoba. Nakon bijega Josipa Stanića, vlasnika kreševske tvrtke Boreas, pred USKOK-ovim istražiteljima u akciji  Maestro, sklonište u BiH potražilo je još troje državljana RH koji imaju dvojno državljanstvo.

Prvi je bio bivši vlasnik Salonita iz Vranjica Jozo Ćurković, kojeg RH tereti za gospodarski kriminal. On je nakon kraćeg zadržavanja u sarajevskom pritvoru pušten nakon što je ustanovljeno da ima i državljanstvo BiH. Željko Vrbat iz Dervente sumnjiči se za pokušaj pljačke centra Getro u Sesvetama u prosincu 2007. Jure Vujic iz Ljubuškog tereti se za prijevare u gospodarskom poslovanju.

Lista bjegunaca koji su pred pravosuđem BiH, koristeći se povlasticom dvojnog državljanstva, spas našli bijegom u Hrvatsku još je veća. Medijski najeksponiraniji svakako je bivši predsjednik HDZ-a BiH Ante Jelavić, koji je, ne čekajući presudu Suda BiH za slučaj Hercegovačka banka, pobjegao u Split, gdje ima stan.

I njegov stranački kolega Ivan Bender u Zagrebu je našao utočište jer je u BiH osuđen na 4,5 godina zatvora zbog nezakonite privatizacije hotela Ero. Utočište u Dalmaciji našao je i bivši direktor  LI-transa Stipo Brdar, a već nekoliko godina u Cavtatu je Marijo Miličević zvan Baja, kojega se sumnjiči za sudioništvo u atentatu na tadašnjeg doministra MUP-a Federacije BiH Jozu Leutara.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije