Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U bombaškom napadu na džamiju u Pakistanu troje mrtvih, stanje nemirno

22.11.2008.
u 16:11

Sigurnosno stanje u Pakistanu je u subotu diljem zemlje ponovo bilo vrlo napeto, a u bombaškim napadima i operacijama protiv pobunjenika poginulo je najmanje deset osoba, dok su brojne ranjene.

Najmanje su tri osobe izgubile život, a šest je ranjeno u eksploziji bombe u vrijeme subotnje molitve u džamiji na sjeverozapadu Pakistana, poznatom po sukobima sunita i šijita, objavio je mjesni dužnosnik.

U snažnoj eksploziji uništen je krov džamije u gradu Talu, u okrugu Hanguu, u blizini plemenskog područja duž granice s Afganistanom, rekao je dužnosnik Afzal Khan.

"Riječ je o bombi s odgođenim paljenjem koja je bila postavljena u unutrašnjosti džamije. Dio zgrade se srušio, usmrtivši troje vjernika, među kojima dvoje djece, i ranivši šestero", kazao je, dodavši da se napad dogodio u vrijeme poslijepodnevne molitve.

Grad Tal je blizu pokrajine Sjeverni Waziristan, jednog od izoliranih planinskih područja na sjeverozapadu Pakistana na kojemu se skrivaju talibanske skupine iz Afganistana i iz Pakistana, kao i borci mreže Al Qaide.

Većina pakistanskih muslimana su suniti, a samo 15 posto stanovništva koje broji 170 milijuna ljudi jesu šijiti. Talibani i borci Al Qaide su suniti, a neke njihove skupine poput Laskhar e-Janghvi su izrazito protušijitski usmjerene.

U drugom incidentu u subotu ujutro, napadu islamističkih ekstremista na policijsku postaju na sjeverozapadu zemlje poginula su najmanje tri policajca. Napad se dogodio u okrugu Bannu, oko 200 km južno od Peshawara. "Otprilike dvadesetak talibana opkolilo je utvrđenu policijsku postaju i otvorilo vatru na nas. Pritom je troje policajaca poginulo, a nekolicina je ranjena", kazao je zapovjednik postaje.

A u operaciji protiv ekstremista u sjevernom Waziristanu u subotu je poginulo ukupno četvoro ljudi, a još je najmanje šestero dijelom teško ranjeno. Bespilotna američka letjelica ispalila je rakete na sklonište traženog britanskog ekstremista koji se skrivao kod pakistanskih militanata. Pritom je, kako su objavili lokalni mediji, iako još službena potvrda nije data, poginuo i traženi Britanac, meta napada.

Britanac je 2006. godine uhićen u Pakistanu zbog sumnje da je sudjelovao u pripremi spriječenog atentata na jedan prekooceanski let. Nakon godinu dana uhićeni je Britanac uspio pobjeći, i otada se, iako je Velika Britanija tražila njegovo izručenje, skrivao kod svojih islamističkih kontakata u Pakistanu.

Rakete koje je u subotu američka bespilotna letjelica ispalila, pogodile su kuću lokalnog zapovjednika talibana u selu Ali Khelu, u pograničnoj zoni prema Afganistanu, gdje se skriva veći broj talibanskih i boraca Al Qaide koje izvode gerilske napade protiv međunarodnih snaga stacioniranih u Afganistanu.

Traženi Britanac navodno je, prema informacijama iz sigurnosnih izvora, bio oženjen rođakinjom Maulana Masood Azhara, vođom zabranjenog pakistanskog ekstremističkog pokreta Jaish-e-Mohammeda, usko vezanog za talibane i Al Qaidu.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije