Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pretjeruje li se?

U bolnici pacijenta neće zvati po imenu, nego po rednom broju?

Čekaonica
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
02.06.2018.
u 22:04

U Dječjoj bolnici Srebrnjak nalaze pacijenata već šalju pod bar-kodom

Glasno pozivanje pacijenata njegovim imenom i prezimenom ubuduće više neće biti praksa u bolnicama. Najvjerojatnije će se u dogledno vrijeme uvesti redni brojevi, kakvi su dugo već u upotrebi npr. u bankama i u MUP-ovim odjelima za izdavanje osobnih dokumenata. Jer, nova pravila o zaštiti osobnih podataka (GDPR) donose i neke novosti i u zdravstvu premda neki smatraju da se tu pretjeruje.

Tko sve smije do podataka?

– Nešto u tom smislu zacijelo će biti, ali više ćemo znati za desetak dana. Trenutačno nam jedna tvrtka izrađuje popis algoritama za cijeli KBC, za svaki pojedini postupak kad je riječ o zaštiti osobnih podataka – kaže prof. Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

Ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak dr. Boro Nogalo kaže da oni već imaju dobru kontrolu zaštite.

– Primjerice, nalazi koje šaljemo dalje svi su pod bar-kodom, a ne pod imenom pacijenta. Što će se dalje mijenjati, vidjet ćemo – govori dr. Nogalo. Još nije definirano koje se prakse moraju mijenjati i kako uskladiti neke situacije sa zakonskim odredbama. Pacijent bi trebao potpisati i privolu da mu u bolnici mogu uzeti anamnezu i baratati tim podacima, naime, oni se šalju zavodima za javno zdravstvo gdje se izrađuju epidemiološki izvještaji. Po zakonu, pacijent ima pravo i zatražiti da se njegovi podaci brišu – kako će se onda stvarati epidemiološka slika, govore nam u jednoj kontinentalnoj bolnici.

Ima logike da se zaštiti pacijentova privatnost i pruži mu se diskrecija, no ima i nejasnoća. Bolnice su ususret novim pravilima već morale odraditi niz predradnji.

Morale su imenovati povjerenstva za zaštitu osobnih podataka, izraditi kataloge svih evidencija koje vode i prijaviti ih u registar evidencija, kako bi se zaštitilo kolanje svih dokumenata. Nadalje, morali su jasno odrediti osoblje koje je ovlašteno pristupati određenim podacima pacijenata, educirati osoblje o svemu tome, registrirati sve medicinske aparate koji bilježe podatke i evidentirati tko točno ima pristup tim aparatima i podacima, koliko je tih osoba, sve to šifrirati... U dogledno vrijeme uvodit će “redomate” ili “čekomate”, kako ih nazivaju.

Uništavači papira

Također će morati nabavljati i uništavače papira. Naime, dokumentacija se dosad odlagala u kutije koje su se odvozile na uništavanje, međutim, sada će se stara liječnička dokumentacija morati uništavati u bolnicama, pa će bolnice morati nabaviti aparate za točkasto uništavanje papira.

Sve to zahtijeva određene dodatne troškove, dijelom u nabavi novih sustava i aparata, što i nije toliko dramatično, a većim dijelom zbog novog administriranja, koje bi moglo značiti manje efektivnog vremena za pacijente, predviđaju neki.

Komentara 53

GO
Gomila
23:12 02.06.2018.

Hitler I gestopo su pod brojem imenovali zidove

SK
Skviki
07:27 03.06.2018.

To je priprema za sabor. Zastupnik sa brojem 5, je dobil povlašteni kredit, a ti narode si misli ko je taj.

DU
Deleted user
00:17 03.06.2018.

Ne vidim problem u tome, ima "pametnih" sestara koje pred punom čekaonicom ljudi idu prozivati pacijente imenom i prezimenom i pričati o njihovom stanju. Što se koga tiče(izuzev liječnika) moja ili bilo čija dijagnoza? Evo ja imam kroničnu bolest koju ne krijem, ali opet ni ne raspravljam o njoj s nekim poznanicima, neznancima, kojih se to ni nema što ticati. Tako da uzmeš broj i nakon što pokaže tvoj uđeš unutra i gotovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije